Svenske Tele2 måtte ikke gi ut kundedata.
Svenske Tele2 måtte ikke gi ut kundedata.

Annonse


Viktig dom: Tele2 må ikke utlevere pirater

Saken startet i oktober 2016 da det britiske selskapet Copyright Management Services gikk til søksmål mot Tele2 i Sverige.

Kjent aktør
Copyright Management Services blir drevet av det tyske MaverickEye som igjen samarbeider med Guardaley – som er relativt kjent for å gå til sak som følge av opphavsrettsbrudd på Internett.

Saksøkeren ba Tele2 gi ut kundedata som var knyttet til IP-addressene som følge av brudd på opphavsretten, herunder gjennom fildeling ved bruk av torrents.

Tele2 på sin side, hevdet at de ikke kunne gi ut data om kunder som brukte NAT-adresser, av den grunn at Tele2 ikke satt på den informasjonen. Videre la Tele2 vekt på at de ikke kunne gi ut kundedata om informasjonen allerede hadde blitt slettet.

Annonse


Den svenske tingretten kom i 2017 til det resultatet, gjennom en midlertidig forføyning, at Tele2 måtte gi ut informasjon om alle IP-adresser som ikke allerede var slettet, eller IP-adresser som var såkalte NAT-adresser.

ISP ikke enig i resultatet
Tele2 var ikke enig i resultatet og anket derfor til lagmannsretten.

I sin anke uttalte Tele2 at:

Vid stickprovskontroller utförda efter Patent- och marknadsdomstolens beslut har det visat sig att IP-adresserna i förhållandevis stor utsträckning tillhör andra bolag, vilka i flera fall inte bedriver verksamhet i Sverige. I flera fall har IP-adresserna visat sig tillhöra utländska dotterbolag till Tele2. Tele2 saknar således faktisk förmåga att utlämna information beträffande en stor del av IP-adresserna som omfattas av föreläggandet.

CMS har inte visat sannolika skäl för att Tele2:s tjänster har använts vid de påstådda upphovsrättsintrången. CMS har inte kunnat specificera vilka IP-adresser som CMS menar att Tele2 förfogar över och som således ska omfattas av informationsföreläggandet. Arbetet med att konstatera om en IP-adress tillhör Tele2 är mycket arbetskrävande. Tele2 saknar kännedom om varför bolaget har angetts som ”responsible organisation” för IP-adresserna i RIPE-databasen.

Copyright Management Services hevdet likevel at IP-adressene var registrert på Tele2 og at Tele2 derfor måtte gi ut informasjonen slik forespurt.

Mangelfull utredning og dokumentasjon fra saksøkers side
I sin beslutning uttalte retten at:

CMS har emellertid inte åberopat någon utredning som visar hur identifikationen av de i målet aktuella IP-adresserna gjorts i detta fall eller vem som hos Maverickeye UG ansvarat för denna. Inte heller har CMS utnyttjat möjligheten att höra företrädare för Tele2 eller andra med insyn i Tele2 om bolaget har tillgång till några av de aktuella IP-adresserna och i så fall vilka. Vid dessa förhållanden har CMS, mot Tele2:s bestridande, inte visat att Tele2 innehar de uppgifter yrkandet om informationsföreläggande avser. CMS ansökan om informationsföreläggande ska därför avslås.

Avgjørelsen kan ikke påankes, så Copyright Management Services er avskåret fra å få flere “klienter” – for denne gang.

 

Kilder:
Avgjørelse fra Svea Hovrätt
TorrentFreak

Annonse