Denne nordmannen vant mot Apple, men nå har de anket
Apple har anket saken mot Huseby, men det er enda ikke kjent om anken godkjennes av retten.

Annonse


Nordmann vant mot Apple, men nå har de anket

Henrik Huseby driver PCKompaniet, et selskap som blant annet utfører service på Apple iPhone og iPad.

Oppdatert,

Presisering: Det er leverandøren, og ikke Huseby, som dekker over Apple-logoene.

Dette er saken

Huseby vant i februar en rettsak mot Apple. Teknologigiganten mener nemlig det er ulovlig for Huseby, som ikke er en godkjent Apple-reparatør, å bruke Apple-deler fra Kina – riktignok med Apple-logo på, men som ble tusjet over av Huseby.

Annonse


Apple ønsket 25 000 kroner fra Huseby grunnet krenkelse av varemerket deres. Advokatfirmaet Njord har saken for Apple. Njord har også representert filmbransjen i Norge og truet pirater med bøter.

Ikke bare mener Apple at delene ikke er originale, men at Huseby tusjet over logoene for å få produktene over grensen inn til Norge. Huseby på sin side sier det er snakk om reparerte original-paneler til iPhone, og at tusjen ble brukt fordi delene ikke lenger er originale.

Har anket

Husebys advokat hadde ikke troen på en Apple-anke i februar, men dette har nå likevel skjedd opplyser Huseby ovenfor ITavisen: “Apple har anket og vi har svart på anken i dag. Nå er det opp til retten å bestemme om dette går videre til lagmannsretten eller ikke.”

Husebys foretak er lite, men Apple håper trolig å sette en presedens ved å nettopp gå etter et lite selskap.

Dette forklarer Husebys advokat

Per Harald Gjerstad hevder at Apple saksøker rundt om i verden for å skaffe seg monopol. “I dette tilfellet mener jeg Apple indirekte avslører det de virkelig vil ha. De vil ha monopol på reparasjoner, slik at de kan holde høye priser. Og de vil derfor ikke selge reservedeler til noen andre enn til seg selv”.

Videre forklarer han at det i Europa er ulovlig å bedrive parallellimport av originale deler fra land utenfor EU, som fra USA eller fra Asia.

“Det er bare tillatt å foreta parallellimport av originaler fra EU-land. Skal du kjøpe noe fra Asia, må det derfor bare være kompatible kopier uten merke. Piratkopier (forfalsket) er selvsagt forbudt å importere uansett, uansett hvor de kommer fra. Her blir deler av mobiltelefonen som repareres i Asia importert og montert igjen, med noe som er originalt og noe som er uoriginalt fordi du ikke kan kjøpe originale reservedeler, for eksempel skjerm eller glass.”

“Siden totalproduktet som er samlet, ikke lenger består av bare originale deler, må alle Apple-logoer fjernes, også fordi importen kommer fra et land utenfor EU. Delene importeres da som en kompatibel del uten merke, noe som ikke viser seg å være et originalt Apple-produkt fordi logoen er fjernet med svarte markører.”

Huseby refererer så til domstolens første dom: “Oslo distriktsdomstol sa at når logoen er fjernet og dekket og han ikke selger den som en original, er det ikke et brudd på Apples varemerke, og retten gav ham rett til å importere “ingen navn”-produkter.”

– Apple eier ikke eget produkt etter at det er solgt

Huseby: – Apple “eier” ikke produktet etter at de har solgt det. Andre har derfor rett til å fjerne logoen og selge den som en ikke-original, men kompatibel del. Vi tror derfor de også vil tape anken”.

Advokaten forklarer at Apple har anket og fremdeles hevder dette er falske deler.

Kilder:
DN

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse