Du vil aldri spille FPS uten dette hodesettet etter å ha testet med Far Cry 5
Roccats hodesett, såvel som mus, holder høy kvalitet og gjør spillingen morsommere og spillerne litt bedre.

Annonse


Vi kommer aldri mer til å spille FPS-spill uten dette hodesettet

Vi har tidligere testet to Roccat-produkter og hatt svært gode erfaringer: musa Roccat Kone EMP premierte vi med 8 av 10 og hodesettet Roccat Khan Pro har så god lydkvalitet at samme karakter måtte på plass.

Helt ålreit design

Nå har vi nok et nytt Roccat-produkt på testpulten. Navnet er Roccat Khan Aimo (1000 kroner). Kahn står vel ikke for noe som helst, mens Aimo er “lysplattformen” Roccat har utviklet.

Etter å  ha lett i alle deler av PR-materialet deres, skjønner vi fremdeles ikke hva som skjer (det omtales som et “intelligent” lys-system, og at de 16,8 millionene av farger man har “reflekterer hvordan man spiller”) utover å endre farger på hodesettet på utsiden automatisk. Jepp, alt skal lyse, selv det du har på hodet (og dermed ikke ser det selv).

Lydkort er inkludert

Dette hodesettet er ikke likt Kahn Pro, for denne har en USB-plugg. Hvorfor? Fordi har sitt eget DAC lydkort, men det kan vel ikke være noe smart? Joda, det viser seg å være riktig så smart. Vi bruker en langt dyrere og dedikert USB DAC til maskinen enn den som befinner seg i dette hodesettet, men når vi snakker effekt er det mer enn nok å gå på: dette er høyt i Call of Duty: WW2 med volumet på 45 prosent.

Annonse
Derfor: har du et dårlig lydkort trenger du faktisk ikke kjøpe nytt et om du bare spiller, for dette høres veldig bra ut.

Lydbildet er svært detaljert og ikke minst rommelig og smart ved aktivering av 7.1-surround, enten med en knapp på hodesettet eller Roccats programvare Swarm.

Dette er det beste spill-hodesettet vi har testet og den beste surround-løsningen. Prøv Far Cry 5, Battlefield 1 og CoC: WW II. Vi lover du blir imponert. Spesielt når man spiller Far Cry 5 er opplevelsen som natt og dag mellom stereo (kjipt) og flerkanallyd (jippi!).

Bassen kunne vært kraftigere, men den er i hvert fall presis. Merk at Bass EQ”-en gjør en dårlig jobb i å prøve å rette problemet.

Khan Aimo-spesifikasjoner:

Khan Aimo.
Khan Aimo. (Ill.: Roccat)

Khan Pro-spesifikasjoner:

Khan Pro.
Khan Pro. (Ill.: Roccat)

Fra Swarm har man en rekke valg. La oss ta en titt:

Dette er oppsettet vi foretrekker for Call of Duty: WWII. Du vil ikke tro hvordan det høres ut, osv.
Det er mange valg, men de fleste kan du la være å skru på. Aktiver dette og flerkanallyden når du spiller FPS-spill. (Ill.: ITavisen)
Det kan være greit å øke mikrofonlydkvaliteten. Dessuten anbefaler vi "clarity" lydpresentasjon. Dette gir ekstra klar lyd så man hører hvor fienden kommer fra.
Det kan være greit å øke mikrofonlydkvaliteten. “Clarity” gir ekstra klar lyd så man hører hvor fienden kommer fra, men det blir i overkant mye diskant. Vi foretrekker derfor det balanserte valget. (Ill.: ITavisen)

Prøv disse innstillingene

Dette er først og fremst spillhodetelefoner, men de låter helt ok til musikk, men først etter å ha deaktivert effektene (produktet faller inn under Hi-Res Audio-merkelappen med 24bit og 96000Hz).

Vi anbefaler å bruke “FPS”, “Audio Clarity” og “Balanced” 7.1 flerkanalslyd i de fleste spill. La det andre være avslått.

Hodesettet kan dessverre ikke klappes helt sammen når du pakker til LAN.
Hodesettet kan dessverre ikke klappes helt sammen når du pakker til LAN. (Ill.: Roccat)

Konklusjon

Vi kunne ønske det poppet opp informasjon om lydmodus i spillet (er surround av eller på nå?) samt å kunne bruke produktet på konsoll. Et annet problem er at programvaren, Swarm, som er helt nødvendig for å konfigurere hodesettet, ikke klarte å nå Roccats servere hele den første dagen vi hadde produktet – med andre ord kunne vi ikke stille inne noe.

Disse har ikke aktiv støydemping, men dempingen er så god at det neppe er nødvendig, heller.

Til syvende og sist er dette mindre problemer som kommer i skyggen av et produkt som leverer akkurat det de skryter av: surround og komfort. For ja, de sitter godt på med myke puter som er store nok for mange timer og veier kun 275 g.

Bonus er en rekke innstillinger og det faktum at man ikke trenger handle lydkort for å få maks glede av produktet, men merk at man hører at programvaren jobber i bakgrunnen med effektene sine.

Det er derfor ikke et Hi-Res-produkt på den måten at lyden er nøytral, men jaggu har de ikke laget det beste spill-hodesettet jeg har testet. FPS-opplevelser løftes faktisk mange hakk med produktet og man ønsker ikke vende tilbake til 2.0-lyd. Det har jeg aldri sagt om flerkanalhodetelefoner før nå.

Karakter: 9 av 10.

+ Svært god lydkvalitet i spill
+ Overbevisende surround gir nytt liv til spesielt FPS-spill
+ God komfort
+ Lette å justere
+ Holder bakgrunnstøy unna spillgleden
+ Mikrofon inkludert

– Kan kun brukes på PC
– Man kan “høre” prosesseringen – bør bli litt mer naturlig
– Når Swarm-programvaren ikke når Roccats servere, får du ikke oppdatert fastvaren (vi måtte vente en hel dag)
– Kan ikke klappes helt sammen

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse