Også de med custom ROMs kan oppleve problemer med å få brukt Googles applikasjoner.

Annonse


Google stenger ikke-sertifiserte enheter ute

En av de store selvfølgelighetene ved Android-opplevelsen er det forhåndsinstallerte app-utvalget som hver eneste Android-telefon kommer med. Apper som YouTube, Google Play, Gmail, Keep, Google søk med flere er helt essensielle applikasjoner for Android-brukere.

Frihet under vilkår

Siden Androids økosystem er preget av åpen kildekode, har produsenter stor frihet til å tilpasse programvaren etter deres eget forgodtbefinnende. Det må likevel påpekes at Google har noen få grunnleggende regler som enhetsprodusenter må følge. Ett av disse er at enhetsprodusentene må gjennomføre forskjellige tester før de får lov til å forhåndsinstallere Googles applikasjoner på sine enheter.

Frem til nå har det vært enkelt å omgå regelen og installere applikasjonene uten slik testing.

Sjekker versjonssteg

Google skal ha fått nyss i dette og deretter stengt for muligheten til å omgå regelen. Selskapet sjekker om slik testing er gjort ved å gjennomføre sjekk av systembildefilens versjonssteg. I følge XDA Developers foretar Google Play Service sjekk av ro.build.fingerprint. Om enheten ikke er sertifisert og versjonssteget ble laget etter 16. mars 2018, vil ikke Google sine applikasjoner fungere på enheten.

Annonse


Den lite hyggelige beskjeden man får om enheten ikke er sertifisert.
Den lite hyggelige beskjeden man får om enheten ikke er sertifisert. (Ill.: XDA Developers)

At Google velger å gjøre dette kommer ikke som lyn fra klar himmel. Google har advart produsenter flere ganger det siste året. For de fleste Android-brukere bør dette ikke være et problem da eldre enheter ikke blir berørt.

Custom ROMs berøres også

Det er likevel ikke bare enhetsprodusenter som berøres, også brukere av custom ROMs vil kunne oppleve vanskeligheter med å få brukt Googles applikasjoner i fremtiden. Da disse i utgangspunktet ikke er sertifisert, vil versjonssteg som er laget etter 16. mars ikke ha muligheten til å bruke Google-applikasjoner. Google har meldt at de er oppmerksomme på disse brukerne, og at disse kan legge til Android ID-ene sine til Googles whitelist, slik at de får brukt Googles applikasjoner likevel.

For å finne Android ID-en din må du i Android Debug Bridge taste inn settings get secure android_id. ID-en du får her, sender du inn til Google her. Legg merke til at hver bruker kan maksimalt føre opp 100 ID-er. Dette bør ikke utgjøre et problem med mindre man flasher en ny ROM på telefonen sin hver eneste dag.

Kilde:
XDA Developers

Annonse