Facebook har samarbeidet tett med Aleksandr Kogan.
Facebook har samarbeidet tett med Aleksandr Kogan.

Annonse


Professor fikk tilgang til 57 milliarder Facebook-vennskap

Det har stormet rundt Facebook den seneste uken etter det ble kjent at analyseselskapet Cambridge Analytica hadde fått privat informasjon om 50 millioner Facebook-kontoer. Informasjonen ble delt av professoren Aleksandr Kogan som hadde samlet den inn via en app.

Britiske The Guardian avslører at Kogan også tidligere har fått informasjon av Facebook.

57 milliarder Facebook-vennskap

Han har også mottatt massive mengder med informasjon som han senere benyttet i et forskningspapir han publiserte i 2015. Informasjonen inkluderer samtlige vennskap som ble knyttet globalt på Facebook i 2011. Det tilsvarer 57 milliarder vennskap.

En forskjell fra den nylige avsløringen – som Mark Zuckerberg nå har kommentert – ble vennskapsdataene delt direkte fra Facebook og ikke via en app. Merk at dataene som ble delt, var anonym og uten mulighet til å avsløre identiteten til individene.

Annonse
Slik renser du Facebook-profilen din.

Tett samarbeid

Jonathan Albright, forskningssjef ved Tow Center for Digital Journalism, sier til The Guardian at informasjonsdelingen tyder på at Facebook hadde et godt forhold til forskerne.

– Det er ikke vanlig for Facebook å dele slik informasjon. Jeg tror at Facebook og Aleksandr Kogan/Spectre stolte på hverandre.

Det sosiale mediet har senere stanset samarbeidet med professoren etter Cambridge Analytica-avsløringen. Facebook har ikke ønsket å kommentere overfor The Guardian hvorfor selskapet jobbet så tett med Kogan at det hjalp ham med forskningspapirer. Ei heller hvorfor brukerne som fikk informasjonen sin delt uten samtykke, ikke ble informert om det tidligere.

 

Kilde:
The Guardian

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse