Google Play Protect stopper skadevare og skal bli bedre i år samtidig som sikkerhets-oppdateringstakten av eldre Android-enheter skal forbedres i 2018.
Google Play Protect stopper skadevare og skal bli bedre i år samtidig som sikkerhets-oppdateringstakten av eldre Android-enheter skal forbedres i 2018.

Annonse


Google: – Android er like sikker som iOS

Googles Dave Kleidermacher, “Vice President of Security for Android”, oppsummerer Android-sikkerhetsåret og ønsker å spre et budskap som er viktig for dem: – Android er sikkert å bruke!

– Like bra som iOS

Det mest spennende for de av oss som følger med på Android- iOS-utviklingen er at Google nå melder at Android er like sikker som “konkurrentene”, uten å nevne navn, men det er jo ingen andre enn Android og iOS som i realiteten konkurrerer.

Rapportens første side melder at “Android-sikkerheten ble betydelig bedret i 2017 og flere av våre beskyttelses-mekanismer er bransjeledende”.

Kleidermacher hevder også ovenfor Cnet at sikkerhetsproblemer som tidligere plaget Android-brukere nå ikke på langt nær er et like stort problem grunnet et innebygget programvarenett som fanger opp skadevare.

Kan sikre selv eldre Android-versjoner

Betyr dette at Google aper etter Apples måte å tilnærme seg sikkerhet, altså å låse ned alt på mobilen og gjøre App Store så sikker som mulig med manuelle gjennomganger av alle apper?

Annonse


Nei, Kleidermacher påstår det er mulig å låse Androids sikkerhetsproblemer ved å etter-implementere sikkerhetsfunksjoner i Android-mobiler.

Google kommer heller ikke til å fjerne muligheten til å laste ned apper utenfor Google Play Store, men i stedet utvikle verktøy som kan identifisere og deaktivere farlige apper (Google Play Protect). 39 millioner slike farlige apper er allerede fjernet fra Android-eieres mobiler.

Vi regner med det siktes til flertallet av Android-enheter i verden som ikke er oppgradert til nyeste versjon, og det er ikke få:

Tallene er oppdatert per 5. februar.
Tallene er oppdatert per 5. februar. (Ill.: Google)

– Android er tryggere åpent enn iOS er lukket

“Som et globalt og åpent kildekode-prosjekt, har Android-samfunnet personer som samarbeider om å forsvare OS-et mot de mer alvorlige hullene og utvikler skjold. Et samfunn som dette kan være mye større og mer effektivt enn et lukket programvareprosjekt som opererer på en lignende størrelseskala”, hevder Kleidermacher som igjen sikter til lukkede iOS.

Rapporten har også noe å melde om nettopp problemet med gamle Android-versjoner i omløp:

“Flertallet av distribuerte enhetene for over 200 forskjellige Android-modeller fra over 30 enhetesprodusenter kjører en sikkerhetsoppdatering fra de siste 90 dagene”.

Kleidermacher tror at i 2018 så vil “den totale andelen enheter som får disse vanlige sikkerhetsoppdateringene øke”.

Kilder:
Cnet
Google
Google (PDF)

Annonse