Vi prøvde å finne ut av mobildata-jungelen
Skjønner du hvordan 4G-plattformen er lagt opp, vil du enklere skjønne 5G som for alvor kommer neste år.

Annonse


Vi prøvde å finne ut av mobildata-jungelen – her er svarene

Vi tok på oss oppgaven å grave litt i mobildatajungelen for å få klarhet i hva som selges og markedsføres.

Norske frekvenser og VoLTE

Telia var de første i verden til å sette opp et LTE-nettverk for oss vanlige forbrukere, i Oslo og Stockholm. Både Telia og Telenor leverer LTE-Advanced (4G+), bygger stadig ut 4G-nettet og har begynt testing av 5G. Telia, Telenor og Ice.net bygger alle tre ut LTE-nett.

Hva er VoLTE (Voice over LTE)? Jo, det er en teknologi som gjør det mulig å koble seg raskere til samtaler, samt å benytte data selv under anrop. Tidligere var 4G kun brukt til data. Det resulterte i at mobilen måtte bytte til 3G eller 2G-nettet under samtaler. VoLTE er støttet av Telia og Telenor.

De norske aktive båndene til LTE-bruk er B3, B7, B8, B20 og 450MHz.

Annonse


En tommelfingerregel for å huske hva frekvensene har å si for brukeropplevelse, er at lavere frekvens gir bedre rekkevidde. Hastigheten avhenger av hvor mange MHz man har tilgjengelig innenfor båndet, altså gir 5 MHz i 450-båndet og 5 MHz i eksempelvis 2100-båndet samme teoretiske hastigheter.

450MHz gir lave hastigheter, men veldig god rekkevidde. Dette nettet er grunnen til at ice.net har så stort dekningsområde i Norge på sitt mobile bredbånd, men det er ikke brukt i mobiltelefoner (ikke siden 2005 da nordisk mobiltelefonsystem (NMT) ble lagt ned).

En oversiktlig liste over hvilke operatører som støtter hvilke frekvenser finner du her.

Vi prøvde å finne ut av mobildata-jungelen

LTE-Advanced (4G+)

Telia og Telenor tilbyr begge 4G+, og tross at de begge har samme frekvenser på nettene sine, så mener Telenor at de har raskere teoretisk hastighet. Telia oppgir en praktisk maksimal nedlastingshastighet på opptil 220Mbps mens Telenor opererer med en oppført teoretisk hastighet på 450Mbps. Telia sin teoretiske makshastighet er oppgitt til 375Mbps.

Selv har jeg Chess som bruker Telias og det er dette abonnementet jeg brukte når jeg testet hastigheten selv. Jeg har et snitt på 70Mbps. Chess oppgir forventet hastighet på 50-100, så her ligger vi godt innenfor.

Problemet her er det store avviket fra teoretisk, praktisk og faktisk hastighet. Det kan være fristende å si at det er et skittent triks å reklamere med 450Mbps når man sjelden vil tippe over 100, men siden det ikke aktivt blir brukt i markedsføring vil jeg la det gå.

Men Telenor burde også operert med praktisk maksimum og forventet hastighet. Det er faktisk kun hos Chess og Talkmore jeg fant informasjon om forventet hastighet.

Vi prøvde å finne ut av mobildata-jungelen

De kjappeste abonnementene

Før var det slik at du hadde ulik hastighet avhengig av hvilket abonnement du hadde; nå er det fri fart hos alle de største aktørene uavhengig av om du har et billig eller dyrt abonnement. Hastigheten er begrenset til antenneteknologien i basestasjonene nær deg og mobilen din.

Mobiler er delt inn i kategorier, ganske enkelt kalt Cat. 1 opp til Cat. 12 for opp- og nedlasting. Det blir noe mer rotete dersom man kun ser på kategori for opplasting eller kun for nedlasting. Her finner du oppdatert informasjon med de ulike kategoriene.

De fleste mobiler støtter i dag Cat. 9 eller høyere, og det er dette som må til for å kunne dra full nytte av 4G+. Noen mobiler, som Huawei Mate 10 Pro støtter allerede Cat. 18 (nedlasting) og er derfor fremtidssikret for når det nye 5G-nettet står klart.

5G vil by på minst 1Gbps, kanskje helt opp til 10 i teoretiske makshastigheter.

Forskjell fra mobil til mobil?

Det er ikke lenger så store forskjeller på hvilke frekvenser en mobil kan motta. Kjøper du en mobil i dag fra en av de store produsentene så er det støtte for nesten alle frekvenser LTE blir levert på per dags dato. Da vil du ikke ha noe problemer hverken hjemme eller på ferie.

Mobiler du kjøper i Norge vil også fungere optimalt i nesten hele resten av Europa. Det er dog noen operatører som kun leverer LTE på én frekvens, så da vil du for eksempel ikke kunne dra nytte av LTE Advanced (kjent som 4G+). Mobiler som støtter LTE Advanced kan motta på flere sekvenser samtidig.

Sammenligner man iPhone 8, iPhone X og Galaxy S8 for eksempel så er det kun minimale forskjeller. Galaxy S8 støtter 22 frekvenser, mens iPhone 8/X støtter 24 bånd. De båndene iPhone støtter som Galaxy ikke støtter er 29, 30 og 34, noe som ikke vil ha noe å si for norske forhold.

Budsjettmobiler som Galaxy A5 kan ikke motta på like mange frekvenser (kun 13), men blant de 13 finner vi alle de norske aktive frekvensene, så for bruk innad i Norge vil det ikke være noen forskjell.

Under spesifikasjoner på de fleste nettbutikkene kan du se nøyaktig hvilke frekvenser det er snakk om og deretter sammenligne med listen over for å se om du får brukt den ellers i Europa, eller sammenligne med denne listen for å se hvordan mobilen vil fungere ellers i verden.

Vi prøvde å finne ut av mobildata-jungelen

Det nyeste

Telia kom i Januar ut med ny teknologi kalt LTE-M laget for tingenes internett (IoT). Teknologien gir god dekning utendørs, innendørs og selv under bakken.

LTE-M er laget for enheter som trenger større båndbredde og bedre toveiskommunikasjon enn den teknologien som har vært i bruk tidligere (NB-IoT), men begge kobler seg på det eksisterende 4G-nettet. I løpet av 2019 skal det stå klart full støtte for både LTE-M og NB-IoT i hele nettverket til Telia, på lik linje med dekningen til 4G.

Telenor sier ambisjonen deres er å kunne tilby landsdekkende dekning for NB-IoT i løpet av 2020.

Konklusjon

Det er et rotete marked. På nettsidene til én operatør kan jeg fort finne to-tre forskjellige påstander om teoretisk hastighet på 4G+.

Andre ganger står det til og med oppført forskjellige tall på samme side, eksempelvis Chess som på sin side om hastighet viser maksimal nedlastingshastighet på 4G+ som 375 Mbps, men lenger ned på siden skriver “[…]Med 4G+ er det 300 Mbit/s i maksimal teoretisk nedlastingshastighet.”.

Noen operatører opererer kun med teoretiske makshastigheter, andre legger ved praktiske makshastigheter og kun to jeg har funnet opererer med faktisk forventet hastighet. Det er klart rom for forebedring her, men vi håper denne artikkelen i hvert fall har gitt deg litt bedre oversikt.

Annonse