Nokia 8 Sirocco er det neste flaggskipet til finnene.
Nokia 8 Sirocco er det neste flaggskipet til finnene.

Annonse


Sniktitt: Med denne tar Nokia opp kampen med Apple og Samsung

Nokia har en god tilstedeværelse på årets mobilmesse og er kanskje den produsenten som avslørte flest enheter under konferansen. Det er kanskje ikke så overraskende, Nokia er kjent for å tilby telefoner i flere prisklasser og kategorier. Vi har tafset på flere av nyhetene.

Nokia 8 Sirocco

Vi tar det beste først: Nokia 8 Sirocco – det navnet lyder vel kjent – er den neste flaggskiptelefonen til nye Nokia. Nokia 8, som kom i fjor, var den første.

Ja, det er HMD Global som eier rettighetene for Nokia-merkevaren på mobil, men det er lettest å bare skrive Nokia.

Dette er flaggskipet som gjør at finnene nå skal ta opp kampen med kjemper som Apple, Samsung og Huawei. Det er absolutt et stykke å gå, men det ser ut til at Nokia er på god vei. Ifølge tall fra analytikerne slo Nokia konkurrenter som Sony, HTC og OnePlus i fjorårets siste kvartal. Under arrangementet søndag uttalte HMD at selskapet så langt har sendt ut 80 millioner smarttelefoner til forhandlere.

Nokia 8 Sirocco er den første fra selskapet med et rammeløst design. 95 prosent av enheten består av glass, mens rammen er forsterket med en stålkant. Området der glasset treffer metallet på siden er kurvet og så smalt at man føler rammen godt. Det er ikke ubehagelig, men føles faktisk som et grep. Nokia 8 Sirocco ligger ganske godt i hånden. En ting du vil merke deg er at lydutgangen er borte. Den er erstattet med USB-C, men en adapter følger med i esken.

Annonse


Nokia 8 og 8 Sirocco.
Nokia 8 og 8 Sirocco. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ossi Korpela, GM for HMD Global i Norden, forteller oss at de designet telefonen for énhåndsbruk, og det er derfor den er brede og kortere enn for eksempel iPhone X og Galaxy S9. Disse 18:9-telefonene kan ofte virke smale og lange – noe som ikke alltid gjør det like lett å nå alt med tommelen uten å skifte grep.

Designet til 8 Sirocco gjør at Nokia 8 føles helt ordinær, mer enn den allerede gjorde. Det forsterkes av pOLED-skjermen på 5,5 tommer som vi fikk et godt førsteinntrykk av. Fargene er levende og klare og den har god innsynsvinkel. Dette skal vi selvsagt teste mer når vi får den inn til test.

Det er ikke bare Sirocco-merket som Nokia vekker til live, også Pro-kameramodusen tidligere enheter melder sin tilbakekomst. Med et sveip i kameraappen før man tilgang til manuelle innstillinger og kan velge lukkertid, hvitbalanse, ISCO og fokus. Korpela forteller at det er noe tilhengerne dere har ønsket.

Her ser du tydelig stålrammen som omkranser Nokia 8 Sirocco.
Her ser du tydelig stålrammen som omkranser Nokia 8 Sirocco. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nokia 7 Plus

En telefon Korpela stolt viste frem. Nokia 7 Plus er smarttelefonen for dem som ønsker en Premium-opplevelse, men som kanskje ikke ønsker å betale i dyre dommer. 399 euro er den veiledende prisen – norsk pris er ennå ikke kjent, men skal man tippe rundt 4000 kroner? Mens 8 Sirocco  består i hovedsak av glass, er chassiset til 7 Plus dekket av aluminium med flere lag med keramikk over.

Fremsiden består av en diger skjerm på 5,99 tommer. De smale rammene gjør at 7 Plus føles mer som en enhet på 5,5 tommer. Det er også derfor Nokia har valgt å flytte fingersensoren til baksiden. Etter min mening er det en ypperlig plassering frem til produsentene er klare for å integrere den i skjermen.

Hva spesifikasjoner gjelder ser vi på en enheten med Snapdragon 660, 64 GB lagring og 4 GB minne. Skjermen har en oppløsning på 2160 x 1080.

Felles for samtlige av Nokias telefoner, er ren Android. Alle enhetene har dermed Android One-stempel som betyr at den leveres uten ting som ekstraprogrammer og tilpassing av brukergrensesnittet. Samtidig betyr det at Nokia er raske med å oppdatere enhetene. Mens Samsung først lanserte Android 8 til Galaxy S8 forrige uke, gjorde Nokia det i oktober i fjor og har allerede sluppet Android 8.1 til flere av enhetene.

Nokia 7 Plus.
Nokia 7 Plus. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nokia 3310 4G

Til slutt har vi kanskje den Nokia-telefonen som fikk mest oppmerksomhet. Banantelefonen, eller Matrix-telefonen, er tilbake – og det i gult. Dette var en helt unik telefon da den ble lansert på 90-tallet, med en liten svai så den la seg pent mot hodet da man ringte med den.

Den har det velkjente lokket man skyver ut for å få tilgang til tastaturet, men nå må man gjøre det manuelt med fingrene. Originalen hadde en kul knapp man trykket på for å skyve ut lokket.

I fjor lanserte Nokia en nyversjon av 3310 – som undertegnede brukte i 12 dager før batteriet gikk tomt – og årets retrolansering er altså 8110 4G. Vi spurte Korpela om hvordan de valgte hvilke enheter som får denne behandlingen, men det ønsket han ikke å avsløre. Det som er sikkert, er at det kommer flere. Nokia omtaler dette som en serie. Vi gleder oss til å se hvilken som er nest ut. Hvilken håper du å se?

Nokia 8110 4G. Sammen med bananer for anledningen.
Nokia 8110 4G. Sammen med bananer for anledningen. (Ill.: Martin Kynningsryd Størbu)

Mens appopplevelsen i fjorårets 3310 var noe begrenset, sier finnene denne gang at 8110 4G faktisk kan brukes som en nummer to-telefon. Rett og slett fordi appstøtten er bedre. Enheten kjører på Smart Feature OS som drives av kaiOS. Hele apputvalget er ikke kjent, men Facebook er i hvert fall på plass. I tillegg kan man importere både Gmail- og Outlook-kontakter.

Skjermen er blitt oppgradert til en 2,4-tommer med farger, men er fremdeles ikke et smykke. Den gjør uansett jobben. Du bør heller ikke forvente all verden av kamera på 2 megapiksler.

Annonse


Annonse


Annonse