Har du SSD-disk er det bare å deaktivere dette med en gang. Du kan unngå en rekke problemer med PC-en på den måten og oppstartsytelsen forringes ikke. I det klassiske kontrollpanelet finner du innstillingen.
Har du SSD-disk er det bare å deaktivere dette med en gang. Du kan unngå en rekke problemer med PC-en på den måten og oppstartsytelsen forringes ikke. I det klassiske kontrollpanelet finner du innstillingen.

Annonse


Denne bittelille endringen kan være nok til å løse en rekke PC-problemer

Har du hatt problemer med drivere som resulterer i synlige artifacts, dårligere ytelse enn forventet eller annet?

Å skru av rask oppstart løste problemet for meg.

Rask oppstart (Fast startup)

Naviger deg til Kontrollpanel\Maskinvare og lyd\Strømalternativer og trykk på “Velg hva av/på-knappene gjør” i menyen til venstre.

Trykk så videre på den blå skriften på toppen av siden for å skru på administratorrettigheter i vinduet.

Annonse
Du kan så fjerne haken på “Aktiver rask oppstart”.

Hvorfor?

Rask oppstart er en kombinasjon mellom den tradisjonelle måten å skru av PC-en på og dvale. Når rask oppstart er på så lagrer maskinen en fil med informasjon om drivere og kernel – dette resulterer i at PC-en ikke trenger å initialisere dette på nytt hver gang du starter opp og du sparer tid. Dvale lagrer i tillegg hvilke programmer som er åpne samt påloggede brukere, det gjør ikke rask oppstart.

Ulempen er at dersom det er problemer med drivere eller lignende vil driverproblemene bare fortsette, nettopp fordi den ikke initialiserer alt fra bunnen. Det skal sies at dette ikke er pga en dårlig utviklet funksjon fra Microsoft sin side, men grunnet dårlige tredjepartsdrivere.

Merk at rask oppstart ikke trer i effekt ved en omstart av PC-en. Altså, hvis du har rask oppstart aktivert (og liker det sånn), så kan du fortsatt tvinge maskinen til å laste inn alt fra bunnen ved å velge “Start på nytt” istedenfor å skru av på vanlig vis.

SSD og rask oppstart

Har du OS på SSD er det ikke vits å ha rask oppstart aktivert for å få rask oppstart. Det er null merkbar forskjell.

På en harddisk derimot kan det lønne seg, jeg har ikke fått testet dette, men færre og færre har OS på en HDD i dag.

Har du to OS?

Filen som blir lagret med driverinstillinger og kernel låser disken din til Windows. Dersom du har en Linux distro eller annet, og prøver å starte opp med den etter en avslutning kan du risikere å ødelegge dataene dine: det anbefales derfor å skru av både rask oppstart og dvale (hibernation) dersom du har et fler-OS-oppsett.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse