Amazon Go er en butikk uten medarbeidere (bortsett fra i alkoholdelen der man må vise legimitasjon til en medarbeider). Det er ingen kø og alt fungerte tilfredsstillende under vår test.
Amazon Go er en butikk uten medarbeidere (bortsett fra i alkoholdelen der man må vise legimitasjon til en medarbeider). Det er ingen kø og alt fungerte tilfredsstillende under vår test.

Annonse


Bli med inn i Amazons fantastiske fremtidsbutikk som aldri har kø

Amazon åpnet på nyåret Go for publikum, men kun i Seattle by i delstaten Washington.

I hjertet av Amazon

Butikken har vært i beta-stadiet en god stund, og faktisk lenger enn Google trodde var nødvendig. Typisk, ikke sant?

Et av problemene var nemlig at småbarn feilplasserte ting på en måte som forvirret systemet. Dette er nå rettet, og alle som er i Seattle kan besøke Go-butikken i hjertet av byen.

Rett ved siden av skyskraperen Go befinner seg, er Amazons utrolige “biosphere”-kontorlokaler seg, en helt ny måte å tenke på kontor på med haugevis av planter for et kontormiljø med mer enn god nok luftkvalitet.

Annonse


Bli med inn i butikken:

Dette er den eneste kontrollposten. I stedet for kort eller penger, scanner kunden sin unike QR-kode i Amazon Go-appen.
Dette er den eneste kontrollposten. I stedet for kort eller penger, scanner kunden sin unike QR-kode i Amazon Go-appen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Seattle er en liten by i amerikansk målestokk, og er langt mer nordisk grunnet plasseringen nordvest, men det er også rivende teknologisk utvikling å finne her, takket være Amazon, Whole Foods (som Amazon jo eier) og Microsoft.
Seattle er en liten by i amerikansk målestokk, og er langt mer nordisk grunnet plasseringen nordvest, men det er også rivende teknologisk utvikling å finne her, takket være Amazon, Whole Foods (som Amazon jo eier) og Microsoft. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Amazon-ansatte kan nyte en helt unik arbeidsplass rett ved Go-butikken. Området er ikke overraskende stappfult av tek-ansatte.
Amazon-ansatte kan nyte en helt unik arbeidsplass rett ved Go-butikken. Området er ikke overraskende stappfult av tek-ansatte. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Aldri kø

Men tilbake til Go som er en merkverdig opplevelse når man i alle år er “oppdratt” til å betale butikken med kort eller kontanter på vei ut.

Det føltes ut som jeg gjorde noe ulovlig når jeg bare spaserte ut igjen. Jeg så meg litt rundt og fikk følelsen av at jeg stjal.

Det var også hyggelig å legge merke til at det aldri ble kø i den lille butikken ved inn- og utsjekk, noe som jo er hele poenget. Dette selv om det var konstant tilstrømming av kunder. Mange av de som oss, kun interessert i å finne ut av hvordan dette er.

Amazon Go-appen er veldig enkel i bruk og logger til og med tiden du bruker på handlingen. Det tok oss rundt 10 minutter å få servert kvitteringen.
Amazon Go-appen er veldig enkel i bruk og logger til og med tiden du bruker på handlingen. Det tok oss rundt 10 minutter å få servert kvitteringen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Appen gir selvsagt oversikt over tilgjengelige varer.
Appen gir selvsagt oversikt over tilgjengelige varer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Dette vil ta tid

Vi håper noen gjør noe lignende i Norge, men vi vet dette ikke har vært lett å få til, for selv Amazon har som nevnt brukt lang tid på å optimalisere, og i taket er det proppfult av sensorer som er spesialbygget og som neppe er “plug-and-play” i skrivende stund.

Uten tvil er dette fremtiden, men siden kun en kjempe som Amazon har prøvd seg så langt, betyr det at det vil ta tid før dette kommer til nærbutikken i Norge.

Bortsett fra sensorene i taket er det ingenting som gjør at en får følelsen av at den lille butikken er unik på noen måte.
Bortsett fra sensorene i taket er det ingenting som gjør at en får følelsen av at den lille butikken er unik på noen måte. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Disse sensorene er å finne i hele taket i alle deler av butikken. Det er disse som vet hvem du er og hva du putter i posen.
Disse sensorene er å finne i hele taket i alle deler av butikken. Det er disse som vet hvem du er og hva du putter i posen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Annonse