FriendUP er snart tilgjengelig som en Android og iOS app. Da fungerer skymaskinen på alle enheter.
FriendUP er snart tilgjengelig som en Android og iOS app. Da fungerer skymaskinen på alle enheter.

Annonse


Norsk selskap har utviklet OS for nettleseren – tilbyr digitalvaluta-handel uten mellommenn

Friend Software spesialiserer seg på OS i skyen og mener det kan erstatte et tradisjonelt operativsystem for mange bruksområder.

Vi snakket med Hogne Titlestad, grunder og CTA (Chief Technology Architect), for å finne ut hva dette egentlig er og hva det kan. Planene er store.

OS-et i skyen

ITavisen: – Hva kan man bruket et slikt OS til, egentlig?

Titlestad: – Bruker du videokonferanse-verktøy i nettleseren? Laster du opp filer i DropBox? Ser du filmer med strømmetjenester? Samhandler du med venner og kjente i sosiale medier? Hva om du kunne gjøre alt dette uten å måtte akseptere en kontrakt med et kommersielt, internasjonalt selskap? Det er noen av tingene Friend kan.

Annonse


Titlestad fortsetter: – Nettet har lenge vært drevet frem av sluttbruker-applikasjoner som fortolker data og tjenester koblet opp i kommersielle nettverk. Det var ikke før nettleserne ble allsidige nok at det virkelig tok av. Men fortsatt var flesteparten av programmene låst til maskinenden enkelte brukeren benyttet. På 90- og 2000-tallet var Windows så å si det eneste operativsystemet som ledet an på nett, men i det nåværende tiåret har andre selskaper halt innpå: RedHat (Linux), Apple og Google (Android/Chrome OS).

 

– I dag er vi på mange måter i et liknende landskap som man var på i midten av 80-tallet. Flere systemer konkurrerer om markedsandel og prøver å spille hverandre ut på sidelinjen i flere industrier. Dette har åpnet et vindu for nyskapning. Friend er et prosjekt som benytter seg av dette vinduet.

 

Du trenger kun en nettleser

ITavisen: – Hvordan fungerer det hele?

Titlestad: – Friend Unifying Platform er et operativsystem som er laget for skyen.

– Det er et resultat av tankevirksomhet som startet allerede for tiår siden med servere og tynnklienter, fra operativsystemene og programmeringsspråkenes gullalder.

– Tanken bak Friend er at internettet burde ha sitt eget OS. Dette systemet burde ikke være eid av noen (slik som Linux), være brukervennlig (slik som Chrome OS og Windows) og ha fokus på datasikkerhet og desentraliserte teknologier. I tillegg burde systemet tillate brukere å kunne benytte seg av både Windows-programmer og moderne web-applikasjoner.

– Alt en sluttbruker trenger er en PC (eller smart-telefon, nettbrett etc.) som kan åpne nettsider.

– Ved å besøke en Friend nettside (et tilgangspunkt), så lastes hele systemets bruker-grensesnitt ned fra nettet på sekunder, og brukeren får tilgang til sine applikasjoner, sin skylagring og sine tjenester. Ingen installasjon. Web-teknologiene er nok for å kjøre Friend rett i nettleseren.

Minner litt om Googles OS

Titlestad: – Chrome OS er kanskje det systemet som er lettest å sammenlikne med Friend. Systemet benyttes på Chromebooks, rimelige bærbare som i dag sprer seg blant skolelever, studenter og hos ansatte. Chrome OS baserer seg på Chrome-teknologien, som er kjent fra verdens mest brukte nettleser.

– I Friend bruker vi en tilsvarende teknologi – men vi har skrevet programvaren slik at systemet både kan fungere installert på en PC, eller i skyen i moderne nett-baserte distribuerte nettverk (slik som BitTorrent i dag fungerer).

Video-konferanse appen Friend Chat er integrert i Friend og tilbyr samhandling.
Video-konferanse appen Friend Chat er integrert i Friend og tilbyr samhandling. (Ill.: Friend)

Ønsker å bli stortjeneste for de store

ITavisen: – Hvordan ser dere for dere at dere skal vokse?

Titlestad: – I årene som kommer vil de store selskapene (Microsoft, Google etc.) bygge kraftige datasentre som skal tilby skytjenester og infrastruktur. PC-er og smart-telefoner vil i større grad bare speile funksjonene i disse datasentrene, som vil leies ut via varehus som Elkjøp, Lefdal og diverse nettbutikker.

– I denne sammenhengen blir Friend viktig. Dette systemet tillater brukeren tilgang uten å inngå i et kontraktforhold med et selskap – akkurat som internettet selv. Det tillater brukeren å organisere egne data, installere egen programvare og benytte seg av valgfrie tjenester. Slik blir brukerens sky-maskin sikkert tilgjengelig for bruk hvor som helst i verden, men uten at individet blir låst til et kommersielt selskap.

Butikk uten mellommenn

– Vår plattform inneholder Friend Store, som kan sammenliknes med Google og Apples digitale markedsplasser. Her kan bedrifter omsette sine produkter og tjenester i digital valuta uten mellom-menn, i et direkteforhold med sine kunder. Dette muliggjøres fordi vi bruker Ethereum i bunn med vår egen “token”, Friend Network Token(FNT).”

Friend-plattformen er, som Titlestad poengterer, åpen kildekode. – Det åpner opp for at utviklere over hele verden kan samarbeide om videreutvikling. Dette betyr at over de nærmeste årene, så vil Friend spille en vesentlig rolle – slik som Linux gjør i dag – men med en ny arkitektur som er laget for å fungere uavhengig av PC eller smart-telefon.

Friend ble sluppet som versjon 1.0 i juli i fjor. Versjon 1.1 ble sluppet for noen uker siden, og vedlikeholdes i dag på Github, et av verdens største nettsider for åpen kildekode. Friend inviterer i dag utviklere og data-spesialister fra hele verden til å delta i prosjektet.

Annonse