Asus GX501 er en av de første PC-ene med Nvidias Max Q-teknologi.
Asus GX501 er en av de første PC-ene med Nvidias Max Q-teknologi.

Annonse


TEST: Vi kan ikke fatte hvorfor de gjorde dette med en ellers bra spill PC

Under Computex-messen på høsten i fjor annonserte Nvidia nye grafikkort med Max-Q-teknologi som innebærer at kraftige GPU-er, som GTX 1080, kan sitte i relativt slanke bærbare.

Tynn, men med kraftig skjermkort

Asus ROG Zephyrus GX501 var en av PC-ene med Max-Q som ble vist frem under messen. PC-en vekket ikke bare oppsikt på grunn av den potensielt gode ytelsen i det forholdsvis slanke formatet, men også tastaturoppsettet der styreflaten er plassert ved siden av tastaturet i stedet for nedenfor som er vanlig på bærbare PC-er.

Poenget her er å flytte tastaturet så langt ned så mulig for å gi mer plass til vifteløsningen. Denne PC-en generer nok med varme og da må man få frisk luft inn og varm luft ut.

Maskinen leveres med:

Annonse


 • Intel Core i7 7700HQ eller Intel Core i5 7300HQ CPU – Intel HM175 Express Chipset
 • DDR4 2400MHz SDRAM – opp til 24 GB SDRAM
 • 15.6″ (16:9) LED-baklys – 1920×1080 – 120Hz Anti-Glare – G-Sync
 • NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q Design – 8GB GDDR5 VRAM
 • 256GB/512GB/1TB PCIE Gen3X4 SSD
 • 802.11 AC (2×2)
 • 10/100/1000 Base T
 • Bluetooth V4.1
 • 1 x mic-in/lyd-ut
 • 1 x Type C USB3.1 (GEN2) Thunderbolt
 • 4 x USB 3.0 Type A
 • 1 x HDMI – HDMI 2.0
 • 4 celle 50 Whrs batteri
 • 2,26 kg
RX501 har et spesielt luftesystem.
RX501 har et spesielt luftesystem. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Asus ROG Zephyrus GX501

For å ta det først som sist, oppsettet med styreflaten plassert på den måten til høyre for tastaturet passer ganske dårlig, og det går imot alt man tidligere har lært om ergonomi på bærbare. Når det er sagt, er det lett å huske at PC-spillerne foretrekker spillmus fremfor styreflate når de spiller, så for spillere er dette en sjeldent problem.

Asus skal da ha et pluss for å sende med en spillmus i pakken, selv om den ikke er av ypperste kvalitet. Uansett er det greit å vite at styreflaten er, tross plasseringen og størrelsen, rask og responsiv samtidig som den støtter flerfingergestene i Windows 10.

En kul detalj med tastaturet er at den også kan fungere som et numerisk tastatur. Man aktiverer det via en knapp på tastaturet og da lyses styreflaten opp som en kalkulator. Kjekt hvis man trives med et numerisk tastatur eller er en hyppig bruker av kalkulatoren.

Tastaturet er for øvrig en fryd å skrive på med lave og til dels støysvake taster. Vi anbefaler at man tar i bruk den medfølgende gummilisten for bedre ergonomi. Tastaturet er også RGB-bakgrunnsbelyst som seg hør og bør på en spill-PC der bokstavrekken QWER og ASD er greit opplyst.

En gummilist for bedre ergonomi. Den er klar i støv og slikt.
En gummilist for bedre ergonomi. Den er klar i støv og slikt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Velbygd

ROG Zephyrus GX501 er svært velbygd og er av den kvalitet for hva man forventer av en PC til over 30 000 kroner. Det imponerende her er at maskinen kun er 18 millimeter tykk og det med et GTX 1080 (Max-Q) på innsiden. Tidligere måtte man ned til GTX 1050/1060 i like slanke PC-er. På undersiden sitter det en luke som åpnes når man åpner skjermen og som suger frisk luft inn. Asus kaller denne teknologien for “Active Aerodynamic System”.

Den varme luften blåses for ordens skyld ut på begge sidene.

Styreflaten kan også fungere som et numerisk tastatur.
Styreflaten kan også fungere som et numerisk tastatur. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjerm og batteri

Som vi har sett på andre spillbærbare, går Asus også for en 1080p-skjerm fremfor en høyoppløst en på enten 2560 x 1440 eller 4K. Dette handler ofte om å levere bedre ytelse og høyest mulig bildefrekvens, men samtidig betyr det at skjermen ikke ser like imponerende ut som på for eksempel Surface Book og MacBook Pro. Det er ingen tvil om at GTX 1080 takler mer enn full-HD.

Lysstyrken er noe vi heller ikke er så begeistret over, drøyt 300 nits. Dette vil neppe merkes på et spillrom med alt lys avslått.

Skjermen, et IPS-panel. kan dog skilte med å støtte både G-Sync-teknologien til Nvidia og 120 Hz-frekvens for et ekstra flott bilde.

Den største skuffelsen med denne maskinen, er batteritiden som er skremmende dårlig.

Til vanlig bruk som ikke innebærer spilling klarer man kanskje to timer før batteriet takket for seg, og kanskje litt mer hvis man aktiverer batterioptimaliseringer (enten det er innebygd i Windows 10 eller Nvidia Battery Booster), men til spilling er man mer eller mindre nødt til å ha laderen tilkoblet til enhver.

Så ja, det er ingen tvil om at Intel i7-7700-prosessoren og GTX 1080-kortet drar strøm.

Dette oppsettet føles så uvant som det får blitt.
Dette oppsettet føles så uvant som det får blitt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse

Hva med ytelsen, som er årsaken til at folk potensielt velger Zephyrus fremfor andre PC-er. Joda, den er solid og PC-en takler så å si alt du kaster mot den. Det gjelder både spill, men også til generell bruk. Blant annet takket være den raske SSD-en som sammen med Intel i7-7700HQ og GTX 1080 Max-Q leverer en heftig opplevelse.

Ytelsen til Max-Q-kortet er drøye ti prosent svakere enn GTX 1080, men samtidig nesten like mye bedre enn standardutgaven av GTX 1070. Det er imponerende med tanke på størrelsen, og vi gleder oss stort til å se hva dette i fremtiden vil bety for formfaktoren til spillbærbare. Spesielt ettersom hele GTX 10-serien til Nvidia får Max-Q-teknologi.

I spill som Forza Horizon 3 dyttet vi alt til maksimalt ved en oppløsning på 1080p og spillet kjørte stabilt på 110+ fps. Noe lavere i de heftigere sekvensene med flere biler og krasj og slikt, men totalt sett var ytelsen helt topp.

Rise of the Tomb Raider er en annen grafikkperle vi tok en titt på og også her leverte ROG Zephyrus GX510 med rundt 115 fps med innstillingene “Very High” med 1080p-oppløsning.

Ytelsestester:

 • 3DMark Sky Diver: 29 790
 • 3DMark Fire Strike: 13 897
 • 3DMark TimeSpy: 5502
 • Geekbench: 4575 én kjerne / 14 698 flerkjerner.
 • AS SSD: Lese: 2102 MB/s. Skrive: 1314 MB/s.
Hvorfor bare full-HD, Asus?
Hvorfor bare full-HD, Asus? (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Asus har bygget sammen en kraftig og unik bærbar PC. Først og frem på grunn av størrelsen på Zephyrus, den er kun 18 millimeter tykk og på innsiden sitter det en GTX 1080-kort med nesten full ytelse. Hvem hadde trodd det for noen år siden?

Skjermen er det delte meninger om. En 15,6-tommer med full-HD-oppløsning er kanskje ikke så imponerende i dagens marked, men man har i det minste (selvsagt) mulighet til å kjøre de beste spillene på maksimale innstillinger, men vit at 1080 er overkill for 1080p.

Plasseringen av styreflaten og batteritiden er uten tvil det verste med Zephyrus. Det eneste positive med styreflaten er at den også kan brukes som et numerisk tastatur, men en ulempe her at man ofte kommer bort i den når man skriver fordi man ikke venner seg helt til tastaturoppsettet. Batteritiden er – som nevnt over – ganske skuffende.

Har du satt av 30 lapper til en bærbar spil-PC og ønsker det beste du kan få i en slik formfaktor, bør Zephyrus GX501 være en av laptopene vurderer. Dog kan det være lurt å vente til teknologien har satt seg litt, prisene er mer lommebokvennlige og batteritiden er hvassere.

Karakter: 6/10.

+ Rå grafikk.
+ Mye ytelse i slankt format.
+ Solid byggekvalitet.
+ Godt tastatur.

– Ikke spesielt støysvak.
– Skjermen.
– Svak batteritid.
– Plasseringen av styreflaten.
– Prisen

Annonse:

Annonse