I pakken følger det med deksler med ulike farger.
I pakken følger det med deksler med ulike farger.

Annonse


TEST: Dette er et frustrerende smartprodukt

Selskapet Smarter omtaler seg som et av de raskest voksende selskapene i Storbritannia som jobber med “oppkoblede hjem”.

Per nå har de tre produkter i stallen: en smartkaffetrakter, et kamera for kjøleskapet og en smart vannkoker. Vi har testet førstnevnte.

Smarter Coffee

Jeg bor i en tradisjonell leilighet uten egentlig noen enheter i smarthjemkategorien, så da var med stor forventning at jeg pakket opp testutgaven av Smarter Coffee i andre generasjon. Endelig skulle også denne husstanden ta steget inn i smarthjemverdenen. Eller? Vi pakket først ned den trofaste Moccamasteren før vi plasserte Smarter Coffee på kjøkkenbenken.

Smarter Coffee kobles mot smarttelefonen din, via en app, og inneholder flere smarte funksjoner … på papiret. Merk at kaffetrakteren også fungerer uten app slik at den kan brukes som en vanlig en.

Annonse
Ønsker man å dra nytte av de smarte funksjonene, setter man opp kaffetrakteren via appen. Den er tilgjengelig både i App Store og Play Store, men vær obs på at du velger riktig. Det er forskjellig app til første- og andregenerasjon Smarter Coffee, men begge heter “Smarter”. Les beskrivelsen først.

Når det er gjort og du har opprettet en konto og du har koblet appen mot hjemmenettverket ditt, kan du koble kaffetrakteren med smarttelefonen din. Dette gjøres ved å plassere smarttelefonskjermen på panelet – som blinker – på trakteren. Vi prøvde og vi prøvde uten at smarttelefonen ble paret med kaffetrakteren, før vi leste støttesidene på Smarters nettsider.

Der står det nemlig at man ikke kan bruke et nettverk på 5 GHz når man parer app og trakter. Under oppsettet er man faktisk nødt til å koble fra og slette lagrede 5 GHz-nett og koble til et 2,4 GHz-nett. Etter det var gjort, gikk tilkoblingen som en lek.

Merk at man kan koble tilbake til 5 GHz-nettet etter dette.

Smarter Coffee er stor.
Smarter Coffee er stor. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Smarte funksjoner som ikke fungerer

Så hva kan man gjøre med appen? Jo, man kan:

  • Styre flere Smarter-produkter.
  • Starte traktingen.
  • Justere styrke, antall kopper, om man vil male bønner eller bruke filterkaffe.
  • Sjekke vannivået og hvor mye kaffe man kan brygge ut ifra det.

Pluss to av funksjonene jeg så mest frem til: Wake up mode og Home mode. Den første fungerer som alarmen normalt på smarttelefonen din, samtidig som du kan velge at kaffen traktes automatisk når alarmen går slik at den er ferdig til du står opp.

Dessverre var opplevelsen litt av det ymse slaget. I starten gikk alarmen av, men kaffetrakteren startet ikke. Det er først inntil nylig at kaffetrakteren startet med alarmen. Den til tider ustabile appen hjelper heller ikke på opplevelsen.

Jeg trykket trolig “Save” litt for mange ganger da jeg satt en testalarm, og nå går det ikke an å slette de flerfoldige alarmduplikatene. Noe som igjen betyr at kaffetrakteren trakter kaffe 21.30 hver kveld. Ikke akkurat et tidspunkt jeg vil ha kaffe på.

Joda, jeg kan slette appen og installere den på nytt, men det bør ikke være slik.

Home mode, eller hjemmemodus, var den andre funksjonen jeg så frem til, men den har jeg faktisk ikke fått til å fungere. Her skal kaffetrakteren sette i gang bryggingen så fort man kommer hjem: appen setter en radius på 200 meter, men dessverre fungerer ikke dette som lovet. Irriterende nok.

Hva syns samboer?

Noe jeg liker best ved den, er at man kan justere hvor lenge etter bryggingen den skal holde kaffen varm. Kjekt hvis man brygger en hel kanne og bruker litt tid på å drikke alt.

Det fungerer også ganske godt å starte bryggingen via appen, så lenge man har nok bønner igjen eller har lagt filterkaffe i filteret og samtidig har nok vann på kannen.

Samboer er den største kaffedrikkeren av oss to, jeg drikker egentlig kun kaffe når hun lager, og hun hadde litt problemer med den i starten. Med Moccamasteren er det i hovedsak én knapp (den andre for å sette på varmeelementet) og er dermed enkel i bruk, men med Smarter Coffee måtte vi ha en liten gjennomgang og nå går det meste som en lek – for begge to.

På spørsmål om hvilken hun liker best av dem, svarte hun at hun syns begge fungerer godt, men det tok ikke lang tid før Moccamasteren var på plass igjen etter endt test.

Jeg kan på en måte forstå henne.

Konklusjon

Så spørs det om Smarter Coffee har gitt en god start på smarthjemtilværelsen. Jeg liker godt at man kan sjekke og justere mye appen, som vannivå, kaffestyrke, varmetid og om jeg vil bruke filter eller bønner.

Apropos bønner er det verdt å merke seg at den integrerte kaffekvernen bråker som en jetmotor, eventuelt verre. Så for min del er det ikke aktuelt å gå for bønner om morgenen da man risikerer å vekke opp naboen til naboen til naboen.

Det jeg ikke liker er smarte funksjoner som ikke fungerer, og da snakker jeg om alarmmodusen, hjemmemodusen og appen som enkelte ganger ikke lystrer. Og dette er attpåtil de beste funksjonene med appen, hadde de fungert.

Hva gjelder smak på kaffen som brygges er kanskje opp til proffene å bedømme og avhenger litt av råvarene man bruker. Jeg føler Moccamasteren leverer et jevnere og varmere resultat, noe den gjør på nøyaktig seks minutter hver gang. Ønsker man rykende varm kaffe med Smarter  Coffee, bør man for øvrig sette oppvarmingstiden til fem minutter.

Jeg er ikke sikker på om jeg kan anbefale å bruke drøyt 2000 kroner på denne fremfor en vanlig kaffetrakter, men om Smarter fortsetter å videreutvikle og gjøre disse bedre, tror jeg om noen år går over til den smarte traktingen.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse