Follo tingrett slår fast at Popcorn Time-strømming bryter med åndsverksloven.|
Follo tingrett slår fast at Popcorn Time-strømming bryter med åndsverksloven.

Annonse


Snart blir du kanskje straffeforfulgt for piratstrømming

I en dom fra Follo tingrett slås det fast at strømming av TV-serier og filmer gjennom Popcorn Time, er et brudd på åndsverksloven. Det melder NTB.

– Er ulovlig

– Dommen er klar og tydelig på at også de som ser film og TV-serier gjennom Popcorn Time, selv bryter åndsverksloven, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til NTB.

Det er BitTorrent-teknologien for deling av filer som legges til grunn for at brukerne av tjenesten bryter loven.

– Et særtrekk ved denne teknologien er at deler av filen kan hentes fra et uendelig stort antall brukere. Brukere som selv ser filmer og TV-serier gjennom Popcorn Time, vil vanligvis selv bidra til denne fildelingen ved at andre brukere kan hente deler av filen fra dem mens de ser film. Det er denne tilgjengeliggjøringen fra brukerne som Follo tingrett sier utvilsomt er i strid med åndsverksloven, sier Dahl overfor nyhetsbyrået.

Annonse


Ifølge Willy Johansen, leder for Rettighetsalliansen, kan rettighetshavere ha tapt så mye som 500 millioner kroner på Popcorn Time-strømming.

Det er ikke kjent om norske brukere av tjenesten risikerer å bli straffeforfulgt, skriver NTB. Overfor Nettavisen sier Dahl at de ikke har tatt stilling til det, men at det kan bli aktuelt i fremtiden.

Saken i Follo tingrett dreide seg om hvorvidt bruksretten til domenet popcorn-time.no skal inndras, noe tingretten nå har fastslått at den skal, skriver NTB. Advokat Ola Tellesbø sier overfor nyhetsbyrået at dommen blir anket.

Les om bakgrunnen for saken:

Tidligere avgjørelser

Dommen i Follo tingrett går dermed mot tidligere uttalelser både fra EU-domstolen og Kulturdepartementet i Norge. I februar 2015 skrev vi at det, ifølge Kulturdepartementet, er lovlig å strømme piratfilm i Norge.

Oktober 2016 slo EU-domstolen fast at strømming av piratinnhold er lovlig. “Domstolens mening er at brukeren kun konsumerer materialet og det er faktisk ingenting som blir lastet ned. Ifølge EU-domstolen betyr det at ingen ulovlig handling utføres.

 

Kilde:
Nettavisen

Annonse