Surface Book 2 15" er den beste Windows 10-maskinen vi har testet. Den er et beist, men den har også flere plagsomme feil i typisk Microsoft-tradisjon.
Surface Book 2 15" er den beste Windows 10-maskinen vi har testet. Den er et beist, men den har også flere plagsomme feil i typisk Microsoft-tradisjon.

Annonse


TEST: Surface Book 2 15″ er kongen av Windows

Surface Book-serien til Microsoft er de kraftigste bærbare selskapet har å tilby.

De nye 15″-maskinene leverer svært god grafikk og et utrolig panel, men mange av de samme problemene fra første generasjon henger igjen i en maskin som ser helt lik ut som første generasjon.

Design

Microsoft har beholdt Surface-designspråket, og designet Book 1 var kjent for: masse metall, nærmere bestemt magnesium og ikke aluminium (vi skulle forresten likt å se denne maskinen noe veldig i svart magnesium) og ingen unødvendige detaljer.

Fronten har den fine glinsende Microsoft-logoen, mens baksiden er blank bortsett fra “Microsoft” og et serienummer du knapt skimter, samt to gummilister som beskytter.

Annonse


Vi nevnte det i sniktitten, men vi må nevne den største skuffelsen igjen: skjermen vaier hit og dit, selv når man setter seg ned med maskinen i fanget – det skal altså ingen bevegelse til. Problemet er verst når man berører toppen av panelet.

Det er lettere utrolig da 1) de visste det var et problem med første generasjon, 2) hevdet de hadde rettet dette med denne maskinen da jeg så på maskinen som en av de første i verden – det er til å få litt hakeslepp av. Glemte de det, eller noe?

Heldigvis glemmer man fort dette når man sitter (rolig) og jobber, for tastaturet er glimrende. Kanskje det beste vi har testet. Dessuten er det masse av plass til å hvile armene. Du vil nemlig få litt bakoversveis første gang du ser den i person, det er god avstand mellom skjerm og deg.

Vi liker at den er like tykk, eller tynn om du vil, over hele linja, og at man nå kan lade den med USB C-inngangen (du dessverre kun finner en av, men den kan brukes til å lade maskinen).

Tastaturet er en fryd.
Tastaturet er en fryd. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Panelet er som tastaturet: svært bra.
Panelet er som tastaturet: svært bra. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Spesifikasjoner (vår testmodell)

  • 15″ – 3240 x 2160, (260 PPI)- 3:2 – kontrast: 1600:1
  • 512GB SSD
  • 8th Gen Intel  Core i7-8650U quad-core CPU – 4.2GHz Turbo
  • 16GB RAM 1866Mhz LPDDR3
  • Nvidia GTX 1060 6GB GDDR5 RAM
  • Bluetooth 4.1
  • Windows Hello
  • Xbox Wireless
  • 2 x USB type-A (versjon 3.1 Gen 1)
  • 1 x USB type-C (versjon 3.1 Gen 1 med USB Power Delivery revision 3.0)
  • 3.5mm
  • 2 x Surface Connect ports
  • Full-størrelse SD-leser
  • Støtter Surface Dial på panelet
Maskinene er dyre fordi man kan nappe av panelet som også er svært god kvalitet - kanskje det beste på en bærbar.
Maskinene er dyre fordi man kan nappe av panelet som også er svært god kvalitet – kanskje det beste på en bærbar. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Panelet og SB2 som nettbrett

Skjermen er på hele 15 tommer, og har utrolig god oppløsning. Du kan velge mellom “Forbedret” (standard) eller “sRGB” (dette er en proff-maskin), men vi foretrekker standardvalget – det er litt mer glorete og får frem fargene mer.

Vi setter pris på en så stor skjerm, men har den på standard 200 prosent forstørring i Windows. Å bruke den opprinnelige oppløsningen uten å forstørre grensesnittet er det samme som å ikke kunne lese tekst på skjermen.

Så god er oppløsningen at kontaktlinsene min ikke er gode nok, og aldri kommer til å være det, til å se alle detaljene hele tiden. Myser jeg og går noe nærmere ser jeg hvor flott den virkelig er, noe som får meg til å tenke på hvordan den er i bruk nærmere øynene. La oss undersøke.

For å bruke den som nettbrett holder ned knappen til venstre for “del” i ett sekund den lyser gult, og du har et nettbrett. Det er mer enn godt nok til surfing, selv om man ikke får med seg hele ytelsespakken.

3:2-formatet er fint når man bruker maskinen i landskapsmodus, men prøv loddrett som brett og alt blir for avlangt for vår smak. Det forvirret i hvert fall vårt syn. Vi fant at vi under testperioden kun tok av skjermen for å vise hva maskinen er i stand til, men vi brukte den ikke som nettbrett selv. Det skal sies at kreative med en Microsoft Surface Pen nok gjør dette langt hyppigere.

Kun brettet veier 817 g. Det høres mye ut, men føles ikke slik. Årsaken er den gode balansen Microsoft har fått til ved å implementere maskinvare og batteri nøyaktig i forhold til balansegangen mot magnesiumet som dekker maskinen.

Du kan også snu skjermen slik at den peker mot deg, mens tastaturet er på undersiden. Man kommer nærmere det fine panelet, og filmtittingen eller spillingen er en fryd.

Batteriytelse

Dagen jeg fikk maskinen brukte jeg den variert fra 100 prosent, men hadde i laderen da jeg testet spillytelse (mer om dette senere), og la den fra meg med 77 prosent batterilevetid. På morgenen viste batteriet 72 prosent. Det er imponerende dvaleegenskaper, men merk at maskinen ikke skrur seg på ved å løfte opp dekselet etter så mange timer, men krever knappen på toppen til venstre for å skru seg på.

Dagen etter klarte jeg for øvrig å holde meg unna vidunderet til 20:30 på kvelden, og fant batteriprosenten på 64 prosent. Dagen etter, klokka 13:00, løftet jeg opp skjermen igjen og fant at batteriet var på 52 prosent, to dager etter vi fikk maskinen på døren.

Jeg anslår 8 timer brukstid, og 2 dager dvale. Dette er ikke et vanlig bruksmønster for meg, og neppe personer som betaler så mye for en maskin som dette, men det kan være greit å vite hvor lenge den kan dvale. Hadde den ikke dvalt så mye, ser jeg at den lett varer i 15 timer, om enn ikke 17 (som Microsoft bare lover når man titter film).

Ved 13 prosent valgte jeg å plugge inn fordi Windows 10 insisterer på strømsparemodus, noe som faktisk merkes selv da jeg skrev dette. Tekstetterslep forekommer faktisk.

Maskinen har USB og USB C, men mangler dessverre Thunderbolt 3-støtte.
Maskinen har USB og USB C, men mangler dessverre Thunderbolt 3-støtte. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ytelse

Det første jeg merket meg med ytelsen var under installasjon av PUBG fra Steam. Jeg vil teste spill for å finne ut hvordan GTX 1060-kortet gjør det.

Jeg ble skuffende overrasket over at Steam ikke maktet å laste ned mer enn 2MB i sekundet når jeg makser ut 40MB på skrivebordsmaskinen. Det var også masser av viftestøy, men den forsvant etterhvert. Jeg fant senere ut at Firefox er en CPU-ytelsessynder, uten at jeg kan skjønne hvorfor. Min Surface Laptop kjører samme nettleser, og det samme de andre maskinene mine, uten problemer. Jeg ble nødt til å skifte til Chrome som brukte like mye RAM (1,5GB), men 10 til 20 prosent CPU i stedet for konstante 45 prosent Firefox ødela dagen med.

Problemet med nedlastingshastigheten? Ingen anelse. Som med Surface Laptop kom nettytelsen tilbake etter å ha skrudd av og på maskinen en gang. 42MB i sekundet, ja se det er bedre og over 50MB i Windows-skriveytelse. Visse ting forandrer seg aldri.

Ja: du vil høre viftene uten problemer om du sitter i et rolig rom og du presser den litt. Å laste ned med maks netthastighet (300Mbps) fra Steam er faktisk nok til å aktivere dem.

Du kan unngå viftestøyen, men da er det snakk om å justere ned fra best ytelse, og ett hakk til, ned til anbefalt. Da klokkes CPU og GPU ned tilstrekkelig til surfing uten viftestøy.

På generelt grunnlag liker jeg ikke at strømvalget finnes, i hvert fall ikke så sentralt i Windows-grensesnittet.

Dette burde OS-et styre selv, i mest mulig grad. Det bør kun være i spesielle situasjoner, som batterisparingen på mobilen, at det skal være behov av å tenke på dette mer enn en to sekunder, men siden det er et valg vil mange flytte til maks ytelse, det er jo det de har betalt for, men de vil bli møtt av mye viftestøy og langt fra optimal batterilevetid om man bare surfer.

Det kan klart gjøres forbedringer på dette område.

Vi tittet på GeekBench 4 sine CPU- og GPU-tall i vår sniktitt av maskinen.

Hvordan klarer den seg i PUBG, Doom, Forza Horizon 3, Tomb Raider og 3DMark 11?

Og ikke minst må vi teste med CrystalDiskMark 6 for å undersøke om SSD-disken er kjapp.

Diskytelse

Surface Laptop er kjent for å være utstyrt med utrolig trege SSD-disker – hvordan gjør de andre det? Tallene er i MB/s.

* Surface Pro 4: Lese: 1518 – Skrive: 314
* Skrivebordsmaskin med Samsung 850 EVO: 555 – 530
* Surface Laptop: Lese: 649 – Skrive: 235

* Surface Book 2: Lese: 2000 – Skrive: 650

Som du ser knuser Surface Book 2 de andre Surface-maskinene og en tradisjonell og mye solgt SSD-disk til vår skrivebordsmaskin, spesielt på lesehastighet.

Ja visst er dette en maskin for en rekke typer proffer, men de nye MacBook Pro-modellene er enda mye kjappere med lese- og skrivehastigheter på 2300 og over 3000.

Man blir glad i maskinen selv om den har plager vi ikke kan skjønne hvorfor Microsoft ikke har løst.
Man blir glad i maskinen selv om den har plager vi ikke kan skjønne hvorfor Microsoft ikke har løst. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Spill-ytelse

3DMark 11

PUBG

Vi startet spillet uten å gjøre en eneste endring, og uten å kjenne til oppløsningen. Igjen må vi skryte av panelet som knuser spillskjermen min som riktignok yter 144Hz, men som samtidig ser matt og utvaska ut sammenlignet mot Book 2 sitt sprudlende palett.

Vi snakker 50 bilder i sekundet oppdateringsfrekvens da vi ser hele det første kartet fra flyet på standardinnstillingene (2560 x 1600 og høyt detaljnivå), og fra 35 til 50 ved spilling i førstepersonsperspektiv.

Forza Horizon 3

Vi måtte selvsagt teste et Microsoft-spill som er laget for Windows 10. Denne tittelen er fin å teste med, da den nyttegjør dynamiske grafikkinnstillinger.

Spillet mener at dette er den optimale innstillingen, og etter å ha testet uten låst vertikal synkronisering og med maskinens original-oppløsning, er vi enige.

Med optimal innstilling, altså med høyt detaljnivå og låst til 60 FPS flyter spillet silkemykt og uten hakking med stabile 60 FPS grunnet den dynamiske optimaliseringen (man ikke legger merke til som spiller).

Da vi skrudde av vertikal synkronisering, fant vi at FPS-en hoppet fra 45 til 70 bilder i sekundet, noe som medførte en langt fra glatt opplevelse.

Ved å kjøre samme innstillinger, men med originaloppløsningen 3240 x 2160, fant vi at FPS-en selvsagt ikke nådde 60, men befant seg på rundt 33 til 35 bilder i sekundet. Ikke dårlig i det hele tatt, men ikke optimalt for et heseblesende bilspill som jo Forza Horizon-serien er.

Låser du opp v-sync får du en svært kjip opplevelse. Vi anbefaler Microsofts innstillinger, men skru på v-sync og lås til 60FPS.
Låser du opp v-sync får du en svært kjip opplevelse. Vi anbefaler Microsofts innstillinger, men skru på v-sync og lås til 60FPS. (Ill.: ITavisen)

Doom

Denne tittelen yter svært godt, spesielt med Vulkan. Vi kan stille “Overall Quality” hele veien til Ultra, og med oppløsningen 2560 x 1600 (16:10) kjører spillet på mellom 50, 80 bilder i sekundet. Er det rolige områder, når vi 120 FPS.

Klassiker-oppløsningen 1080p (16:9) er barnemat for GTX 1060 med 100 til 120 bildeoppdateringsfrekvens, men merk at det blir svart oppe og nede.

Med skjermens originale 3:2-format, altså oppløsningen 3240 x 2160 og med samme høye detaljnivå, faller FPS til mellom 30 og 50.

Vi anbefaler 2560 x 1600 i alle spill, bortsett fra i de der Microsoft selv anbefaler lavere oppløsning, som Horizon 3.

Dette gir en fin balanse mellom FPS og grafikk-kvalitet, mens maksoppløsningen blir så detaljert at man nesten ikke klarer legge merke til det når man spiller, for det er oppløsningen for høy og skjermen for liten – man setter uansett pris på flere FPS.

Surface Book 2 15 er en seriøs arbeidshest, men vet også å underholde.
Surface Book 2 15 er en seriøs arbeidshest, men vet også å underholde. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Rise of the Tomb Raider – med og uten vertikal synkronisering

For å oppsummere før Tomb Raider-tallene: dette er en PC mange nok ikke vurderer når de tenker gamer-maskin, men det bør de nok, i hvert fall når maskinen kommer på markedet her hjemme med 15 tommer skjerm og GTX 1060.

Klart, hadde den vært utstyrt med 1070, men beholdt prisen (som fremdeles ville vært høy), ville det vært en seriøs konkurrent til dedikerte spill-bærbare som ofte er tunge, stygge og glorete – og aldri med en skjerm som denne.

Husk også at laderen som følger (95 watt) med ikke kan lade batteriene samtidig som du presser maskinen maks, som f.eks. når du spiller. Dette er en helt uvirkelig teit avgjørelse.

Rise of the Tomb Raider standard grafikkinnstillinger.
Rise of the Tomb Raider standard grafikkinnstillinger. DX 12 og fullskjerm aktivert. (Ill.: ITavisen)

* Rise of the Tomb Raider ytelsestest – 3240 x 2160 – standard innstillinger med V-Sync:


* Rise of the Tomb Raider ytelsestest – 2560 x 1600 – standard innstillinger med V-Sync:


* Rise of the Tomb Raider ytelsestest – 1920 x 1200 – standard innstillinger med V-Sync:


* Rise of the Tomb Raider ytelsestest – 3240 x 2160 – standard innstillinger uten V-Sync:


* Rise of the Tomb Raider ytelsestest – 2560 x 1600 – standard innstillinger uten V-Sync:


* Rise of the Tomb Raider ytelsestest – 1920 x 1200 – standard innstillinger uten V-Sync:

Plager

Det er to ting jeg må nevne, og en av dem er langt mer alvorlig enn ren irritasjon, nemlig det faktum at skjermen ofte ikke løsner fordi Windows 10 melder at den ene aller andre prosessen stopper oss – hvorfor må kunder plages av noe slikt etter å ha betalt flerfoldige tusen for å ha mulighet til å bruke en bærbar også som nettbrett? Ingen anelse.

Problemet oppstår om man ønsker å kjøre Nvidia GPU-en som standard. Neivel, da er det bare å glemme akkurat det og tilbakestille til auto eller tvinge frem Intel HD Graphics, men problemet kommer fremdeles tilbake og det for alt for hyppig.

Hengselet har jeg for lengst nevnt, plage nummer to er viftestøy. Dette kommer når man laster ned veldig kjapt, eller når man spiller, og den er relativt høylytt. Merk at jeg er vant til relativt svake bærbare. Med andre ord kan det hende du synes støynivået er lavere enn normalt kommer du fra en spill-bærbar.

Designet vil ikke overraske noen.
Designet vil ikke overraske noen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Vi er ikke fan av åpningen her, men noen stor plage er det ikke selv om det bygger litt ekstra ut.
Vi er ikke fan av åpningen her, men noen stor plage er det ikke selv om det bygger litt ekstra ut. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon

Man får alt man ønsker seg i denne maskinen, men som vanlig er ingenting perfekt. At skjermen ikke er stabil nok på en maskin til denne prisen trekker ned. Jeg er lei meg på selskapets vegne at de ikke løste dette, spesielt da de har sagt de gjorde nettopp det. Det stemmer ikke.

Det vil også plage deg litt at viften aktiveres litt for ofte uten at vi mener vi presser den nok, men det blir et mindre irritasjonsmoment.

Nettbrettdelen skal de ha skryt for. Den er god å bruke uten basen selv om størrelsen blir for stor – 10 tommer nok er den optimale nettbrett-størrelsen.

Tastaturet er også svært behagelig og veldig kjapt – det samme er berøringsflaten selv om den skulle vært større.

GTX 1060-skjermkortet betyr at du kan bruke denne til å spille alle nye spill, og det med høyt detaljnivå, men ikke med maksoppløsning.

Skjermen og ytelsen er stjernene, og er grunnene til at du gleder deg til å komme tilbake, men merk at MacBook Pro har kjappere lagringsbrikker. Windows Hello-ansiktspålogging er vi veldig glad i, og vant med fra Surface Laptop.

Med andre ord: bruker du en bærbar mye, og spiller litt også, er dette maskinen for deg.

Den beste 13″ koster 33 490 kroner i Norge, mens testmodellen vår kostet kun 24 000 kroner i USA. Vi testet den aller beste modellen, bortsett fra 512GB lagring i stedet for 1TB.

Maskinen er en nytelse i bruk. Ytelsen, batteriet, skjermen – alt er bra. Prisen er et minus, spesielt i Norge, men kvalitet koster alltid, og dette er en av de ypperste bærbare på markedet.

Det er med andre ord lett å gi denne:

Karakter: 8 av 10

+ Veldig god ytelse
+ Super batterilevetid
+ Utrolig panel
+ Kjapt og behagelig tastatur
+ Solid konstruksjon
+ Innebygget Nvidia GeForce-skjermkort takler nye spill med høyt detaljnivå
+ Innebygget Xbox One trådløs modul for Xbox One-kontroller

 

– Batteriene lader ikke ved maks ytelse
– Mangler Thunderbolt 3
– Mangler Bluetooth 5
– Ustabile hengsler
– Hengseldesignet stjeler plass når maskinen er lukket
– Overkant med viftestøy
– Stadige problemer med at nettbrettdelen ikke løsner (programvareproblem)
– Litt for liten berøringflate

Annonse:

Annonse