Mange har nok allerede skjønt hvorfor Uber-grunder Travis Kalanick fikk sparken juni i fjor.
Mange har nok allerede skjønt hvorfor Uber-grunder Travis Kalanick fikk sparken juni i fjor.

Annonse


Dette gjorde Uber da politiet kom på døra

Våren 2015 ble Uber i Quebec i Canada raidet av skattemyndighetene.

Vant til raid

Det smedarbeidene så gjorde, tydet på at selskapet forventet å få trøbbel fra lovens lange arm, for det var litt av en operasjon de hadde i flere hundre kontorer i hele verden: medarbeiderne ble lært til å ringe et spesialnummer om de var i faresonen.

Ved aktivering av dette nummeret, tok så medarbeidere i San Francisco-kontoret seg av å logge av alle maskinene i Canada. Dette medførte igjen at det var omtrent umulig for myndighetene å hente ut informasjonen de ønsket, noe de hadde fått lov av en dommer til å gjøre på forhånd.

Systemet som automatiserte prosessene for å holde egen informasjon fra myndigheter i hele verden ble døpt Ripley.

Annonse


Rutine å fjernstyrt låse data

Bloomberg melder at: “Fra våren 2015 til sent 2016 brukte Uber Ripley rutinemessig for å unngå politi-raid i utlandet. Det sier tre personer med kjennskap til systemet”, melder avisen.

Og joda, for de av dere som tenkte Alien når dere hørte navnet på systemet (som også kunne endre passord på medarbeidernes enheter og låse ned dataene om de skulle få besøk), så er det akkurat hva Ubers medarbeidere ble inspirert av. Det var så rutinemessig å kalle frem Ripley, at det hele ble omtalt som en “uventet besøksprotokoll”.

Navnet er plukket fra karakteren til Sigourney Weaver i Alien, som blant annet bruker en flammekaster for å unnslippe rom-monsteret og ønsker og atombombe hele uvesenet fra eksistens.

Ikke uvanlig i seg selv

Det er ikke helt uvanlig at selskap deaktiverer tilgang til sine systemer når etterforskere kommer på døra. Dette for å kunne forsikre seg om at de har lov til å innhente informasjonen, men det som skiller Ubers bruk av dette er hvor hyppig det skal ha skjedd, også når etterforskere var på helt trygg grunn juridisk, ifølge personer med kjennskap til Ubers prosedyrer.

Ripley ble videreutviklet slik at selskapet også mulighet til å selektivt plukke hvilken informasjon som skulle deles med etterforskere og myndigheter som hadde lovlig tilgang til å søke i systemene.

 

Kilde:
Bloomberg