Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Intel har gjort sitt ytterste for å hevde at omtrent ingen kommer til å merke ytelsestap - Microsoft er ikke enige. (Ill.: Max DeRoin/Pexels)

Microsoft avslører: Har du Intel CPU fra 2015 eller eldre får du dårligere ytelse

Dette må alle med Intel CPU være klar over.

Microsoft var en av de første på banen for å informere om og tette deler av CPU-hullet som rammer nesten alle Intel CPU-er siden 1995, ARM og til en viss grad og AMD (som ikke er utsatt for Meltdown).’

Oppdatert, 23:50:

Haswell-produktene det siktes til i denne artikkelen er fra 2015 og ikke 2013.

Microsoft er ærlige – vil ikke risikere Apples batterigate

Nå avslører Microsoft at Windows 7 og 8-maskiner vil se større ytelsestap enn Windows 10.

De anser at forbrukere med Windows 10 knapt vil merke forskjell, men at servermiljøer faktisk vil, i forskjellig grad, merke så stor forskjell at de må vurdere å implementere hulltettingen eller ikke.

Det er en svært uvanlig melding fra Microsoft, men så er dette også en uvanlig situasjon der servermiljøer kan få større utgifter grunnet innkjøp av ny maskinvare om eksisterende utstyr ikke klarer å hanskes med ytelsestapet og det samme antallet brukere.

Har du en CPU fra 2013 eller eldre?

Det spiller også en rolle hvilken CPU-modell du har. Har du en Intel Haswell (2013) eller eldre, vil ytelsen forringes enda litt mer grunnet fastvareoppdateringer som kommer fra Intel for å tette Spectre-feilen.

Meltdown er på mange måter tettet i OS-et. Microsoft beskriver at brukere med Haswell eller eldre vil merke ytelsestap.

Maskinvareoppdateringer må til for å tette Spectre variant nummer to, mens Meltdown og Spectre (variant 1) er rettet i Windows 10-kernelen, Edge og IE 11.

Har man Skylake eller Kaby Lake, er det snakk om ytelsesforringer brukerne knapt vil merke. Ifølge Microsoft er det snakk om millisekunder, noe de fleste altså ikke legger merke til.

Microsoft melder at testtallene de har levert, ikke inkluderer både maskin- og programvareoppdateringer.

Oppsummering

  • Windows 10-maskiner med Skylake, Kaby Lake eller nyere har Microsoft avduket ensifrede ytelsestap som den vanlige bruker ikke vil legge merke til
  • Windows 10-maskiner med Haswell eller eldre CPU-er vil levere en signifikant ytelsesnedgang og visse brukere vil merke ytelsesdegradering
  • Windows 7 og 8-maskiner med Haswell eller eldre CPU-er, så vil de fleste bruker merke ytelsesforringing

 

Kilde:
Microsoft

Stikkord: intelgate, Microsoft, sikkerhet, windows