Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Microsoft har lansert Windows 10-oppdateringen som feilretter Intel-feilen. Oppdateringen er uvanlig stor og fra 567 til 601MB avhengig av versjon. (Ill.: ITavisen)

Last ned kriseoppdateringen til Windows 10 her – Påvirkes ytelsen? Her er våre før og etter-tall

CPU-hullet gjeldende på nesten alle datamaskiner siden 1995.

Microsoft kommer til å tvinge frem oppdateringen som tetter hullet i Intel CPU-er, men som kanskje vil gjøre maskinen din noe tregere ved forskjellig profesjonelt bruk.

Følg Intelgate.

Oppdatert, 05:40:

Oppdateringen kan lastes ned manuelt fra denne adressen.

Slik retter du mulige problemer under installasjonen.

Dette er også rettet i 16299.192

 • Addresses issue where event logs stop receiving events when a maximum file size policy is applied to the channel.
 • Addresses issue where printing an Office Online document in Microsoft Edge fails.
 • Addresses issue where the touch keyboard doesn’t support the standard layout for 109 keyboards.
 • Addresses video playback issues in applications such as Microsoft Edge that affect some devices when playing back video on a monitor and a secondary, duplicated display.
 • Addresses issue where Microsoft Edge stops responding for up to 3 seconds while displaying content from a software rendering path.
 • Addresses issue where only 4 TB of memory is shown as available in Task Manager in Windows Server version 1709 when more memory is actually installed, configured, and available.
 • Security updates to Windows SMB Server, the Windows Subsystem for Linux, Windows Kernel, Windows Datacenter Networking, Windows Graphics, Microsoft Edge, Internet Explorer, and the Microsoft Scripting Engine.

Ytelse før og etter

Vi har testet 3DMark 11 og CrystalMark 6. Dette er for og etter resultatene, men først, maskinvare-spesifikasjonene:

 • CPU: Intel Core i5 4690K – Socket 1150 LGA
 • RAM: DDR3 16GB Dual
 • SSD: Samsung 850 EVO 2TB
 • CrystalMark 6 før oppdatering:
Før Windows 10-oppdateringen.
Før Windows 10-oppdateringen. (Ill.: ITavisen)
 • CrystalMark 6 etter oppdatering:
Etter oppdateringen. Det er smakk om veldig små endringer.
Etter oppdateringen. Det er smakk om veldig små endringer, bortsett fra 4KiB Q1T1-testen ved skriving til disk. (Ill.: ITavisen)
 • 3DMark 11 før oppdatering:
Vi taper 460 poeng i 3DMark 11 med oppdateringen installert.
Vi taper 460 poeng i 3DMark 11 med oppdateringen installert. (Ill.: ITavisen)
 • 3DMark 11 etter oppdatering:
Man taper litt i syntetiske testprogrammer som dette, men det spørs om man merker når man spiller - kanskje mest under lasting av større spill og teksturer.
Man taper litt i syntetiske testprogrammer som dette, men det spørs om man merker når man spiller – kanskje mest under lasting av større spill og teksturer. (Ill.: ITavisen)

Oppdatert, 01:56:

Denne (KB4056892) ser ut til å være oppdateringen som skal tette Intel-hullet, men den er ikke rullet ut enda, noe denne lenken avslører. Det er en kjent feil med oppdateringen du må kjenne til.

Se også det siste innlegget her angående antivirus-programvare.

Oppdatert, 00:12:

Meltdown (leser minne til maskinen som angripes) og Spectre (låser opp apper som er isolerte) er navnene på hullene hackerne kan utnytte til å hente ut sensitiv informasjon. ZDNet hevder at feilen har vært gjeldende på omtrent alle mulige systemer siden 1995.

Graz University of Technology har publisert dokumentasjon på begge, altså Meltdown og Spectre. Det samme har Google.

Det er usikkert om feilen er utnyttet enda. Microsoft er ikke kjent med at dette er tilfellet, ei heller Google. Apple rettet feilen i en macOS-oppdatering for nesten en måned siden.

AMD sier at deres systemer ikke er sårbare (det er nesten 0 prosent sjanse, ifølge selskapet selv), mens visse ARM CPU-er er utsatte.

Vi venter fremdeles på Windows 10-oppdateringen.

Oppdatert, 23:20:

Microsoft kommenterer

«Vi er klar over dette problemet som gjelder hele bransjen. Vi har jobbet tett med brikke-produsentene for å utvikle og teste forsvar for å beskytte våre kunder.

Vi er i ferd med å rulle ut tiltak mot sky-tjenester, og har også lansert sikkerhetsoppdateringer for å beskytte Windows-kunder mot sårbarheter som påvirker støttet maskinvare fra Intel, ARM og AMD.

Vi har ikke mottatt noen opplysninger som tyder på at disse sikkerhetsproblemene har blitt brukt for å angripe våre kunder.»

Oppdatert, 23:03:

Tall fra en tysk nettside som allerede har testet med oppdateringen (merk at oppdateringen allerede er å finne i Insider (beta)-versjoner av Windows 10) avslører omtrent ingen endringer i ytelse ved testing med CrystalDiskMark, Handbrake, DigiCortex og Cinebench for å nevne noen.

Vi har derfor endret tittelen for å gjenspeile dette faktum, og oppdaterer om ting skulle endre seg, samtidig som vi selv tester før og etter oppdateringen i skrivende stund.

Det var allerede før dette kjent at spillytelsen neppe kom til å bli påvirket i særlig grad. Tallene som avslørte langt dårligere ytelse var fra et Linux-miljø med den nye oppdateringen, og med andre testprogrammer.

Kilde:
Computerbase

Kommer i kveld

Det kommer/er lansert en oppdatering fra Microsoft i dag som retter hullet i Intel CPU-er, men som vil gjøre visse systemoperasjoner tregere, spesielt de som krever tunge diskoperasjoner.

Vi har undersøkt og ikke sett noen oppdatering til vårt system, så det kan tenkes det fortsatt vil ta litt tid for andre også.

Ifølge kilder The Verge har snakket med, vil ytelsesforskjellen før og etter oppdateringen være minimale om man Skylake eller nyere, mens eldre modeller muligens vil få det en god del verre.

Windows 7 og 8 kan også laste ned i dag

Oppdateringen skal skje automatisk, så det kan tenkes man ikke ser nedlastingsprosessen i det hele tatt.

Oppdateringer til eldre versjoner, Windows 7 og 8, kommer også i dag, men blir ikke auto-oppdatert før neste tirsdag.

 

 

Kilde:
The Verge

Stikkord: cpugate, intel, intelgate, windows10