Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple Lisa ble en gedigen flopp. (Ill.: Apple)

Neste år kan du prøve Apples legendariske Lisa-OS

Datamaskinen var starten på det som førte til Steve Jobs’ avgang i selskapet.

For nærmere 35 år siden lanserte Apple datamaskinen Lisa. Med rundt 10 000 solgte enheter regnes den som en flopp, men er fortsatt et viktig produkt i selskapets historie.

Banebrytende, men dyr, datamaskin

I 2018 skal Computer History Museum lansere kildekoden til operativsystemet som fulgte med Apple Lisa. Det blir fritt tilgjengelig slik at alle som ønsker å teste det ut og tukle med det, får sjansen.

Lisa ble sett på som en banebrytende datamaskin da den ble lansert i 1983 og var den første forbruker-PC-en med et grafisk brukergrensesnitt. Prisen den gang var på 10 000 dollar, noe som betyr rundt 24 000 dollar i dag etter inflasjon, skriver Business Insider.

Samtidig som Lisa ble lansert hadde IBM mye rimeligere datamaskiner på markedet, men de hadde ikke den samme teknologien. Apple gav opp Lisa tre år etter lanseringen.

Mac-brukerne foretrekker å bli.

Jobs forlot selskapet

PC-en er også omstridt for den startet uenighetene som til slutt førte til Steve Jobs’ avgang i selskapet. Daværende Apple-sjef, John Sculley, fikk Jobs fjernet fra prosjektet, noe som var begynnelsen på et turbulent forhold mellom de to før sistnevnte sa og opp startet selskapet NeXT.

Apple kjøpe NeXT i 1996 og året etter var Jobs den nye toppsjefen i selskapet han en gang var med på å starte.

Under kan du se den første TV-reklamen for Lisa.

 

Kilde:
Business Insider

Stikkord: Apple, lisa, Maskinvare