Lenovos jubileums-PC er tro på originalen.
Lenovos jubileums-PC er tro på originalen.

Annonse


TEST: ThinkPad Anniversary Edition er en flott hyllest til en ikonisk PC – husker du disse klassikerne?

Nyversjoner av gamle, populære produkter ser ut til å være i vinden om dagen. Noe NES og SNES Classic Edition er gode eksempler på. Også PC-bransjen har fattet interesse for dette og i anledning 25-årsjubileet har Lenovo laget en PC som er en hyllest til den ikoniske ThinkPad-merkevaren.

ThinkPad i 25 år

For det er ingen overdrivelse å si at Lenovo ThinkPad er en av de mest ikoniske PC-seriene gjennom tidene. Mye har skjedd siden IBM lanserte ThinkPad 700C – som var en revolusjon i seg selv med fargeskjerm – til Lenovo kjøpte PC-avdelingen til IBM i 2004 og til i år da serien feirer 25 år.

I høst møtte vi Øystein Norstrøm i Lenovo Norge som hadde dratt med seg en drøss med historiske ThinkPad-maskiner. Under kan du se et utvalg av noen av de mest ikoniske PC-ene til Lenovo opp gjennom årene. Norstrøms første ThinkPad var for øvrig 770 som ble lansert i 1998. Den hadde, som flere av selskapets PC-er, en stor og dyp kantlinje hvis hensikt var å beskytte skjermen hvis PC-en skulle dette i gulvet.

ThinkPad har bestått av mange unike maskiner opp gjennom årene:

Annonse


  • 701C: Hadde et meget spesielt tastatur som trakk seg sammen når man la ned skjermen og vice versa.
  • 755: Ble utviklet sammen med NASA og har en skjerm som kan brukes med en overhead-projektor.
  • 570: Med “Ultrabase” man fester under for å legge til flere tilkoblinger og optisk drev.
  • T41: Fra 2004. Modellen som har inspirert jubileumsutgaven. Hadde fingersensor, APS-optisk brikkesikkerhet som reduserte diskfeil med 50 prosent.
  • X41: Forfaren til Yoga-serien, ble lansert i 2005.
  • T60: Magnesiumchassis i bunnkassen. Kjølesystemet var utviklet i samarbeid med NASA.
  • W700: Hadde to skjermer, en på 17 og en på ti tommer. Batteritid på 45 minutter. Vekt? 4,5 kg.
  • X300: Omtales av Norstrøm om “banebrytende”. Var den tynneste med CD-ROM- MacBook Air den tynneste uten.

Visste du forresten at den ikoniske styreputen er i fargen magenta og ikke rød? Eller at IBM gikk for svart design fordi det er en farge som står sterkt i asiatisk kultur? Hva med at årsaken til at Fn og CTRL er plassert annerledes på ThinkPad enn på andre PC-er er fordi det skulle være enklere å skru på tastaturlyset i mørket? Det var lettere å treffe riktig taster når de var plassert ytterst. Nå kan man endre tastene via BIOS eller Lenovo-appen i Windows.

En annen interessant detalj er at tastaturet tidligere ble opplyst via en diode øverst på skjermen. I dag er tastene bakgrunnsbelyst.

Tro mot den originale logoen.
Tro mot den originale logoen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Lenovo Anniversary Edition

T41 ble lansert i 2004 og ble drevet av en Intel Pentium M-prosessor med opptil 1,7 GHz minne. Skjermen var av typen TFT og på 14,1 tommer med en oppløsning på opptil 1400 x 1050 piksler. Det var absolutt godkjent på den tiden.

Harddisken hadde 60 GB lagringsplass mens minnet var på inntil 1 GB. PC-en kunne også skilte med ATI Mobiltiy Radeon-grafikkort.

Jubileumsmaskinen har for det meste beholdt designet og skjermstørrelsen, men Lenovo har heldigvis valgt å oppgradere innmaten og skjermen. Den har også noen ordentlig moderne egenskaper som berøringsskjerm, IR-kamera for Windows Hello-ansiktspålogging, fingersensor, HDMI og USB-C Thunderbolt 3.

I tillegg kan den skilte med syvende generasjon Core i7-prosessor, 16 GB minne, 512 GB SSD-lagring og GeForce 940MX med 2 GB videominne.

Som nevnt over er designet i hovedsak likt originalen. Det vil si en fargeglad ThinkPad-logo på lokket, en blå Enter-tast og dedikerte taster til demp, volum opp/ned og mikron rett over tastaturet. Disse små, runde knappene fikk jeg virkelig sansen for. For ikke å glemme at PC-en har et utskiftbart batteri – det er ikke dagligdags i 2017.

Kjekke snarveitaster for lyd.
Kjekke snarveitaster for lyd. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Dette liker jeg med jubileums-PC-en

Det er liten tvil om at ThinkPad har hatt en flott og lang historie så langt. Mange fryktet nok det verste da kinesiske Lenovo tok over for amerikanske IBM, men jeg mener selskapet har gjort en god jobb med å videreføre arven. Lenovo har gjort dette uten å endre for mye på enhetene. Blant annet lever den magentafargede styreputen i beste velgående, selv om jeg ikke bruker den. Det gjør også rulleknappen plassert mellom høyre- og venstremusetast – også en sak jeg sjelden bruker.

Det er nok mange som mener at disse fungerer mye bedre enn styreflaten og aldri kommer til å bytte. Og fint er det.

Trioen med IR-kamera, fingersensor og berøringsskjerm er kanskje kjekkeste, moderne egenskapene på denne maskinen. Når jeg bruker en PC med berøringsskjerm bruker jeg dette overraskende mye og tar meg ofte i å trykke på skjermen når jeg sitter med en PC uten. Windows Hello gir også sømløs pålogging på PC-en og fingersensoren er et kjekt alternativ.

Fingersensoren er for øvrig rask og responsiv, men jeg foretrekker uansett ansiktspålogging.

Si hei til Windows Hello.
Si hei til Windows Hello. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

En annen nyvinning er at PC-en lades via USB-C. Med hele bransjen over på den fleksible kontakten, både når det gjelder smarttelefon og PC, er det kjekt at Lenovo følger opp.

To andre ting jeg liker godt ved jubileums-PC-en er det dedikerte grafikkortet, som ikke er det kraftigste i klassen, men det gjør jobben, og styreflaten som er tilsvarende den som ThinkPad X1 Carbon bruker og støtter Windows 10-gestene.

Dette liker jeg ikke med jubileums-PC-en

Punkt én er kanskje litt omstridt for mange vil trolig si at tastaturet er ypperlig, men jeg må innrømme at jeg ikke liker det. Lenovo benytter samme tastatur som i T41 som er av typen med null mellomrom mellom tastene. Det føles hardt og tregt, og da foretrekker jeg heller dagens ThinkPad X1 Carbon-tastatur som etter min mening er det beste blant bærbare.

Heldigvis er styreflaten mye bedre.

Skjermen er heller ingen høydare. Jo, berøringsskjerm er ganske kjekt å ha, men den generelle skjermkvaliteten er ikke på høyde med andre PC-er i samme prisklasse. Fargene på den matte skjermen virker ikke så levende og friske og den er heller ikke spesielt lyssterk. Oppløsningen på 1920 x 1080 er for min del grei nok, men mange vil nok foretrekke flere piksler.

Batteriet holder rundt seks timer med variert bruk og man bør muligens forvente mer av en PC med 1080p-skjerm, men for mange holder det i massevis. Likevel er det få som takker nei til mer.

En siste ting er høyttalerne som ikke er noe å skrive hjem om. Har du PC-en på fanget må du skru opp lyden ganske høyt for at du skal høre noe – fordi man dekker til høyttalerne med låret – men ellers er de heller ikke spesielt gode. Lyden er ofte hul og anonym. I sterk kontrast til syltynne MateBook X som har mektige høyttalere.

Dog er det ikke altfor ofte jeg bruker høyttalerne på PC-er.

Det svarte, matte dekslet er glad i fingerflekker.
Det svarte, matte dekslet er glad i fingerflekker. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Jeg mener at Lenovo har laget en verdig hyllest til 25-årsjubileet til ThinkPad-serien og jeg tror mange tilhengere er enig med meg i dette. ThinkPad er blitt en viktig PC for mange og da er det viktig å bevare den best mulig.

Så spørs det hvem som kommer til å kjøpe denne PC-en. Til rundt 22 000 kroner får man utvilsomt en bedre PC, blant annet kan vi varmt anbefale ThinkPad X1 Carbon, men skal du ha like kraftig prosessor, minne og lagring må du ut met ytterligere 2000 kroner.

Nei, her retter Lenovo seg selvsagt mot kjernetilhengerne som har sverget til ThinkPad-ene i lang tid og som gjerne blar opp litt ekstra for et stykke historie.

 Karakter: 7/10.

+ Moderne komponenter i retro-innpakning.
+ Berøringsskjerm.
+ Windows Hello-kamera.
+ Flust av tilkoblinger.
+ En flott hyllest til en ikonisk merkevare.

– Tastaturet imponerer ikke.
– Anonym skjerm.
– Man får bedre ThinkPad-er til en rimeligere penge.
– Forventer bedre batteritid med en 1080p-skjerm.

Annonse:

Annonse