Det er en rekke panel-teknologier der ute, og du bør vite hvor mange ms etterslep TV-en har om du vil bruke den sammen med en PC.
Det er en rekke panel-teknologier der ute, og du bør vite hvor mange ms etterslep TV-en har om du vil bruke den sammen med en PC.

Annonse


Les dette før du handler TV

På utkikk etter ny TV til stua? I dagens TV-marked er det overflod med spesifikasjoner og ulike salgstriks du må kjenne til. Bruk denne guiden til å navigere deg gjennom shoppingen.

Kort og godt

Du kan se bort ifra mange av spesifikasjonene som er ramset opp på produktsider. Fokuser på disse som er nevnt under. Dette er også spesifikt tiltenkt stuebruk, dersom du ser etter en liten TV til soverommet eller kjøkkenet så kan du nøye deg med HD (1080p) og lavere oppdateringsfrekvens.

Jo mindre TV-en er jo vanskeligere er det å differensiere mellom HD og 4K.

Ikke kjøp mindre enn 4K (også kjent som UHD) oppløsning om TV-en er større enn 42″. Detaljene vil komme frem på en helt annen måte og tekst vil være klarere. Det er ikke alle medietyper som vil ha like stor gevinst, men gevinsten er der.

Annonse


Ikke kjøp en TV med mindre enn 100Hz oppdateringsfrekvens. Dette betyr at TV-en kan oppdatere bildene 100 ganger i sekundet. Dette gir en klarere opplevelse uten bildehakking. Dersom TV-en er begrenset til for eksempel 60 Hz, som lenge har vært standarden, så bildet oppfattes som utydelig når det er mye bevegelse.

Se etter TV-er som er HDR-kompatible. Disse TV-ene er merket med “Ultra HD Premium”, “Dolby Vision” eller begge deler. HDR gir deg et rikere bilde med flere fargenyanser og får frem mer detaljer i de lyseste og mørkeste delene av bildet. Dolby Vision er en litt mer avansert versjon av dagens HDR 10. De fleste støtter HDR 10, mens de noe dyrere modellene støtter Dolbys løsning.

Skjermstørrelse

Det er mange måter å beregne seg frem til riktig skjermstørrelse på. THX og SMPTE (Society of Motion Picture & Television Engineers) tilbyr begge hver sin metode og disse baserer seg på lengden fra TV til sittegruppe samt synsvinkel for å få det optimale bildet. Selv mener jeg det ikke er behov for å gå så grundig til verks. De fleste har et forhold til hva som er komfortabelt i egen stue og sannsynligvis har du en TV stående der den nye skal stå. Det er alltid smart å sørge for at har godt syn, da dette er noe man fort kan glemme.

Er den for liten? Kjøp større. Er den for stor? Kjøp mindre. Generelt sett har jeg hørt svært få klage på at de har kjøpt for stor TV. Du vil etter noen uker med den i hjemmet merke at den “krymper”. Hjernen vår er merkelig.

Tilkoblinger

En ettertanke for mange inkludert meg selv sist jeg kjøpte TV er tilkoblingsmulighetene, men dette kan komme tilbake og bite deg i ræva om du ikke tar det i betraktning. Når man sitter der med en spillkonsoll, TV-dekoder og Chromecast så brukes portene fort opp og det er høyst irriterende å måtte gå å bytte hver gang man skal sette seg ned med et spill eller strømme film til TV-en. Tenk over hva du skal bruke TV-en til og planlegg deretter. Ideelt sett skulle jeg selv hatt fire eller fem, hvorav den fjerde hadde gått med til en lydplanke og den femte som en sikkerhet i tilfelle jeg legger til en ny enhet en dag.

Husk også USB-muligheter dersom du skal koble til en harddisk til opptak eller strømkilde til enheter som Chromecast eller Roku.

Det kan være dyrt å finne en TV med nok porter, så du kan også nøye deg med en HDMI-svitsj som du får hos de fleste store elektronikkjedene. Bare pass på det støtter like høy oppdateringsfrekvens og oppløsning som TV-en din eller produktet du skal koble til har. Si at du skal koble til en litt eldre spillkonsoll, da er det ikke så farlig om svitsjen støtter 4K siden konsollen uansett ikke er kraftig nok. Sørg for at 4K og HDR-støtte er på plass før kjøp av tilbehørsproduktene for utvidede HDMI-muligheter.

Ekstra viktig: de fleste TV-er har ikke støtte for HDR på samtlige porter. Les dokumentasjonen for å finne ut hvilke porter som har HDR-støtte til hvilke enheter. Min TV leverer blant annet kun HDR og 4K mot PC-en på HDMI port #1 og jeg måtte manuelt aktivere utvidet HDMI-modus (for HDR) på flere av inngangene.

HDMI-portene kommer til å bli fylt opp kjappere enn du tror. Merk også at HDR ikke alltid er å finne på samtlige.
HDMI-portene kommer til å bli fylt opp kjappere enn du tror. Merk også at HDR ikke alltid er å finne på samtlige.

TV til gaming

Skal du kjøpe TV til å spille på så er du avhengig av at det er så lavt etterslep som mulig (målt i ms), altså tiden det tar fra du trykker på en knapp til du ser noe skje på skjermen.

Mange TV-er i dag blir levert med noe som heter “Game Mode” eller noe lignende. Den fjerner eller reduserer mange av de funksjonene som gjør bildet så pent som det er, for å minimere etterslepet slik at du slipper å dø hver eneste runde. Altså vil det gå litt ut over bildekvaliteten, men dette er ofte en nødvendighet. Dersom du er vant til å spille på PC må du nok venne deg til litt mer signalforsinkelse uansett, men pass på når du kjøper TV så det ikke blir uspillbart. Du bør ikke ligge på mye over 40 ms.

Konsoller viser generelt ikke mer enn 60 bilder per sekund i spill, så her er ikke oppdateringsfrekvens over 60 Hz relevant.

Vet du derimot at du kommer til å spille på over 60 bilder per sekund så prøv enkelt og greit å finne en TV med like høy oppdateringsfrekvens. Det kan hende at når konsollen kjører med 60 bilder per sekund, men TV-en kjører med 120 Hz så vil TV-en selv fylle inn de resterende 60 bildene per sekund. Dette kan resultere i lite bevegelsesskarpet og få bildet til å se ut som en dårlig såpeopera. Såpeoperaeffekten deaktiveres på visse modeller når “Game Mode” er aktivert.

Hverken signalforsinkelsen eller bevegelsesskarpheten er som regel oppgitt under spesifikasjonene, så her må du lete deg frem selv på nettet. Det er flere nettsteder som tester dette på TV-er for eksempel Rtings.com og Displaylag.com.

Lyd

Dagens TV-er er tynne. Faktisk så tynne at det går utover andre komponenter. Lyde er en av ofrene. Grunnen til at jeg nevnte en fjerde HDMI-port under tilkoblinger er fordi jeg savner god lyd.

Det er mangel på dype toner på dagens TV-er med mindre produsent har gått inn for å lage en TV med god lyd, men det er ikke normalen. Det blir mer og mer vanlig å ha ekstern lydkilde koblet til apparatet, for eksempel en lydplanke eller et komplett anlegg. Jeg vil i hvert fall anbefale en lydplanke dersom du skal bruke TV-en til film eller serier utover situasjonskomedier.

Les vår test av Sonos Playbase.

Mange har ikke plass til store høyttalere ved siden av TV-en, eller har småtroll som kan komme til å velte dem. Produkter som dette er et godt alternativ.
Mange har ikke plass til store høyttalere ved siden av TV-en, eller har småtroll som kan komme til å velte dem. Produkter som dette er et godt alternativ. (Ill.: Tor Fosheim)

Kontrastforhold

Bare tull. Det er så mange måter å måle dette på at produsentenes påstander seg imellom kan ikke sammenlignes. Heldigvis har mange sluttet å oppgi dette. Dersom TV-en du ser på har dette oppgitt kan du egentlig bare se bort fra den og finne en annen, fordi det virker som de seriøse aktørene har kvittet seg helt med det.

LCD, LED, QLED eller OLED?

LCD – Liquid Crystal Display: Arvtakeren etter klassiske CRT-skjermer. Dette er og har vært standarden lenge nå. De aller fleste TV-er du ser på er basert på LCD-teknologi. LCD brukes også på kalkulatorer og slike lavoppløste skjermer fordi det ikke krever bakbelysning for å få frem det som skal vises på skjermen dersom det er nok lys i omgivelsene ellers.

LED – Light Emitting Diode: Det vi omtaler som LED TV-er er egentlig bare LCD-paneler bakbelyst av LED istedenfor CCFL (Cold-Cathode Florescent Lamps). Jeg har ikke sett en CCFL LCD-skjerm på mange år utenom offentlige bygg som enda ikke har oppdatert PC-skjermene sine. Det er forskjell på om TV-en er belyst fra kantene eller om det er en hel matrise med lys bak som lyser opp jevnt og godt.

QLED – Quantum Dot Light Emitting Diode: QLED er som LED bare enda en LCD-teknologi. Det vokste opp som følge av HDR og kravet om et videre fargespekter og mer lysstyrke. QLED har et ekstra lag mellom LED-bakbelysningen og LCD-panelet som oppnår dette. Billigere enn OLED og er et slags mellomstadie mellom LED og OLED.

OLED – Organic Light Emitting Diode: OLED er den eneste av de nevnte som ikke er enda en LCD-teknologi. OLED står selv for både bildefremvisningen og belysningen i form av at det er pikslene selv som lyser opp. Dette gjør at man kan skru av individuelle piksler og få totalt svart bilde. Altså er kontrasten mye bedre på OLED-teknologi enn LCD-teknologi, men QLED for eksempel lyser sterkere. Mange smarttelefoner i dag har OLED-skjermer og det har vært i bruk en stund i dette formatet. Det er dog en del dyrere å produsere OLED når det er snakk om skjermer store nok til å regnes som TV-er. Ulempen ved denne teknologien er altså pris og lysstyrke.

Buet skjerm

Mer pynt enn noe annet. Har du råd og lyst så gå for det, men vit at det ikke har noen spesielle fordeler utover å være pent. I verste fall kan det begrense innsynsvinkelen.

Konklusjon

Følg tipsene over og let gjerne rundt omkring på nettet, men når det kommer til bestemmelsen er det viktig å dra i butikk å prøve TV-en. Du får da et klart inntrykk av totalopplevelsen. Husk å teste smart-TV mulighetene og menysystemet for å vite at alt er som det skal.

Artikkelforfatters egen TV har et ekstremt tregt menysystem og det er en av tingene jeg angrer på at jeg ikke testet med en gang, men det er heller ikke et stort nok irritasjonsmoment til at jeg orket å gå tilbake å bytte TV ettersom at jeg bruker Chromecast mesteparten av tiden.

Andre spesifikasjoner du lurer på betydningen av? Ikke nøl med å spørre i kommentarfeltet.