Forbrukerrådet slakter de digitale spillbutikkene.
Forbrukerrådet slakter de digitale spillbutikkene.

Annonse


Forbrukerrådet slakter digitale spillbutikker

Forbrukerrådet har vendt blikket mot de digitale spillbutikkene og har foretatt undersøkelser om hvordan refusjonsordningene fungerer i de mest populære. Butikkene som er sjekket er Blizzard Battle.net, Electronic Arts Origin, Valve Steam, Ubisoft Uplay, Nintento eShop, PlayStation Store og Xbox Store.

Butikkene slaktes
Kun to av syv butikker tillater refusjon av kjøpte spill. Kun Steam og Origin har reelle refusjonsordninger, skriver Forbrukerrådet i sin rapport.

— Forbrukerrådet har undersøkt hvordan forbrukernes interesser ivaretas når de kjøper spill på digitale plattformer, og vi er skuffa. Kun to av syv spillplattformer har refusjonsordninger, forteller Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet, i rapporten.

Organisasjonen har egne kriterier for en god refusjonsordning: “Gi forbrukeren rimelig tid til å sjekke om spillet fungerer som forventet, og gi pengene tilbake uten å stille spørsmål dersom han eller hun har holdt seg innenfor den tidsgrensen”.

Annonse


— Når det er mulig, anbefaler vi å velge en plattform som tilbyr pengene tilbake. Vi vet at mange av spillene bare finnes på en plattform, og da har jo ikke forbrukerne noe valg hvis de vil ha spillet. Vi oppfordrer også plattformene til å ta grep og tilby enkle og gode refusjonsordninger til sine kunder, sier Iversen i rapporten.

Samtidig skriver Forbrukerrådet i rapporten at alle butikkene utenom Steam opplyser tydelig om at brukeren frasier seg angreretten ved kjøp, men PlayStation Store og Origin følger ikke lovkravet til informasjon om angrerett.

Anbefaler å droppe forhåndskjøp hvis man ikke er sikker
De digitale spillbutikkene får også kritikk når det gjelder forhåndsbestilling av spill som samtlige tilbyr.

— Før spillet er lansert har du rett til å avbryte kjøpet når som helst. Det skal du kunne gjøre enkelt og raskt, noe en kan på Steam, Origin og Playstation Store hvor man bare trykker på en knapp.

Her er rådets oversikt over spillbutikkene.
Her er rådets oversikt over spillbutikkene. (Ill.: Forbrukerrådet)

I de andre spillbutikkene er det ikke like enkelt og spesielt Nintendo får ekstra kritikk for ikke å tillatte å avbryte forhåndsbestillinger. Det er har de ikke lov til, ifølge Forbrukerrådet, som skriver at de vil følge opp saken.

— Det er risikabelt å forhåndsbestille fra andre plattformer enn Steam og Origin. Er du ikke 100% sikker på at dette spillet vil være et godt kjøp for deg – ikke kjøp det på forhånd, er rådet til Iversen.

Hva er din erfaring med de digitale spillbutikkene?

 

Kilde:
Forbrukerrådet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse