Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Pirate Bay er en av sidene som er blokkert i Norge. Det kom etter en rettskjennelse. (Ill.: Skjermdump)

Rettighetshavere vil blokkere piratsider uten rettskjennelse

Jusprofessor er skeptisk til forslaget.

I Norge og i flere andre land har bredbåndleverandører stengt tilgangen til fildelingssider, men det har skjedd etter rettskjennelser.

Vil blokkere
Nå ser kanadiske bredbåndleverandører og organisasjoner i filmindustrien på mulighetene til å blokkere nettsteder uten en slik kjennelse fra domstolen.

Gruppen består av leverandører som Bell, Cineplex og Rogers som sammen med rettighetshavere ønsker å samarbeide om å blokkere tilgangen. Blokkerlingslisten vil håndheves av den ideelle organisasjonen «Internet Piracy Review Agency» (IPRA), skriver nettstedet TorrentFreak.

Bell har tidligere vært frempå for en nasjonal blokkeringsmekanisme i landet.

Er skeptisk
Den kanadiske jusprofessoren Michael Geist er en av motstanderne mot det aktuelle forslaget. Han frykter at streken over hva slags type sider som blir blokkert, kan flyttes.

«Nylig historie viser at listen raskt vil vokse for å dekke mer. For eksempel har Bell gått mot TVAddons, en side som inneholder mye ikke-krenkende innhold», skriver han på sin personlige blogg.

Han legger til:

«Man kan forvente at mange andre sider, som er mislikt av rettighetshavere og kringkastere, kan finne veien til listen.»

Myndighetene i landet sier i en uttalelse at Canada fortsatt er en stor pådriver for et åpent Internett.

«Myndighetene støtter et åpent Internett der kanadiere kan få tilgang til innholdet de ønsker som følger kanadisk lov. Mens andre deler av verden ønsker å bygge murer, ønsker vi å åpne dører», heter det i en uttalelse fra talsperson Karl Sasseville.

Bør rettighetshavere og bredbåndleverandører ha mulighet til å blokkere fildelingssider uten en rettskjennelse?

 

Kilde:
TorrentFreak

Stikkord: fildeling, pirat