Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple vil starte utbetalingene, men håper å få pengene igjen. (Ill.: Apple)

Apple skal betale tilbake 120 milliarder kroner i skatt

Men anker fortsatt avgjørelsen.

Nyhetsmediet The Wall Street Journal melder at Apple er kommet til enighet med EU om tilbakebetalingen av 13 milliarder euro, 128 milliarder kroner med dagens kurs, i skatt til Irland. Det var i august i fjor at EU-kommisjonen beordret Apple til å betale skatt selskapet skylder.

Håper å vinne frem
På tross av at avgjørelsen falt i fjor, har Irland ikke ønsket å samle inn skattene og både landets myndigheter og Apple har anket saken. Apple er et av flere selskaper som beskyldes for å bruke skattesmutthull for å betale så lite skatt som mulig.

Den irske finansministeren, Paschal Donohoe, annonserer at Irland forventer at de første utbetalingene fra Apple vil skje i løpet av det første kvartalet i 2018. I en uttalelse til Wall Street Journal sier Apple at selskapet forventer å få tilbake pengene hvis det vinner ankesaken mot EU-kommisjonen.

Paradise Papers
Dokumentlekkasjen «Paradise Papers» avslører at advokater hjalp Apple med å beholde lav skatt etter at Irland i 2013 slo ned på storselskaper som kuttet skatten, skrev Aftenposten forrige måned.

iPhone-produsenten betalte så lite som 0,005 prosent skatt på overskudd i Europa i perioden 2003-2014, blant annet ved å bruke skallselskaper som håndterte omsetningen.

 

Kilde:
Wall Street Journal (betalingsmur)

Stikkord: Apple, eu, skatt