Nvidias Tesla V100 er en viktig del av superdatamaskinen.
Nvidias Tesla V100 er en viktig del av superdatamaskinen.

Annonse


IBM og Nvidia lager verdens raskeste PC

Det er stor prestisje blant landene å ha verdens raskeste superdatamaskin. For øyeblikket er det Kina med Sunway TaihuLight som leder an. Maskinen har en ytelse på vanvittige 93 petaflops.

Rundt 4600 noder
Neste år håper USA å ta tronen fra kineserne med en ny superdatamaskin som for tiden er under bygging ved Oak Ridge National Laboratory i delstaten Tennessee. Supercomputeren går under navnet Summit og skal yte ekstreme 200 petaflops – over en dobling av ytelsen til den nåværende lederen.

Hver node består av to unike IBM Power9-prosessorer og hele seks av GPU-ene Nvidia Tesla V100 XSM2, i tillegg til 512 GB DDR4- og HBM2-minne samt 1600 GB med ikke-flyktig minne. Hver Power9-prosessor består av 24 prosessorkjerner og totalt 96 tråder, i tillegg støtter den 48 PCIe 4.0-baner og åtte minnekanaler. Hver Power9-prosessor kommuniserer direkte med Tesla V100-GPU-ene via Nvidias proprietære NVLink-grensesnitt. Løsningen som er spesialbygget for Power9 leverer en ytelse på 100 GBps via NVLink 2.0.

Totalt vil hver node ha en ytelse på 40 teraflops.

Annonse


Kommer i 2018
Summit har også en søster-PC, kalt Sierra, som bygges ved Lawrence Livermore National Laboratory i delstaten California. Hovedforskjellen mellom de to er at sistnevnte har kun fire Tesla V100. Det åpner faktisk for høyere NVLink-kommunikasjon med 150 GBps.

Mer om Summit, og bilder av en node, finner du i kildelenken.

Superdatamaskinen blir den raskeste i verden når den slippes løs en gang i løpet av 2017.

 

Kilde:
Tom’s Hardware

Annonse