Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nvidias Tesla V100 er en viktig del av superdatamaskinen. (Ill.: Nvidia)

IBM og Nvidia lager verdens raskeste PC

Vil føre USA tilbake til toppen.

Det er stor prestisje blant landene å ha verdens raskeste superdatamaskin. For øyeblikket er det Kina med Sunway TaihuLight som leder an. Maskinen har en ytelse på vanvittige 93 petaflops.

Rundt 4600 noder
Neste år håper USA å ta tronen fra kineserne med en ny superdatamaskin som for tiden er under bygging ved Oak Ridge National Laboratory i delstaten Tennessee. Supercomputeren går under navnet Summit og skal yte ekstreme 200 petaflops – over en dobling av ytelsen til den nåværende lederen.

Hver node består av to unike IBM Power9-prosessorer og hele seks av GPU-ene Nvidia Tesla V100 XSM2, i tillegg til 512 GB DDR4- og HBM2-minne samt 1600 GB med ikke-flyktig minne. Hver Power9-prosessor består av 24 prosessorkjerner og totalt 96 tråder, i tillegg støtter den 48 PCIe 4.0-baner og åtte minnekanaler. Hver Power9-prosessor kommuniserer direkte med Tesla V100-GPU-ene via Nvidias proprietære NVLink-grensesnitt. Løsningen som er spesialbygget for Power9 leverer en ytelse på 100 GBps via NVLink 2.0.

Totalt vil hver node ha en ytelse på 40 teraflops.

Kommer i 2018
Summit har også en søster-PC, kalt Sierra, som bygges ved Lawrence Livermore National Laboratory i delstaten California. Hovedforskjellen mellom de to er at sistnevnte har kun fire Tesla V100. Det åpner faktisk for høyere NVLink-kommunikasjon med 150 GBps.

Mer om Summit, og bilder av en node, finner du i kildelenken.

Superdatamaskinen blir den raskeste i verden når den slippes løs en gang i løpet av 2017.

 

Kilde:
Tom’s Hardware

Stikkord: ibm, nvidia, superdatamaskin