Fra venstre: Fractal Design R3 140mm, Noctua NF-A14 140mm og Fractal Design R3 120mm
Fra venstre: Fractal Design R3 140mm, Noctua NF-A14 140mm og Fractal Design R3 120mm

Annonse


ITavisen undersøker: Bør du bruke penger på dyre vifter?

Som en fortsettelse på forrige ukes artikkel, skal vi fortsatt snakke vifter, men denne uken testes det dyre vifter opp mot billige vifter.

Vi sorterte produkter etter pris og gikk til innkjøp av et sett av de dyreste samt et sett av de billigste viftene vi fant.

De dyre viftene til 298 kroner per stykk:

  • Noctua NF-A14 iPPC-3000
  • Noctua NF-F12 iPPC-3000

De billige viftene til 99 kroner per stykk:

Annonse


  • Fractal Design R3 140mm
  • Fractal Design R3 120mm

Oppdatert 15. november:

Informasjon om støy er lagt til.

Pris er ikke alt
Det sier seg selv, men pris er ikke alt når man ser på et produkt. Det er dog en god pekepinn på hva som kan være bra eller dårlig.

I dette tilfellet ser man tydelig at pengene har gått et sted. Noctua NF-A14 har en mer “premium” følelse enn Fractal Design R3. Kroppen på R3 er laget av plast og bare plast. På A14 er det gummi rundt skruehullene på begge sider for å motvirke vibrasjoner som kan forekomme. Slike ulyder er plagsomme.

Funksjonaliteten til denne gummien gjør også at vifta generelt sett sitter bedre. Videre er kabelen trukket om på A14, skruene sitter strammere og føles mer solide samt at den kan spinne hele tre ganger raskere enn R3. Så for 200 kroner ekstra per vifte betaler du i hvert fall for utseendet, men om det har noe å si for ytelsen gjenstår å se.

Nocuta mener gjennomsnittlig levetid for produktet (MTBF) er på 150 000 timer. Fractal Design står inne for 40 000 timer. Dette høres veldig fint ut, men høy MTBF skal man ikke ta for god fisk. Det er veldig vanskelig å si korrekt hvor lang tid et produkt er forventet å leve ettersom at de for eksempel enda ikke har hatt en vifte utgitt for fire år siden stående å gå i 17 år. Det er godt mulig det i mange tilfeller vil stemme, men jeg ville vært forsiktig med å lene meg for mye på disse data-ene når jeg er på produktjakt generelt.

Noctua benytter seg av et kulelager som skal lage betydelig mye mindre lyd over tid enn tradisjonelle kulelager.
Noctua benytter seg av et kulelager som skal lage betydelig mye mindre lyd over tid enn tradisjonelle kulelager. (Ill.: http://noctua.at/en/sso-bearing)

Testene
Som nevnt over kan Noctua sine vifter spinne tre ganger raskere enn R3-viftene. Det vil si at allerede har Noctua en stor fordel, ved at de kan kjøle ekstremt mye mer effektivt når du skrur opp hastigheten.

A14 blåser 156,5 kubikkfot per minutt mot R3 sine 56,1 når begge står på sin makshastighet. Siden R3 makser ut på 1000 RPM minsket jeg også hastigheten på A14 til det samme.

PC-en er satt opp med 2x140mm blåsende innover på forsiden, 2x140mm ut på toppen og 1x120mm ut på baksiden.

Artikkelen fortsetter under søylene.

Testene er utført på samme måte som i forrige artikkel. Jeg lot PC-en stå og generere varme en stund før jeg avsluttet prosessene og samlet inn temperaturdata for hovedkort, skjermkort og prosessor.
Testene er utført på samme måte som i forrige artikkel. Jeg lot PC-en stå og generere varme en stund før jeg avsluttet prosessene og samlet inn temperaturdata for hovedkort, skjermkort og prosessor. (Ill.: Vegard Sørlie/ITavisen)
Testene er utført på samme måte som i forrige artikkel. Jeg lot PC-en stå og generere varme en stund før jeg avsluttet prosessene og samlet inn temperaturdata for hovedkort, skjermkort og prosessor.
Testene er utført på samme måte som i forrige artikkel. Jeg lot PC-en stå og generere varme en stund før jeg avsluttet prosessene og samlet inn temperaturdata for hovedkort, skjermkort og prosessor. (Ill.: Vegard Sørlie/ITavisen)

Støy
Støynivået på en vifte som utfører 3000 omdreininger i minuttet vil naturligvis være betydelig større enn en vifte på 1000 omdreininger.

Når begge viftene er justert til samme hastighet kommer dog Noctua NF-A14 frem som vinner. R3 er målt til 41,6 dB og A14 med noe mindre 40,0 dB. Desibelskalaen er logaritmisk så en økning på 3,01 dB er en dobling på skalaen, men man kaller det uansett ikke en dobling av oppfattet lyd før det er ca 10 dB høyere. 1 dB forskjell er på grensen til at man kan merke forksjell på lydnivået, så en forskjell på 1,6 er noe ubetydelig. Støyen kommer heller ikke fra motorikken i vifta, men fra vibrasjonene den skaper i kabinettet, dette selv om den sitter stramt. Å plassere et stykke stoff eller slik mellom festene på vifte og kabinett løste faktisk vibrasjonsproblemet og volumet ble da målt inn på 40,2 mot 40.0. Med en forskjell på 0,2 kan vi i hvert fall si at forskjellene i støy er ubetydelig.

På full kraft høres Noctua NF-A14 nærmest ut som en løvblåser. Med sine målte 69,8 dB har den da effektivt tredoblet volumet.

Lite å hente for mye penger
Ytelse over kort tid har i hvert fall minimale forskjeller mellom de to viftene. Det er vanskelig å velge den bedre vifta ut fra diagrammet når man vet at den som er smått bedre også koster tre ganger mer. Det som da har noe å si er produktet på lang sikt. Hvis Noctua har rett så er viftene deres mer pålitelige og vil ikke slite seg høylytte, og med deres gode rykte så har jeg ingen grunn til å tro at det ikke stemmer.

Selv tiden det tok fra makstemperatur tilbake til normaltemperatur er for lik til å hente noe pålitelig data ut av. Det er en forskjell som tilsvarer 0,72 prosent. Det virker altså som om kabinettviftene ikke har så mye å si over et visst punkt så lenge du får en god mengde luft inn.

Om alt du tenker på når du skal bygge den neste PC-en din er ytelse, så vit at en vifte til en tredjedel av prisen kan kjøle PC-en din nær like effektivt som sin motpart. De ekstra kronene du sparte kan du bruke på å kjøpe en god kjøler til prosessoren din – det er her du vil merke mest forskjell i prisklassene.