Mange nordmenn søker i dag om refinansiering på nett. Er du en av dem?
Mange nordmenn søker i dag om refinansiering på nett. Er du en av dem?

Annonse


Slik har den digitale utviklingen gjort det enklere å refinansiere gjeld

Hvert år velger tusenvis av nordmenn å refinansiere gjeld, i bytte mot reduserte rentesatser og kortere nedbetalingstid.

Flere medvirkende årsaker
Refinansieringslån er ikke noe nytt og har eksistert i like lang tid som andre konvensjonelle bankprodukter. Derimot har det aldri vært enklere å innhente informasjon eller å sende inn en uforpliktende søknad enn nå. Utviklingen skyldes i hovedsak tre ting:

  • Økt konkurranse mellom finansieringsselskapene.
  • Et tettere samarbeid mellom staten og finansnæringen.
  • Utvalgte aktører spesialiserer seg nå innen refinansiering

Det finnes også flere medvirkende årsaker. Det inkluderer kombinasjonen av den generelle prisøkningen i boligmarkedet og en usedvanlig lav styringsrente. Mange låntakere velger i tillegg å refinansiere kostbar kredittkortgjeld og smålån.

Økt konkurranse fører til innovasjon
En viktig bidragsyter har vært den tilspissede konkurransen mellom banker, finansagenter og affiliatesider. Samtidig har søkemotorer som Google og Bing blitt en sentral arena i kampen om kundene og profitt.

Utviklingen har bidratt til lanseringen av nye IT-løsninger til fordel for låntaker. Det inkluderer bl.a. digitale lånekalkulatorer og ulike sorteringsfunksjoner. Samtidig har det sprunget opp nye aktører som gjør det enklere å sammenligne vilkår tilknyttet hvert refinansieringslån.

Et eksempel på dette er billigeforbrukslån.no. På nettsiden blir du som besøkende møtt av tabeller som inneholder detaljert informasjon om hver långiver. Det inkluderer slike nøkkeltall som størrelsen på gebyrer, nedbetalingstiden og lånets nominelle rentenivå.

Stat og næringsliv inngår et tettere samarbeid
Nå blir det lettere å søke om lån og ta skurker” var en av overskriftene hos VG Nett denne sommeren. Finansminister Siv Jensen kunne stolt meddele at landets banker hadde inngått et nytt samarbeid med Altinn og Skattedirektoratet. Målet var å forenkle utvekslingen av informasjon mellom statlige registre og private långivere, f.eks ved søknader om refinansiering.

Resultatet er en forenklet kredittsjekk hvor bankene automatisk laster ned informasjonen de trenger. Som konsekvens av dette slipper nordmenn å sende inn kopier av lønnsslipper og skattemeldinger, som inntil nylig har vært normal praksis.

Tjenestene blir mer spesialtilpasset
Tradisjonelt sett har refinansieringslån vært et sekundærprodukt og noe som forbindes med flytting av boliglån. Den oppfatningen har endret seg markant, og i takt med at stadig flere nettaktører velger å tilby spesialiserte sider for refinansiering og dyr kreditt.

Med andre ord blir du her presentert med et utvalg lån som er skreddersydd for refinansiering og gjeldslette. Mange sider inkluderer i tillegg egne databaser med informasjon som er ment å hjelpe søkeren. Det inkluderer artikler om skatteregler, låntakers angrerett og hvordan du leter deg frem til det billigste alternativet.

Disse sidene bidrar til å spre informasjon om fordelene med refinansiering. Et godt eksempel er regelen som sier at du ikke er forpliktet til å akseptere et eventuelt tilbud. Bankene har heller ikke lov til å ta seg betalt for å behandle en søknad, noe mange forbrukere ikke er klar over.

Med andre ord har du ingenting å tape når du sender inn en søknad. Derimot er det potensiale til å spare penger dersom bankene er villige til å gi deg bedre vilkår.

Eksempelrente: Kr. 95 000, 5 år nedbetaling, effektiv rente 17,34%, kostnad 43 916, totalbeløp: Kr. 138 916,-.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse