Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Continental Ac2ated Sound. (Ill.: Continental)

Dette er teknologien som gjør bilinteriøret om til en stor høyttaler

Skal erstatte de tradisjonelle bilhøyttalerne.

Det tyske selskapet Continental, kanskje best kjent som dekkprodusent, jobber med et nytt lydsystem som skal ta over for de tradisjonelle høyttalerne i biler. Systemet heter Ac2ated Sound og vil ifølge selskapet redusere vekten høyttalerne tar med 90 prosent.

Sparer vekt og strøm
Systemet erstatter høyttalere med aktuatorer som festes bakpå paneler i bilen som deretter vibrerer og skaper lyd. Continental forklarer at ulike deler av bilens interiør skaper ulik lyd og er mer egnet for enkelte frekvenser enn andre. For eksempel er A-stolpen egnet for høye frekvenser mens dørpanelene kan generere medium frekvenser.

Ifølge Continental skal teknologien gjøre mer enn å bare spare vekt, men også frigi mer plass som kan brukes til andre ting. Kanskje viktigst er at systemet drar mindre strøm enn høyttalerne i dagens biler, noe som betyr at Ac2ated Sound kan være ypperlig i elbilene.

Slik forkalrer Continental teknologien.
Slik forkalrer Continental teknologien. (Ill.: Continental)

Noen år unna lansering
En av ulempene med systemet er at hvis en passasjer lener seg mot en dør med et aktuatorpanel, vil det påvirke lyden i negativ forstand. For øyeblikket er lyden også et godt stykke unna det beste man kan få av bilhøyttalerne.

Continental sier overfor Wards Auto at planen er å levere et Ac2ated Sound-system med opptil 12 kanaler, men at selskapet i starten satser på tilstedeværelse i biler i midtsjiktet. Teknologien er stadig noen år unna lansering. Planen er å demonstrere den under CES i januar 2018.

 

Kilde:
Wards Auto

Stikkord: Bil, continental, lyd