Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fildelere av filmen Cell mottar kravbrev. (Ill.: Saban Films)

Tusenvis av svenske fildelere har mottatt kravbrev

Jusprofessor sier at det juridisk sett er lurest å betale hvis man er skyldig.

I starten av året skrev vi om det danske advokatbyrået Njord Law Firm som hadde sendt ut kravbrev til flere norske brukere. Den gang anbefalte Forbrukerrådet mottakerne om hverken å betale kravet eller svare advokatbyrået.

Trues med å dras for retten
I dag skriver svenske IDG at flere tusen svenske personer har mottatt liknende kravbrev der Njord gir dem et ultimat om å betale 4500 svenske kroner, rundt 4400 norske kroner, innen 14 dager eller bli dratt for retten.

– Vi har sendt ut et par tusen brev, men vi har informasjon om mange flere IP-adresser som vi venter på å motta fra teleoperatørene. Så det kommer flere, sier Jeppe Brogaard Clausen, advokat i Njord, overfor IDG.

I kravet oppgir Njord fra hvilken IP-adresse og til hvilket tidspunkt bruddet på opphavsretten inntraff.

«Benaroya Pictures bruker Maverickeye UG som overvåker og identifiserer datatrafikk, inkludert IP-adresser. Filmen kan ha bli sett av deg eller andre gjennom for eksempel Popcorn Time eller liknende sider», står det i brevet advokatbyrået har sendt ut til fildelerne.

Varsler flere kravbrev
Tidligere i år skrev nettstedet at advokatbyrået siktet seg inn på det svenske markedet, etter å ha gått etter norske og danske personer, og at de i løpet av våren fikk informasjon om hvem personene bak en rekke IP-adresser, er.

IDG skriver at Njord har fått en beslutning i domstolen som gir advokatbyrået rett til å motta informasjon om abonnenter fra Bredbandsbolaget, Comhem og Tele 2.

I første omgang er det personer som har delt filmen Cell via torrentsider som The Pirate Bay eller strømmetjenester som Popcorn Time som mottar kravbrev.

Overfor IDG sier advokaten at det vil krav på flere filmer fra både internasjonale og skandinaviske produsenter.

Jusprofessor Mårten Schultz sier til IDG at «hvis man er skyldig er det juridisk sett lurest å betale».

 

Kilde:
IDG

Stikkord: fildeling