Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, reagerer sterkt på budsjettforslaget. (Ill.: Norsk elbilforening)

NAF og Elbilforeningen langer ut mot planlagt Tesla-prishopp på tusenvis av kroner

– Regjeringen gjør det motsatte av det Stortinget har bedt om.

I en budsjettlekkasje kommer det frem at regjeringen har planer om å innføre en «Tesla-avgift» for tunge elbiler. Det får NAF og Norsk elbilforening til å reagere.

Reagerer sterkt
– Dette skaper stor usikkerhet på et tidspunkt hvor stadig større andeler nordmenn skal overbevises om at elbil er noe for dem, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, i en pressemelding.

Hun mener nå at Regjeringen går mot det ambisiøse målet om at alle biler som selges fra 2025, skal være elbiler.

– Regjeringen gjør det motsatte av det Stortinget har bedt om, nemlig å komme med konkrete virkemidler og tiltak for å nå 2025-målet, samt beholde kjøpsfordelene til minst 2020.

– Nå slipper Regjeringen i stedet en avgiftsbombe som vil få store negative konsekvenser for den kraftige økningen vi må ha i elbilsalget de neste syv årene. De foreslår rett og slett å avvikle det viktigste virkemiddelet vi har, sier Bu i pressemeldingen.

Foreningen mener at omleggingen vil ramme de større elbilene som norske familier har ventet på å kjøpe.

– Dette skaper stor usikkerhet på et tidspunkt hvor stadig større andeler nordmenn skal overbevises om at elbil er noe for dem, sier hun.

– Bryter avtalen
Også organisasjonen NAF er skuffet over Regjeringens budsjettforslag og mener at «avgiftsøkning gir usikker fremtid for elbilkjøperne».

– Denne avgiftsøkningen sender et signal om at penger i kassa er viktigere enn flest mulig elbiler på veiene. Vi har hatt en suksess med elbilpolitikken, og hvor forutsigbarhet har vært et suksesskriterium. Dette må til for at vi skal lykkes med omstillingen til utslippsfri transport som de ønsker, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef for NAF, i en pressemelding.

NAF mener at Regjeringen i budsjettforslaget bryter avtalen om bilavgifter.

«I 2015 inngikk Høyre, Venstre, Krf og Frp en avtale om hvordan bilavgiftene skulle rigges. Avgiftsfordelene på elbiler er helt sentralt. Dette avgiftshoppet er et brudd med den politikken.»

Organisasjonen legger også vekt på at Tesla er alene om å tilby store elbiler med lang rekkevidde og tilhengerfeste, to egenskaper som NAF mener er viktige når folk skal velge elbil.

Klokken 10.00 i dag legger finansminister Siv Jensen frem statsbudsjettet.

 

Kilder:
NAF,
Elbilforeningen

Stikkord: Bil, samferdsel