2018-mobilene har mer nøyaktig GPS-sporing.
2018-mobilene har mer nøyaktig GPS-sporing.

Annonse


2018-mobilene får supernøyaktig GPS

GPS i smarttelefoner er helt vanlig i dag og kanskje noe vi tar for gitt. I apper som Google Maps og Here Maps kan man plotte inn en adresse og få detaljert informasjon om hvordan man skal ta seg dit. Enten det er med bil, til fots, på sykkel eller kollektivtransport. Neste år skal GPS-en bli enda bedre.

Ny brikke
IEEE Spectrum melder at GPS-teknologi i 2018-telefonene blir smarte enn tidligere. En ting de skal bli bedre på er å foreslå ruter når man misser en avkjøring. Dette takket være den nye brikken til Broadcom som vil øke nøyaktigheten fra de nåværende fem meterne til kun 30 centimeter.

I tillegg skal mobil-GPS-ene bli enda mer pålitelige i tett bymiljø og forbruke halvparten av strømmen sammenlignet med dagens GPS-brikker.

Nye signaler
Alle GNSS-satellitter sender ut såkalte L1-signaler som inkluderer informasjon som satellittens plassering, tid og identifiseringssignatur. En nyere type, kalt L5-signaler, sender ved en annen frekvens og mottakeren bruker disse signalene til å tilpasse distansen mellom hver satellitt basert på hvor lang tid det tar signalet mellom satellitten og mottakeren, forklarer IEEE Spectrum.

Annonse
Broadcoms nye brikke bruker først L1-signalet og så L5 for å forbedre den kalkulerte plasseringen. Mens signalene i bymiljøer reflekterer på flere bygninger, er L5-signalene så raske at de ikke vil reflektere og vil heller ikke overlappe direkte signaler.

Hvorfor en GPS-brikke med L5 blir først tilgjengelig nå, forklares med at det ikke har vært nok L5-satellitter i bane rundt Jorden. Brikken går under navnet BCM47755 og planen er å implementere denne i neste års smarttelefonflaggskip. Masseproduksjonen har ikke startet ennå, men skal ikke være altfor langt unna.

Mer om GPS-teknologien finner du i kildelenken.

 

Kilde:
IEEE Spectrum

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse