T5 er bitteliten, men leverer god ytelse.
T5 er bitteliten, men leverer god ytelse.

Annonse


Denne lommedisken er kjappere enn en tradisjonell SSD

For en måned siden skrev vi om Samsungs nye eksterne lagringsenhet, T5. T5 er en serie med bærbare SSD-er som kommer i to farger.

Den blå varianten fåes i 250GB og 500GB, mens den svarte varianten byr på 1TB og 2TB lagringsplass. Vi har fått inn 500GB-varianten til testing.

Priser: Fra 1500 for den billigste, og 8700 kroner for 2TB.

Bitteliten, elegant og lynrask
Sammenlignet med tradisjonell ekstern harddisk er T5 vesentlig mindre i størrelse samt at den veier kun 51g. Den er faktisk på størrelse med bankkortet ditt, dog litt tykkere.

Dette vil si at den er perfekt å ha med seg i lommen, pluss at med den medfølgende USB-C til USB-C kabelen kan man koble den direkte i mobilen og ha tilgang til all dataen sin på farten. Er du flittig bruker av mobilkameraet er også denne til stor nytte når internminnet på mobilen har blitt fullt slik at du kan fortsette å ta bilder.

Annonse
T5 er liten nok til å putte i lomma og er ikke stort større enn håndflaten.
T5 er liten nok til å putte i lomma og er ikke stort større enn håndflaten. (Ill.: Vegard Sørlie/ITavisen)

Ytelse
Under er en sammenligning på hastighet mot Samsungs egen 850 EVO SSD (250GB) og en tradisjonell ekstern harddisk, Seagate Expansion (2TB).

T5-en overrasker i ytelse (AS SSD Benchmark):

T5 leverer svært god ytelse.
T5 leverer svært god ytelse. (Ill.: Vegard Sørlie/ITavisen)

Fem ganger kjappere?
Dataen som er relevant for å måle hastigheten på ekstern lagring her er sekvensiell lese- og skrivehastighet siden eksterne lagringsenheter ofte brukes for å lagre store filer slik som video, bilder eller musikk.

Samsung sier på sin nettside at T5 skal prestere 4,9 ganger raskere enn eksterne harddisker.

Noe som ikke vises her i praksis på lesehastigheten, men det er ganske nærme og det er selvfølgelig avhengig av hvilken harddisk man tester det opp i mot.

T5 lover hastigheter opp til 540MB/s under perfekte forhold så vårt avvik på rundt 16MB/s er å forvente, uansett så er denne eksterne SSD-en raskere enn vår interne SSD som også er levert av Samsung

Enkel sikkerhet

Medfølgende software gjør det enkelt å passordbeskytte filene dine. Dette kan også gjøres via app på mobilen.

Konklusjon
Flashlagring er fortsatt ganske mye dyrere per GB enn harddisker, men det er også den eneste ulempen. Flashlagring
vil ikke bare gi deg raskere tilgang til data og raskere backups, men vil også tåle en støyt relativt bedre enn en HDD dersom du skulle miste den i bakken.

Dette fordi det ikke er noen bevegelige deler. Hvis du kan se bort i fra pris og jobber mye med store filer eller jobber på farten, så er dette et produkt for deg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse