Flere land ønsker å innføre inntektsskatt for teknologiselskapene.
Flere land ønsker å innføre inntektsskatt for teknologiselskapene.

Annonse


EU-land vil ha slutt på «skattesmutthull», ønsker å innføre inntektsskatt for tek-selskaper

Ifølge rapporter fra Reuters legger flere EU-land frem et forslag om å skattlegge inntektene til teknologiselskaper. Per nå er det vanlig at skatten regnes ut fra overskuddet til et selskap.

Ønsker inntektsskatt
Gruppen ledes av Frankrike og finansministere i landene Italia, Spania og Tyskland har også underskrevet brevet som er blitt sendt til den europeiske unionens president og kommisjonær, melder nyhetsbyrået. Ministrene ønsker en ny skattestruktur, kalt «utjevningsskatt», på inntekten som tilsvarer selskapsskatten i det respektive landet.

«Vi skal ikke lenger akseptere at disse selskapene opererer i Europa og samtidig bidrar minimalt med skatt», står det i brevet.

Bakgrunnen for forslaget er den nåværende modellen der selskapene betaler skatt av overskuddet, og flere sluser pengene gjennom land med lave skattesatser som for eksempel Irland. Det kanskje mest kjente eksempelet er Apple som i fjor ble ilagt en straffeskatt på enorme 13 milliarder dollar, rundt 120 milliarder kroner på det tidspunktet, av EU.

Annonse


Irland valgte å anke avgjørelsen.

Bruker smutthull
Også Google benytter seg av smutthullet kalt «Double Irish», og i fjor sparte selskapet 30 milliarder kroner på denne metoden, ifølge nettstedet Bloomberg.

«Double Irish» og «Dutch Sandwich» er navnet på to metoder som gjør det mulig for store selskaper å sende overskuddet gjennom datterselskaper i land med lav skattesats, slik som Nederland og Irland, og deretter videre til skatteparadiser som Bermuda og Caymanøyene.

 

Kilde:
Reuters

Annonse