Lenovo og Disney samarbeider om et Star Wars-spill.
Lenovo og Disney samarbeider om et Star Wars-spill.

Annonse


Her kjemper han som en Jedi Knight

Berlin, Tyskland (ITavisen:) Utvidet og virtuell virkelighet, eller AR og VR om du vil, er bare i startgropen. Mens spillselskaper har lagt sin elsk på den virtuelle verdenen virker det som at IT-kjemper som Microsoft og Apple med flere mener at den utvidede, eller blandete, er fremtiden.

Både Windows 10 og Android
Utvidet virkelighet var et stort tema under den årlige Berlin-messen. Lenovo er et av selskapene som satser stort på teknologien og uttalte ved flere anledninger at de ønsker å bli nummer én på dette feltet.

Med seg til messen hadde Lenovo AR-hodesett både for Android og Windows 10. Sistnevnte, kalt Lenovo Explorer, er for Windows Mixed Reality som Microsoft annonserte i fjor høst og skal gi kundene en rimelig og enkel tilgang til utvidet virkelighet på PC-ene sine. I motsetning til Oculus Rift og HTC Vive, er ikke Mixed Reality-hodesettene avhengige av eksterne sensorer for å fungere. Det er mer eller mindre «plug and play».

I Windows Mixed Reality gjøres skrivebordsopplevelsen om til en utvidet virkelighet. Man kan opprette virtuelle skrivebord, for eksempel et for Excel, et for film og et for Skype, og navigere rundt med hodesettet på. I tillegg fungerer Lenovo Explorer sammen med spillkontrollere slik at man også kan bruke hodesettet til spill.

Annonse
Under IFA hadde Lenovo en enkel demonstrasjon av Explorer der brukerne ble guidet rundt av Microsofts digitale assistent, Cortana, i et virtuelt rom. Dog var det en annen AR-demonstrasjon som fikk mye mer oppmerksomhet.

Lenovo Explorer-hodesettet til Windows 10.
Lenovo Explorer-hodesettet til Windows 10. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Star Wars!
Foruten å samarbeide tett med Microsoft på dette feltet, jobber Lenovo også med Google og Disney. Som nevnt over utvikler Lenovo også et AR-hodesett for Android, kalt Mirage AR, og som heldigvis ikke er begrenset til Motorola-telefonene. Kjøper du Mirage AR kan du ta med deg opplevelsen fra enhet til enhet så lenge den får plass i hodesettet.

Og det er på Android-fronten at Disney kommer inn. Lenovo og Disney samarbeider nemlig om en Star Wars-opplevelse, eller et spill om du vil. I Star Wars: Jedi Challenges inntar du rollen som en Jedi Knight og blir utstyrt med et fysisk lyssverd, ikke et virtuelt et. Før du får for store forhåpninger må jeg legge til at det faktisk ikke er et ordentlig sverd, men en godkjent kopi med et lite lys. Her kjøper man en pakke med lyssverd og en ekstern sensor med som er til for å fange opp bevegelser og registrere spilloverflate.

Star Wars popularitet er så stor at journalister, skribenter og bloggere flokket til boden etter Lenovo var ferdig med annonseringsarrangementet. Vi var ikke så ivrige, men fikk testet Jedi Challenges i et lukket rom under roligere omstendigheter dagen derpå. I demoen vi fikk teste handlet det om en klassisk sverdkamp. Ved å følge animasjonene i hodesettet fikk vi vite hvor man skulle plassere skjoldet sitt for å blokkere og hvor vi skulle slå til for maksimal skade på motstanderen. Den 90-sekunders lande demonstrasjonen var stressende nok, spesielt med tilskuere rundt seg i det lille rommet, men vi lyktes med å nedkjempe fienden.

Slik ser lyssverdet ut.
Slik ser lyssverdet ut. (Ill.: Lenovo)

Kan bli en vinner blant fansen
Som en relativ fersking i Star Wars-universet klarte jeg ikke helt å leve meg inn i sverdkampen, men jeg så mange andre på messegulvet som steg rett inn i Star Wars-verdenen og inntok rollen som en Jedi-kriger. Mange av dem gikk trolig for å stille seg i køen på nytt så fort spillet demoen var over.

Grafikken var så som så, og Lenovo forteller at opplevelsen vil være lik uansett enhet fordi de har låst spillet til en viss oppløsning for bedre optimalisering. Det har dermed ikke noe å si om du har en enhet hvis skjerm har skikkelig god oppløsning.

Uansett virker dette som et smart trekk av Lenovo. Star Wars er elsket av mange, og en haug av tilhengerne drømmer nok ofte om å bli en Jedi Knight for å kunne slåss med en «ekte» lyssverd. Jedi Challenges er kanskje det nærmeste de kommer den opplevelsen. I hvert fall i år. Prisen er heller ikke avskrekkende. 199 dollar for hodesett, sverd og sensor for potensielt mange hektiske oppgjør er trolig overkommelig for mange Star Wars-fans. Appen lastes ned fra Play Store når den tid kommer.

Star Wars: Jedi Challenges lanseres senere i år.

Lenovo betalte for reise og opphold i Berlin.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse