Superfish var å finne på en rekke av selskapets modeller som ble solgt i Norge for et par år siden.
Superfish var å finne på en rekke av selskapets modeller som ble solgt i Norge for et par år siden.

Annonse


Lenovo dømt til å ha all programvare gransket av tredjepart i 20 år

Det var i januar 2015 at det ble oppdaget hemmelig spionreklame i Lenovos maskiner som forringet sikkerheten til maskinene for å servere reklame.

Kundene har glemt
«Superfish var tidligere inkludert på enkelte forbruker-bærbare som ble solgt i et kort tidsrom mellom september og desember for å hjelpe kundene å potensielt finne interessante produkter mens de shoppet, men tilbakemeldinger fra brukerne har ikke vært positive,” meldte selskapet når det stod på som verst.

De nedspilte selvsagt alvorlighetsgraden i pressemeldingen, og det kan se ut som om merkevaren per 2017 ikke er forringet dramatisk, selv om snokeprogramvaren som analyserte brukeradferd var å finne på en rekke av selskapets maskiner, inkludert modeller solgt her hjemme.

Dette sier FTC
“Som en del av beslutningen med FTC er det nå ulovlig for Lenovo å feilinformere om funksjonene i programvaren som er forhåndsinstallert på bærbare datamaskiner for å injisere reklame i forbrukernes nettlesingsøkter eller å overføre sensitiv forbrukerinformasjon til tredjepart.

Annonse


Selskapet må også få forbrukeres bekreftende samtykke før de installerer slik programvare.

I tillegg er selskapet pålagt i 20 år å implementere et omfattende programvaresikkerhetsprogram for de fleste forbrukerprogrammer som er forhåndsinstallert på bærbare datamaskiner. Sikkerhetsprogrammet vil også bli underlagt tredjepartsrevisjoner.”

Liten bot, men må undersøkes i to tiår
Nå melder altså amerikanske FTC (Federal Trade Commission) at de har kommet til enighet med selskapet.

Selskapet er nødt til å åpne koden sin som installeres på maskinene, til tredjeparter i 20 år for gransking av en uavhengig part. Det er jo pinlig nok.

I tillegg til uavhengig gransking av alt som er på maskinene i 20 år fremover, er selskapet dømt til å betale 3,5 millioner dollar i bot, altså 27 millioner kroner. Småpenger for et selskap som Lenovo.

Også Dell ble tatt i å ha lignende snikeprogramvare på sine maskiner, men det gjaldt langt færre modeller.

 

Kilde:
FTC

Annonse