iMac-en er en designperle.
iMac-en er en designperle.

Annonse


TEST: iMac 4K er en praktmaskin, men du gjetter nok hvorfor vi ikke gir den toppkarakter

Sist gang Apple oppdaterte iMac-en på 21,5 tommer var høsten 2015, og det var det kanskje på sin plass at selskapet tidligere i år viste frem tre nye iMac-er. Først og fremst er det 21,5- og 27-tommeren som blir oppgradert, og senere i år kommer en enda heftigere iMac Pro.

Sistnevnte er i en helt annen klasse enn de tradisjonelle iMac-ene og kan for eksempel skilte med en 18-kjerners Xeon-prosessor fra Intel.

iMac 21,5 4K
Vi har hatt den minste modellen inne på testbenken, en tradisjonell iMac og ikke Pro, men la deg ikke lure av størrelsen: 21,5-tommeren til Apple yter så det holder

Denne serien er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver og innstegsmodellen er den eneste uten 4K-skjerm og har i stedet full-HD-oppløsning. En annen forskjell er at den nevnte modellen har et integrert skjermkort fra Intel av typen Iris Plus Graphics 640. Midt- og toppmodellene har dedikerte grafikkort fra AMD i form av henholdsvis Radeon Pro 555 med 2 GB minne og Radeon Pro 560 med 4 GB minne.

Prisen for de enkelte modellene starter på 12 790, 14 990 og 17 190 kroner. Samtlige kan oppgraderes ytterligere. En økning fra 8 til 32 GB i toppmodellen koster for eksempel 6000 kroner. Ønsker du å oppgradere Fusion Drive på 1 TB med en SSD på 1TB? 7700 kroner.

Annonse
Spesifikasjonene til testmodellen:

  • Operativsystem: macOS Sierra
  • Prosessor: Intel (Kaby Lake) Core i5 3,4 GHz, Turbo Boost 3,8 Ghz.
  • Lagring: 1 TB Fusion Drive.
  • Minne: 8 GB DDR4.
  • Grafikkort: AMD Radeon Pro 560 med 4 GB videominne.
  • Trådløst: WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2.
  • Tilkoblinger: SD-kortleser, hodetelefonutgang, 4x USB 3, 2x USB-C Thunderbolt 3, Gigabit Ethernet.
  • Medfølgende tilbehør: Magic Mouse 2 og Magic Keyboard.
  • Pris: 17 190 kroner.
Litt store rammer rundt skjermen, kanskje?
Litt store rammer rundt skjermen, kanskje?

Nydelig design som drar på årene
Det har ikke skjedd store endringer designmessig på iMac-ene og designet på de nyeste modellene stammer fra rundt 2012. Ikke at det er noe galt med det, designet er enkelt og utsøkt, og har på en måte satt standarden for hvor bra en alt-i-ett-PC kan se ut. Dog med sterk konkurranse fra Microsoft og Surface Studio.

Enkelte vil kalle det kunst.

Fra man åpner esken og løfter ut maskinen merker man at det er snakk om kvalitet, et solid stykke håndarbeid. Hver eneste centimeter av chassiset er nøye gjennomtenkt og her er det ingen tegn til ulyder eller knirking.

Tastaturet og muset er på samme nivå designmessig. Klengende døpt Magic er dette tilbehør som tar seg godt ut på skrivebordet. Følg «Minimal Setup» på Instagram så skjønner du hvorfor.

Enkelte ganger kan design trumfe kvalitet, men slik er det heldigvis ikke med, vel, i hvert fall tastaturet. Vanligvis benytter jeg et Microsoft Sculpt Ergonomic-tastatur som på ingen måte er et smykke, men det er en fryd å skrive på. Jeg er så begeistret for den buede formen at jeg ikke ville byttet tastaturet mot noe annet, men Magic Keyboard leverer så absolutt. Det ser kanskje litt enkelt ut, men tastene er svært gode og forholdsvis stillegående.

Den magiske Apple-musen er jeg dog ikke så begeistret over. Igjen er jeg vant med en ergonomisk Sculpt-mus fra Microsoft som ser ut som juling, men som er ergonomisk og god. Magic Mouse 2 syns jeg er stilren, men ikke like god i bruk. Spesielt gjelder det tofingergestene som i Safari sjelden gjorde som ønsket. Jeg er heller ingen fan av ergonomien, eller mangelen på det, men Apple skal ha pluss for å lage en PC-mus som fungerer like godt for høyre- som venstrehendte.

Yter bra, men 
En av de største nyhetene 2017-iMac-ene er naturligvis oppgraderingen til Kaby Lake-prosessorer fra Intel og disse sparker godt fra seg. Denne modellen kjører på en i5-prosessor og du må ut med 2200 kroner ekstra for å få en firekjerners i7-prosessor på 3,6 GHz.

Uansett vil i5-utgaven holde i massevis for mange som kjøper denne PC-en. Ettersom Apple styrer hele prosessen – maskinvare og programvare – er iMac-ene godt optimalisert og det meste går så glatt du er blitt vant til å forvente fra en Mac. Likevel hender de at regnbuehjulet i macOS dukker opp fra tid til annen.

En runde i Geekbench 4.1 gav et resultat på 14067 (flerkjerner) og 4870 (enkeltkjerne), noe som er rundt 15 prosent høyere enn tilsvarende iMac fra 2015.

Mens de foregående modellene fra 2015 hadde integrerte grafikkort, kan den nye serien skilte med dedikerte grafikkort fra AMD (ikke den rimeligste utgaven). Et integrert grafikkort er i og for seg greit hvis man gjør mindre krevende ting som å surfe på nettet, skrive e-post eller litt videotitting, men hvis man for eksempel spiller litt eller er en designer, er det godt mulig at du trenger litt mer futt. Og det er jo her Radeon-GPU-en kommer inn.

En god årsak til å gå for modellene med AMD-kort er Apples satsning på utvidet virkelighet som til tider kan være litt krevende. Dette kan også være årsaken til at de kraftigere kortene er på plass. Og ja, PC-en er VR-klar slik at du kan nye innhold fra den virtuelle verdenen.

21-tommeren tar seg godt ut på kontoret og, i denne anledning, et spisebord.
21-tommeren tar seg godt ut på kontoret og, i denne anledning, et spisebord.

Superskjerm
Apple har skrotet de tradisjonelle harddiskene helt og tilbyr nå to andre valgmuligheter. Den ene er det Apple kaller «Fusion Drive» som er en kombinasjon av en vanlig harddisk og SSD-er. Disse er betydelig raskere enn harddiskene, men kan på ingen måte måle seg med SSD-er.

Vår erfaring med Fusion Drive er at ytelsen er helt topp. I ytelsestesten AJA System var resultatet 740 MB/s sekvensiell skrivehastighet og 1147 MB/s sekvensiell lesehastighet. Apple Insider har testet 27-tommeren med SSD og der var resultatet 2126 MB/s lesehastighet og 2719 MB/s lesehastighet.

Når det gjelder skjermen, fortjener den all skryt den kan få. Den er veldig lyssterk og leverer svært naturtro farger. 4K er kanskje mer enn man trenger på en 21-tommers skjerm, men fy som det ser bra ut. Det er verdt å merke seg at standardoppsettet for skjermen er på 2048 x 1152 piksler og at du må selv må aktivere 4K manuelt under skjerminnstillinger.

Etter å ha forsøkt meg rundt med ulike oppløsninger kom jeg også frem til at standardvalget på 2048 x 1152 piksler er det beste. Som du kan se i bildet under, blir ting fort litt smått når man skrur oppløsningen opp.

Fusion Drive yter bedre enn en vanlig harddisk, men langt dårligere enn en SSD.
Fusion Drive yter bedre enn en vanlig harddisk, men langt dårligere enn en SSD.

Konklusjon
Det er ingen tvil om at iMac 21,5 4K er en ypperlig alt-i-ett-maskin med en fantastisk skjerm, et flott samspill mellom maskinvare og programvare samt en overlegen kvalitetsfølelse. Likevel ser det ut som at Apple er i ferd med å gå tom for ideer. Designet er slik det har vært i år nå, samtidig begynner konkurrentene å omfavne det rammeløse som også er den store trenden på mobilfronten i år.

Innstegsmodellen koster snaut 13 000 kroner, men leveres attpåtil med snurredisk på 5400 omdreininger i minuttet og 8 GB minne. Man kan riktig nok oppgradere til raskere lagringsenheter som enten Apples Fuison Drive eller en SSD, men som nevnt over koster det skjorta og litt til.

Hvis man kun bruker PC-en til å surfe, strømme litt video og skrive litt fra tid til annen, leverer iMac-en så det monner, men hvis du er avhengig av litt kraft og trenger mer enn 8 GB minne og en tregere harddisk, kan det fort bli dyrt.

Karakter: 8/10.

+ Fantastisk skjerm.
+ Bare funker.
+ Tastatur og mus medfølger:
+ Stillegående.
+ God ytelse (men det koster).

– Dyre oppgraderinger.
– Skuffende Magic Mouse 2.
– Plasseringen av SD-kortleseren på baksiden.
– Store rammer rundt skjermen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse