Hodeløs: Home er langt unna å være en AI, ditto for Echo.
Hodeløs: Home er langt unna å være en AI, ditto for Echo.

Annonse


– OK Google, start Chromecast

Jeg har samlet meg litt av en kolleksjon sky-assistenter.

Støvete assistenter
Amazons Echo var jeg ganske tidlig med å skaffe. Deretter ble det også en Tap (i den tro at jeg ville høre musikk ute i parker og på stranda som i reklamene, men det blir jo aldri noe av) og en Dot, den minste av dem.

Planen var å plassere en enhet utover leiligheten slik at jeg kunne fortelle den mine største drømmer og hemmeligheter uansett hvor jeg befant meg… eventuelt bare skru av lyset.

For det er det jeg endte opp med: Echo er et ganske dyrt produkt som til slutt i hovedsak ble brukt som glorifisert Pizza-timer. Jo, også var den flott til å skru av Hue-lys, men da jeg flyttet til ny leilighet med et håpløst tredjeparts pære-system, måtte jeg gi opp Hue.

Annonse
Da er det ikke mange bruksområdene igjen, for særlig smart er den ikke. Mer om dette.

Home og Chromecast er praktisk
Ingen av dem er AI-er på den måten at de skjønner en hvilken som helst ordre eller er pro-aktive når du våkner om morgenen, eller forteller deg at du kanskje bør skru av lyset på kontoret klokka 23:00 – så lite smarte er disse enhetene at de leveres med kommandobrosjyrer, for fri formulering fungerer ikke på Home, ei heller Echo, men Googles virker tilsynelatende litt løsere i snippen og kanskje mer fleksibel på setningsbygging.

Med Home i hjem og null Hue-lys installert (og mindre pizza-spising), satt jeg altså med fire smart-høyttalere som ikke var så veldig smarte, fikk jeg litt panikkangst. Jeg klarer ikke la det som i utgangspunktet er spennende teknologi bare ligge, så når jeg hørte man kunne styre Chromecast med Google Home ble jeg optimistisk.

Og joda, det fungerer. Home plukker opp stemmen min selv om jeg er ganske langt unna, og jeg behøver i de fleste sammenheng ikke skrike for å pause, starte (du kan definere YouTube-innhold, og få det opp på skjermen, også) eller stoppe Chromecast – du kan også stille inn lyden, men må være spesifikk fra 1 til 10. Typisk…

Når mobilen eller dørklokka ringer ber jeg Home dempe Chromecast, og når jeg er ferdig slipper jeg hente frem mobilen for å stoppe innholdet. Det er virkelig kjekt, men samtidig umulig å forsvare 1300 kroner, for her i huset brukes den ikke til noe annet.

Ikke i nærheten av å være smart
Jeg trodde jeg ville bruke disse assistentene mer for å fortelle meg ting jeg lurte på, men hverdagen har ikke endret seg i den retning i det hele tatt, tvert imot søkes det opp mobil, nettbrett eller PC (jeg bruker ei Cortana eller Siri på Mac eller Windows – hva med deg?), og når jeg spør Assistant på en Android tar Home automatisk over og svarer for meg, så appen jeg ønsket å åpne på mobilen må jeg åpne med klikk uansett. Jeg har spurt Google om dette, men de hadde ingen løsning.

Home og Echo er hypede høyttalere som kan forstå forhåndsprogrammerte kommandoer, der du kanskje ender opp med å bruke tre funksjoner: lys, lyd og timer-funksjoner.

Vi ble alle litt lurte
Jeg spurte Google om det virkelig er slik at Home ikke lærer å kjenne måten man personlig bygger opp setninger på slik at man slipper å huske kommandoer – ikke-svaret jeg fikk bekreftet at det er forhåndsprogrammert, og at de rir på bølgen “AI”-er på folks mobiler i håp om at folk fremdeles tror de faktisk er intelligente. Siri, Cortana og Assistant på mobil virker alle smartere enn Home og Alexa. Besynderlig.

Jeg har en Nest også. Den er koblet til Home, men i stedet for å rope for å skru ned varmen i kåken, ender jeg alltid opp med å justere med mobil-appen, som også har andre fordeler som temperatur informasjon og slike ting. Jeg er også lat på den måten at jeg ikke gidder huske kommandoene, og jeg endrer ikke temperaturen nok til at jeg har husker dem enda.

Det største problemet med disse assistentene er at de, ja du har nok allerede skjønt det, ikke på noen måte er AI-er slik vi drømmer de skal være, og at man blir lei av å rope når den ikke hører deg, eller be den ti stille når den misforstår. Det skjer endel.

Alle disse produktene er av typen morsomme å eie, men er ikke alle deler av huset ditt smart, inkludert lys, lyd, varme, vinduer og dører, samt en Home eller Echo i samtlige rom, føles det definitivt som vi er langt unna en smart hverdag, for ikke å snakke om en AI-hverdag.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse