OnePlys 5 er lynkjapp og du kan bestemme det meste selv og glede deg over smarte funksjoner alle andre mobiler bør ha som standard, men kameraet er bare så som så og designet er kjipt.
OnePlys 5 er lynkjapp og du kan bestemme det meste selv og glede deg over smarte funksjoner alle andre mobiler bør ha som standard, men kameraet er bare så som så og designet er kjipt.

Annonse


OnePlus 5: Jeg beklager ventetiden, men det var vanskelig å gi denne karakter

OnePlus 5 er en kjedelig men ufattelig kjapp Android-mobil med smarte funksjoner som gir mening og som ikke har noe ekstra på lasset du ikke trenger, men de av dere som liker å ta masse bilder og se på film, bør sjekke ut Galaxy S8 eller vente på iPhone 8.

Vi går rett på sak, akkurat som produktet
Mange av dere har nok hatt kjennskap til mobilene fra OnePlus, men dette er undertegnedes første gang, men det har vært min faste mobil helt siden vi fikk den siden den allmenne lanseringen tidlig i juli.

Men jeg liker den rett og slett veldig, veldig godt likevel, og det med konkurranse fra iPhone 7 Plus og Galaxy S8+. Merk: OnePlus 5 selges ikke i Norge. Sverige er nærmeste land.

Les sniktitten min og se bildene denne mobilen knipser i dagslys, men ta også en titt på denne artikkelen der OnePlus 5 blir avslørt som en særdeles dårlig natt-skyter.

Annonse
Liker du denne saken? Det koster penger å drive avis. Vi setter derfor stor pris på om du støtter ITavisen med valgfritt beløp på vår Patreon-side.

Spesifikasjoner

  • 5,5″ – 1080p
  • Snapdragon 835
  • Android 7.1.1
  • 8GB RAM
  • Dash Charge-lader
  • 3300 mAh-batteri
  • 16 og 16MP-kameraer – 4K-video (30 FPS) med bildestabilisering
  • Støtte for to SIM-kort
  • 153 g
  • 154.2 x 74.1 x 7.25 mm
Selv ikke grønne palmer spriter den opp - designet er som et svart hull.
Selv ikke grønne palmer spriter den opp – designet er som et svart hull. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

For en hastighet!
Denne mobilen yter, og vel så det. Den har et vanvittig tempo, spesielt modellen med 8GB RAM (testet).

Det viser seg at det ikke er store forskjeller mellom denne og Pixel i bruk (eller sammenlignet med 6GB-modellen som har 64GB lagringsplass), men med 8GB RAM holder flere apper seg i live enda lengre, slik at du kan hente opp en du ikke har brukt på lenge, uten at den må lastes inn på nytt – ikke at det tar lang tid med Snapdragon 835 og ren Android, uansett.

Det gis alt for lite skryt til håndsett med god ytelse i Android-leiren fra teknologi journalister flest, generelt sett, noe som er veldig synd, for spesielt Samsung kunne trengt å ta hintet nå. For lengst (selv om de har blitt mye bedre). Dytt dem i korrekt retning, folkens.

Mye kjappere enn S8
For selv om S8+ har samme brikkesett, altså Snapdragon 835, er den ikke i nærheten like kjapp som super-optimaliserte OnePlus 5.

Dette grunnet Samsungs Android-ROM som er stappet, ikke bare med ekstra-funksjoner, men tema-funksjonalitet som får CPU-en til å jobbe i overkant mye. Dessuten har den “bare” 4GB RAM. Noen dager er S8+ kjapp, andre dager er den treg.

OnePlus 5 er kjapp hele tiden. Så kjapp at man kan ende med å trykke på den bare for fartsfølelsen. S8+ er mer som Windows med 9x-kjerne med skadevare som dreper ytelsen, mens OnePlus 5 kan sammenlignes med en superoptimalisert Debian-distro.

Selv om OnePlus serverer en praktfull minimalistisk opplevelse, har den samtidig smarte funksjoner både utenpå og i programvaren.

Hjemknappen låser opp mobilen før du rekker å blinke.
Hjemknappen låser opp mobilen før du rekker å blinke. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Gjør ting du håper alle andre også gjorde
OnePlus 5 har en profil-bryter på siden med tre steg profiler ferdig satt opp: lydløs med vibrasjon (topp), ikke forstyrr (kun alarmer) og normalt volum med ringevolum. Disse kan dog modifiseres etter eget ønske.

Det er veldig kjekt å slippe å rote i Android når man vil sove, og bare vippe bryteren opp.

Men det er mer: du kan definere hva alle knappene skal gjøre, blant annet to trykk på hjemknappen for hente frem varselsenteret, aktivere programvaretaster om så er ønskelig, langt trykk for å hente opp Google Assistant og definere ting som skal skje ved dobbeltrykk på tilbakeknappen, f.eks. skru av skjermen, hente frem det siste eller åpne kamera-appen (som standard hentes frem med to trykk på dvale-knappen, men som dessverre samtidig knipser et bilde – det blir mange merkelige bilder av slik funksjonalitet).

Fint er det også å kunne se opp- og nedlastingshastighet i sanntid i statusfeltet.

Selfie-kameraet er bra.
Selfie-kameraet er bra. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Design og skjerm
Fronten ser ut som en Android-prototype-enhet, og der derfor lite å skrive hjem om. Virkelig kjedelige greier.

I tillegg har den masse ramme oppe og ned, men hei, du sparer penger i forhold til toppmodellene. Baksiden er langt penere og minner mer om en iPhone 7 i designutrykket, men det legger ikke du som bruker merke til uansett.

Baksiden? Den er alt for glatt, men riper ikke lett. Vår er fremdeles uten skavanker.

Skjermen må vi snakke litt om, for den er døll sammenlignet med S8+. Vel, alle mobiler har kjip skjerm sammenlignet med Samsungs toppmodell, men OnePlus har bare 1080p-oppløsning, er ikke så utrolig god i sollys og autojusterer ikke lysstyrken godt nok.

Lysstyrken er mer enn god nok for de fleste, men du får ikke noen “woah-opplevelse” av skjermen, som du gjør av ytelsen.

Igjen: paneler er dyre, og her har de spart penger og i stedet kastet inn masse RAM. Bra for noen, kjipt for andre som liker å se mye video. Man kan ikke får alt her i verden.

Lyd og batteri
Vi er usikre om det er fordi denne har Bluetooth 5 at vi opplever svært god blåtann-stabilitet og tilkoblings-egenskaper, men funker gjør det, og det er herlig å få meldingen opp om at man spiller av med aptX HD (Qualcomm) når kompatible hodetelefoner er tilkoblet, for å være helt sikker. Du som er HiFi-nerd vet hva jeg snakker om. Du kan også velge vanlig aptX eller SBC (fra Bluetooth Special Interest Group).

Batterilevetiden har vi ingenting å utsette på denne. Den holder det gående lenge, men har noe dårligere dvale-egenskaper grunnet sanntidsoppdateringer av varsler på en måte som er langt kjappere enn S8+. Man kan dog skru på en funksjon som gjør at den ikke undersøker etter oppdateringer hele tiden. Det kan være smart når man sover.

OnePlus 5 er en særdeles hyggelig Bluetooth-kompis. Avbildet: B&W P7 Wireless med aptX.
OnePlus 5 er en særdeles hyggelig Bluetooth-kompis. Avbildet: B&W P7 Wireless med aptX. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon
Etter å ha brukt mobilen en måned valgte jeg den ofte fremover Galaxy S8+ og iPhone 7 Plus grunnet ytelsen, den kjappe ladingen (en halvtime er nok til å nå 58 prosent, mens S8 stopper på 39 prosent etter like lang tid).

Men noen ganger tar jeg den ikke med i det hele tatt. Dette skjer ofte når jeg ønsker å ta bilder, og hele tiden når det er mørkt ute og jeg ønsker å gjøre ditto. Kameraet er ikke godt nok, baksiden er for glatt, designet er kjedelig og det er mye ramme, men om kameraet hadde vært noe bedre, spesielt når det er dårlig med lys, hadde jeg lett gitt den 9 av 10.

Jo, og selv om ytelsen er god, er ikke berøringsopplevelsen ditto med denne etterslepseffekten (“jelly effect”) som er en plage når man blar fort opp og ned. Uansett om panelet hadde vært snudd opp ned eller ikke, virker det som berøringen lider av etterslep. Det må være noen billige komponenter her.

Mobilen gjør ingenting nytt, men gjør det den kan på en solid måte. Spesielt er portrett-funksjonen på denne like enkel i bruk som den på iPhone 7 Plus, og selfie-kameraet er av veldig god kvalitet for de som synes slikt er viktig.

Galaxy S8+ er riktignok mye tregere i bruk, og er pakket med kanskje litt for mye, men panelet og designet er i en så mye høyere klasse at den fikk 9 av 10 av oss. Det er rett og slett en helt annen opplevelse. For filmtitting og knipsing av bilder er S8+ soleklar vinner.

De holdt virkelig tilbake med grensesnittet og har satt det sammen perfekt i kombinasjon med en ufyselig kjapp fingersensor i front, masser av RAM som gjør denne mobilen til den kjappeste vi har testet.

Derfor: 8 av 10.

+ Utrolig kjapp
+ Rent og enkelt grensesnitt
+ Uhyre kjapp lading – blir ikke varm
+ Tynn og lett
+ USB C
+ God lydstøtte
+ Bluetooth 5 – god og stabil tilkobling
+ Kjapp hjemknapp og fingersensor i front
+ Lydprofil-bryter
+ Sømløst design og ingen tekst på baksiden
+ Smarte ekstrafunksjoner
+ Bra selfie-kamera
+ God pris
+ Hyppige oppdateringer
– Ikke vanntett
– Svak autolysstyrke
– Mye ramme
– Litt skjerm-etterslep (“jelly effect”)
– Kjedelig design
– Veldig glatt bakside
– Skuffende bak-kamera-bildekvalitet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse