Skal du reise til USA, kan grensevaktene se gjennom telefonen din - men ikke på skydata.
Skal du reise til USA, kan grensevaktene se gjennom telefonen din - men ikke på skydata.

Annonse


USA kan sjekke mobilen på grensen – men ikke data i skyen

Amerikanske grenseagenter har lov til å sjekke alt som tas med inn og ut av USA, for å undersøke om man tar med seg noe som er ulovlig.

Gjelder også elektroniske enheter
Dette gjelder også elektroniske enheter som telefoner og nettbrett som tas med av amerikanske borgere, skriver USAs Customs and Border Protection i et svar på spørsmål fra senator Rob Wyden fra den 20. juni, som nettopp er avdekket av NBC News.

Grenseagentene kan derimot bare sjekke data som er lagret fysisk på telefonen eller nettbrettet, og de har ikke lov til å undersøke data som er lagret på eksterne servere hos for eksempel Facebook.

Kan ikke tvinge deg til å oppgi passord
De har heller ikke lov til å tvinge brukeren til å gi fra seg pin-koder eller passord til telefoner de ønsker å se gjennon, men de kan ta beslag i telefonen hvis man nekter, står det i dokumentet.

Annonse


Praksisen som tillater søk, men ikke i skyen, ble bekreftet av interne retningslinjer så sent som i april 2017, skriver Kevin McAleenan, som er konstiuert kommisjonær i USAs Customs and Border Protection, i svardokumentet.

Søkene tredoblet fra 2015 til 2016
Svarene kommer etter at flere har vært bekymret over økningen av slike søk av mobiltelefoner på grensen, skriver NBC.

Grenseagentene har imidlertid ikke offentliggjort nye data om hvor ofte slike søk gjennomføres.

Tidligere informasjon viste at søk i mobiltelefoner på grensen ble tredoblet fra oktober 2015 til oktober 2016, og at dette økte igjen frem til mars 2017.

McAleenan sier imidlertid at søk av mobiltelefoner på grensen er «svært sjeldne,» og blir bare gjort på mindre enn en hundredels prosent av reisende på vei inn i USA.

Kilder
NBC News
CBP sitt svar til Wyden
(Bilde: Dirk Singer, CC BY-ND 2.0)

Annonse