AlphaBay var det største illegale markedet på det mørke nettet, og omsatte for millioner av kroner om dagen.
AlphaBay var det største illegale markedet på det mørke nettet, og omsatte for millioner av kroner om dagen.

Annonse


Det største illegale markedet på det mørke nettet stengt av politiet

AlphaBay, som var den desidert største illegale markedsplassen på det mørke nettet, er stengt og fjernet etter en større internasjonal politioperasjon.

Forsvant sporløst i forrige uke
Det var mange spekulasjoner om hva som kunne ha skjedd med markedsplassen etter at den uten forklaring forsvant fra nettet i forrige uke, og mange trodde eierne hadde stukket av med pengene.

Nå er det klart at markedet, som hadde mer enn tyve ganger så mange oppføringer som legendariske Slik Road, ble stengt av politiet og at eieren, kanadiske Alexandre Cazes, ble arrestert i Thailand.

Han ble senere funnet død og hengende fra taket i cellen sin, som kan tyde på at han begikk selvmord etter arrestasjonen.

Annonse
Omsatte for mellom 5 og 7 millioner dagen
AlpaBay opererte på det mørke nettet, som kun er tilgengelig via den anonymiserende nettleseren Tor, og omsatte etter konservative estimater for mellom 5 og 7 millioner kroner om dagen.

Markedet nådde nye høyder etter stengingen av Silk Road i 2013, hvis operatør Russ Ulbricht nå soner en livstidsdom i USA, og nådde opp til 300 000 oppføringer med narkotika, stjålne kredittkort, våpen og andre illegale varer før det ble stengt.

Royal Canadian Mounted Police skal være i gang med å søke gjennom leiligheten til Cazer i Kanada. De hevder å ha funnet flere av serverne til markedet, som åpner for muligheten av flere arrestasjoner av lederne fra AlphaBay senere.

Kaos på det mørke nettet
I etterkant av stengingen har det utbrutt kaos på det mørke nettet, ettersom brukerne av markedsplassen nå ser seg om etter andre steder å handle på.

Mange av de andre markedene har problemer med å takler den store pågangen, og flere har stanset registrering av nye brukere, mens andre har hatt mye nedetid.

Tidligere hendelser på det mørke nettet har imidlertid vist at det klarer seg gjennom kriser, og det kom seg raskt tilbake etter for eksempel stengingen av Silk Road, sier Nicolas Christin, som er professor hos Carnegie Mellon og følger det mørke nettet, til Wired.

Selv dårlig omtale av markedsplassene på det mørke nettet ser bare ut til å øke trafikken til deres, legger han til.

Kilder
The Verge
Wired
(Bilde: CafeCredit.com, CC BY 2,0

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse