Forskerteamet lykkes med å "teleportere" informasjon mellom en partikkel på en satellitt og en på jorden.
Forskerteamet lykkes med å "teleportere" informasjon mellom en partikkel på en satellitt og en på jorden.

Annonse


Kinesiske forskere «teleporterte» kvanteinformasjon til rommet

Et kinesisk forskerteam har lykkes i å «teleportere» kvanteinformasjon mellom en partikel i Gobi-ørkenen og en om bord i en satellitt.

Ikke «Star Trek»-teleportering
Det forskerne gjennomførte var ikke en «Star Trek»-aktig teleportering av materie, men var en overføring av informasjon mellom to sammenkoblede fotoner – der det ene var på jorden og det andre hadde blitt sendt opp i verdensrommet.

I kvantefysikken finnes prinsipppet om kvantesammenfiltring som gjør det mulig å lage to sammenfiltrede partikler, i dette tilfellet to fotoner, som er koblet sammen slik at en endring i den ene partikkelen automatisk vil føre til samme endring i den andre.

Fungerer uansett avstand
Denne teknikken skal fungere uansett avstand, og ble brukt til å endre egenskapene til den ene partikkelen som var i rommet, for så å observere den samme endringen i partikkelen som var igjen på jorden.

Annonse


Dette betyr at det har skjedd en overføring, eller «teleportering,» av informasjon mellom de to partiklene.

Det er første gangen noen har demonstrert kvantesammenfiltring over så store avstander, som avhengig av satellittens plassering var mellom 500 og 1 400 kilometer borte fra partikkelen på jorden.

Sendte tilfeldig generert nummerserie
Et av eksperimentene innebar å overføre en tilfeldig generert nummerserie, som skulle representere en krypteringsnøkkel, fra partikkelen på satellitten til den på jorden som en del av en sammenfiltret foton-strøm.

Ettersom de lykkes med dette, kan det ha stor betydning for forskningen på kvantedatamaskiner og kvantekryptering.

Betydning for kvantekryptering
Kvantekryptering gjør det mulig å bruke kvantessamefiltrede fotoner som endres ved observasjon, som vil si at hvis noen observerer en krypteringsnøkkel mellom to parter vil de bli varslet om dette slik at de kan bytte nøkkel, skriver Wired

Eksperimentet ble gjennomført av et team ledet av professor Chao-Yang Lu ved Det kinesiske universitetet for vitenskap og teknologi.

Du kan lese hele forskningsrapporten her

Kilder
Wired
Neowin
(Bilde: AIRS, CC BY 2.0)

Annonse