Verdens mest strømgjerrige temperatursensor bruker så lite strøm at den kan ta energi fra miljøet - eller gå i årevis på et lite batteri.
Verdens mest strømgjerrige temperatursensor bruker så lite strøm at den kan ta energi fra miljøet - eller gå i årevis på et lite batteri.

Annonse


Denne temperatursensoren bruker bruker mindre enn en milliarddels watt

Det er ikke ofte man ser slike gjennombrudd – men nå har ingeniørene på University of California San Diego laget en temperatursensor som kan være revolusjonerende.

113 picowatt
Den nye sensoren bruker bare 113 picowatt med strøm, som er omtrent ti milliarder ganger mindre en én watt.

Det vil si at den bruker 628 ganger mindre strøm enn dagens beste løsninger, skriver universitet.

“Denne «nær null-strøms» temperatursensoren kan utvide batterilivet til bærbare eller implanterte enheter som overvåker kroppstemperatur, smarthjems-systemer, tingenes Internett-enheter og miljøovervåkingsssystemer,» skriver de om sensoren.

Annonse


Kan ta energi fra miljøet
Sensoren bruker så lite strøm at den kan plasseres i enheter som bruker kroppen eller omgivelsene til å hente energi, mener de.

Sensoren er også ekstremt liten, og måler bare 0,15 kvadratmilimeter. Det er lite nok til å kunne få plass på toppen av en blyantspiss, som vist i bildet til denne artikkelen.

Vil ha «usynlige» bærbare enheter
– Visjonen vår er å lage bærbare enheter som er så diskrete og så usynlige at brukerne er så godt som ubevisste om at de går med bæarbar teknologi, sier Patrick Mercier, som er professor i elektronikk på UC San Diego Jacobs School of Engineering, som fant opp sensoren.

Temperatursensoren er så strømgjerrig at den kan gå i årevis på bare et lite batteri, som gjør at den passer perfekt til i helseenheter eller i smarte termostater.

Kan brukes i helse og medisin
Neste skritt for prosjektet er nå å gjøre sensoren mer nøyaktig, og utvide temperaturtoleransen dens slik at den kan brukes i tøffere miljøer.

– I tillegg jobber vi med å bruke sensoren i forskjellige bærbare og implanterbare systemer for å overvåke temperaturen i menneskekroppen for bruksområder innen helse og medisin, sier Mercier til Digital Trends.

Kilder
UC San Diego Jacobs School of Engineering
Digital Trends

Annonse