Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kulturminister Linda Hofstad Helleland, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Dilek Ayhan og Næringspolitisk Råd ved Anne-Britt Gran. (Ill.: Martin B. Andersson/Kulturdepartementet)

Foreslår norsk skatt i internasjonale spillbutikker

Spill: Skal finansiere norske spill.

Hvis et regjeringsoppnevnt utvalg får det som de vil, blir det skatt på internasjonale spillbutikker, samt på Steam-kjøp i Norge en gang i fremtiden.

Påslag på mellom 0,5-1 prosent
Regjeringen oppnevnte «Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring» i 2015, og nå har anbefalingene ders blitt avgitt regjeringen – som blant annet foreslår den nye spillskatten.

Rådet foreslår at det «utredes muligheten for et påslag på mellom 0,5-1 prosent på salg av spill til norske forbrukere gjennom de største internasjonale distributørene Steam, PlayStation Store, Xbox Store og Nintendo Store.»

Skal finansiere norske spill
Skatten skal gå til Kulturdepartementet som deretter kan kanalisere midlene til for eksempel Norsk Filminstitutts spill-støtteordninger.

Den nye skatten vil utgjøre «kun noen få kroner per spill,» og vil føre til en «betydelig økning av finasnsieringen av norsk spillbransje,» skriver rådet.

I Norge har Steam 1,6 millioner kunder, og en skatt på en prosent vil kunne femdoble spillfinansieringen til Norsk Filminstitutt.

– Vi er i gang, men er ikke i mål enda. Regjeringen vil fortsette arbeidet og ser frem til Rådets siste innspill, sier kulturminister Linda Hofstad i en uttalelse da hun mottok forslagene.

Mange andre land beskatter Steam
Skatt på Steam-handler er ikke uvanlig. Senest i februar i år sendte Steam ut en melding om økte skatter for en rekke land.

Blant annet betaler man 8 prosent skatt i Sveits og Japan, mens man i Island betaler 24 prosent skatt på kjøp i Steam.

Kilder
Pressfire
Statsministerens kontor
Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring
PC Gamer

Stikkord: playstation, Spill, steam, xbox