Siste Insider-versjon av Windows 10 har en smart metode for å unngå gisselvare.
Siste Insider-versjon av Windows 10 har en smart metode for å unngå gisselvare.

Annonse


Slik skal Windows 10 beskytte mot gisselvare

Microsofts Windows-system er brukt av milliarder av personer og bedrifter over hele verden, og er spesielt utsatt for gisselvare, men nå skal Microsoft gjøre noe med det.

Nye gisselvarer hele tiden
Den siste versjonen av Windows 10 har nemlig fått en ny funksjon som forsøker å gjøre slutt på styggedommen.

Der er det mulig å slå på funksjonen Protected Folders, som skal beskytte mot uautorisert tilgang til filene dine.

Beskytter mappene dine
Måten det fungerer på er at enkelte mapper, som Dokumenter, Bilder, Videoer og Skrivebord, blir beskyttet av systemet slik at bare autoriserte apper får tilgang til dem.

Annonse


Dette skulle gjøre at uatoriserte apper, som gisselvare, som forsøker å få tilgang til dokumentene i disse mappene blir nektet tilgang.

For å godkjenne en app må du inn i Innstillinger i Windows 10 og manuelt legge til appen, som videre vanskeliggjør gisselvarens forsøk på å kryptere filene dine.

Kan legge til apper og mapper manuelt
For å redusere arbeidet med å legge til apper som er godkjente, er det allerede en rekke apper som er forhåndsgodkjent i funksjonen, som Ars Technica mener for eksempel kan være apper fra Windows Store.

Det er også mulig å legge til ekstra mapper til funksjonen for å beskytte disse i tillegg til standardmappene, men det er ikke mulig å trekke standardmappene fra Controlled Folders.

Vil ikke hindre makroer
Det er imidlertid uklart hvor nyttig denen funksjonen blir, ettersom mange gisselvarer spres gjennom for eksempel Microsoft Word-makroer – og hvis Word er en godkjent app og får tilgang til filene dine, vil også en ondsinnet makro i programmet ha tilgang.

Controlled Folders er inkludert i den siste Insider-versjonen av Windows 10, og vi kan antakelig vente oss at den debuterer i Fall Creators Update som kommer til høsten.

Kilder
Blogs.windows.com
Ars Technica
(Bilde: Yuri Samoilov, CC BY 2.0)

Annonse