Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det er betraktelig størrelsesforskjell på A9X og A10X-prosessorene til Apple. (Ill.: Tech Insights)

De nye iPadene bruker 10 nanometers prosessorer

Er 45 prosent mindre enn tidligere.

Apples nettsider sier at de nye iPadene på 10,5 og 12,9 tommer er 30 til 40 prosent raskere enn de tidligere versjonene som bruker A9X-prosessoren.

Første Apple-brikkene på 10 nanometer
Det kan være fordi de bruker Apples første prosessorer som er laget på en 10 nanometers prosess.

A10X-prosessoren som sitter i de nye iPadene krymper størrelsen på brikken med 45 prosent, i følge en analyse gjort av Tech Insights.

Dette skal føre til mer effektiv prosessesering og lavere strømforbruk enn de tidligere A10 og A9X-brikkene som brukte en 16 nanometers prosess.

Samsung var først
Det var imidlertid Samsung som var først ute med en 10 nanometers brikke for mobile enheter i Galaxy S8, og forsinkelsen med å få 10 nanometer på plass i Apple-prosessorer kan være fordi teknologien hos prosessormøllen TSMC ikke var moden nok da den egentlig skulle lanseres i mars 2017.

Den nye prosessorteknikken ble derfor ikke lansert før den kom i de nye iPadene i juni.

Analysen til Tech Insights viser også at A10X-prosessoren fortsatt bruker Imaginations PowerVR-teknologi for grafikkprosessoren, men Apple skal lage sine egne brikker for dette i de neste generasjonene.

3 prosessorkjerner
Videre bruker A10X 3 prosessorkjerner i stedet for de 2 som var i forrige generasjon, og har økt nivå 2-bufferet til 8 MB. Ellers skal prosessorene være nokså like, selv om A10X er betraktelig krympet.

Prosessormøllen TSMC, som lager prosessorene til Apple, venter at 10-nanometersprosessen blir nokså kortlevd, ettersom de allerede har flere 7 nanometersteknologier «rundt hjørnet,» sier Tech Insights.

Kilder
Tech Insights
9to5Mac

Stikkord: Apple, ipad, Maskinvare