Xperia XZ Premium har en av de aller beste mobilskjermene på markedet.
Xperia XZ Premium har en av de aller beste mobilskjermene på markedet.

Annonse


TEST: Så bra er den nye Sony-mobilen med 4K HDR-skjerm

Sony vakte oppsikt da de under Mobile World Congress i februar viste frem Xperia XZ og XZs som begge har et imponerende kamera som kan filme med en frekvens på 960 bilder i sekundet.

Xperia XZ Premium
Vi publiserte en fotosak rundt XZs der vi viste hva denne filmmodusen faktisk er i stand til, og nå har turen kommet for å kjøre en fullstendig test av Xperia XZ Premium.

Den japanske IT-kjempen er på hælene i smarttelefonmarkedet og har bestemt seg for å minske utvalget av smarttelefoner. Toppmodellene holdes stadig i live, men det begynner som smått å haste for Sony som fortsetter å tape markedsandeler.

Er Xperia XZ Premium som skal sette Sony på mobilkartet igjen?

Annonse


La oss først ta en titt på spesifikasjonene:

  • Skjerm: 5,5 tommer, opptil 3840 x 2160 piksler.
  • Operativsystem: Android 7.1.
  • Prosessor: Snapdragon 835.
  • Lagring og minne: 64 GB, 4 GB minne.
  • Hovedkamera: 19 megapiksler. 4K-video, HDR.
  • Frontkamera: 13 megapiksler.
  • Tilkoblinger: USB-C, Wi-FI, Bluetooth 5.0, lydutgang, NFC.
  • Batteri: 3230 mAh.
  • Pris: 7400 kroner.

Sony står fast ved det kantene designet Xperia-serien de seneste årene er blitt kjent for, med  faste hjørner og avrundede sider. Det minner litt om det tidlige Lumia-designet til Nokia – Lumia 800 og 920 for eksempel – noe undertegnede syns er et flott design. Alle telefoner trenger ikke å ha avrundede hjørner og sider som Galaxy og iPhone. I denne bransjen der telefonene blir mer og mer like er det kjekt å se produsenter som skiller seg ut designmessig.

Likevel er det lett å forstå dem som ønsker et nytt mobildesign fra Sony.

Sony holder fast ved det kantete designet.
Sony holder fast ved det kantete designet. (Ill.: Eivind von Døhlen)

Chassiset består i hovedsak av glass både på fremsiden og baksiden (med metall over og under skjermen). Det gir Xperia XZ Premium en glatt og blank overflate, og det er unektelig et pent design. En ulempe er at spesielt baksiden fort blir dekket av fettflekker. Og mens årets flaggskipmodeller går for et rammeløst design med minimale rammer rundt skjermen, er det stadig store rammer som omkranser Xperia-skjermen. Det vil ikke ta altfor lang tid før dette designet ser utdatert ut.

Rammene er for øvrig i plast.

Xperia XZ Premium føles som en virkelig stor telefon, og det er ikke alltid like lett å bruke den med én hånd. I tillegg er baksiden glatt, men på tross av dette ligger telefonen svært godt i hånden.

Rask fingersensor som kanskje er best for høyrehendte
En annen ting Sony står fast ved, er at hodetelefonutgangen som er plassert øverst. På venstre er det rom for microSD- og SIM-kortet. Her vil jeg også gi PlayStation-produsenten en tommel opp for SIM-kortskuffen som kan åpnes med neglen fremfor en dedikert pinne som alltid er borte når man trenger dem.

Over på motsatt side har Xperia XZ Premium volumknappene, kameraknappen og en kombinert fingersensor og strømknapp. Samsung har fått velfortjent kritikk for plasseringen av fingersensoren på Galaxy S8. Jeg føler også at Sonys løsning ikke er helt optimal og gjør det ikke enkelt for venstrehendte som kan glemme å bruke tommelen, men langfingeren virker som en ypperlig erstatning.

På undersiden sitter det en USB-C-kontakt som vi tar imot med åpne armer. Nå er det snart bare dere igjen, Apple.

Snur man telefonen rundt finner man kameraet som er plassert øverst i venstre hjørne. Det er ikke av typen tokamera slik som flere produsenter har valgt å gå for.

Totalt sett er det en solid og velbygd fra Sony.

Xzs og XZ Premium.
XZs og XZ Premium. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nydelig skjerm, men stadig tjukke rammer
Selv med sine omfattende rammer, er skjermen et skikkelig smykke. Den 5,5-tommers store skjermen har nemlig både 4K-oppløsning og HDR-teknologi (utvidet dynamisk område). Sistnevnte gjør fargene kraftig og levende. Under Innstillinger – Skjerm  – Fargeskale og kontrast kan du velge mellom tre skjermmoduser den «Superlivlig-modus» er den mest lyssterke, mens standardvalget føles mer naturlig.

Det er forresten verdt å merke seg at de fleste Android-appene vises i full-HD-oppløsning, men at mer og mer 4K-innhold er på vei.

Da drar skjermen også nytte av Sonys TRILUMINOS Display-teknologi. Det hele ser faktisk veldig bra ut, og står på ingen måte tilbake sammenlignet med Galaxy S8-skjermen som også er et smykke.

Vi skulle så gjerne sett Xperia-skjermen med smale kanter rundt, og sier som Liverpool-supporterne: «neste år».

Mobilen ligger godt i hånden, men vil for mange oppleves litt stort. (Ill.: Eivind von Døhlen)

Lynrask telefon
Sony Xperia XZ Premium er en av de første smartmobilene på markedet som drives av Qualcomms relativt ferske og ganske så kraftige Snapdragon 835-prosessor. Det merkes godt og ytelsen her er upåklagelig. Alt man gjør på telefonen, enten det er surfing, videotitting, spilling eller bare generell fleroppgavekjøring, går knirkefritt. Her er det ikke bare Snapdragon 835 som spiller inn, men også det faktum at mobilen har 4 GB minne.

Som du kan se i ytelsestestene under yter Xperia XZ Premium svært godt sammenlignet med 2017-konkurrentene fra Huawei (Kirin 960-brikkesettet) og Galaxy S8 (Snapdragon 835).

På lagringsfronten kommer XZ Premium i én variant med 64 GB, noe som bør holde for de fleste. Frem til man begynner å fylle opp mobilen enheten med 4K-innhold, selvsagt. Men da kan man utvide lagringsplassen med et minnekort. Det er ikke alltid et must med minnekort, men det er absolutt kjekt å ha valget.

Huaweis Kirin mot Qualcomms Snapdragon.
Huaweis Kirin mot Qualcomms Snapdragon. (Ill.: ITavisen)

Skuffende batteritid
Det er spesielt på to områder at Xperia XZ Premium ikke gjør det like godt som konkurrentene. Nummer er batteriet som ikke nødvendigvis er dårlig, men jeg føler at det tappes mye raskere enn for eksempel Huawei Mate 9 Pro – som har et superbatteri på 4000 mAh – men også iPhone 7. Uten sammenligning med Nokia 3310 som vi tester for øyeblikket. Den holder fortsatt stand på den tiende dagen.

Batteriet er på 3230 mAh, noe som i og for seg er absolutt godkjent størrelse, og ettersom Android, som nevnt, i hovedsak kjører i full-HD, er det ikke nødvendigvis skjermen som er den store synderen her.

Ikke godt nok kamera
Egenskap to som jeg ikke er helt begeistret over, er faktisk kameraet. Misforstå meg rett, det tar gode bilder, men side ved side med konkurrentene føler jeg sjelden at Sony ser best ut. Det merkes også når det er dårlig belysning. Noen ganger kan lukkertiden være litt i det tregeste laget, men dette er også et problem for smarttelefonkameraer generelt. Likevel syns jeg konkurrentene får et bedre resultat her.

Uansett har Xperia XZ en kameraegenskap de andre produsentene ikke har. Nemlig muligheten til å ta opp video med en frekvens på elleville 960 bilder i sekundet. Som vi nevnte i XZs-sniktitten er det ikke alltid like lett å treffe riktig,, men allikevel en ganske kjekk modus.

Det er noe fascinerende med å se ting i sakte film, ikke sant?

En morsom ting med Sony-kameraet at den har en rekke kreative filtre eller moduser innebygget. Blant modusene kan man velge ting som fiskeøye, blyantskisse, tegneserie som gir bildene noen artige effekter.

Xperia-kameraet kan også skilte med manuell modus hvis man ønsker bedre kontroll over bildene man tar. Her kan man jusetere hvitbalanse, lukkertid, fokus, ISO med flere.

Konklusjon
For å oppsummere er Sony Xperia XZ Premium en svært solid telefon, med supertopp ytelse og en nydelig skjerm. Den har samme design som sine forgjengere, og mange føler nok at det er på tide med en oppdatering på denne fronten. På tross at jeg er komfortabel med designet, er jeg ikke helt uenige med dem som ønsker noe nytt.

Det er ingen tvil om at Xperiaen er en stor telefon, det skyldtes blant annet de digre rammene som omkranser skjermen.

Sony skal også ha pluss for å være raskt ute med Android-oppdateringer, og vår modell kjører allerede versjon 7.1.

Kameraet og batteriet er to ting vi ikke syns er like godt som det kanskje bør være, men de fleste vil trolig være tilfredse med kameraet. Bruker man telefonen hyppig kan det vært lurt å ha en mobilbank hvis man er på farten.

Hvis du er på utkikk etter en modell i denne størrelsen, har du Galaxy S8 som koster rundt en tusenlapp mer. Mate 9 Pro er også et godt alternativ, og her er prisen litt hyggeligere. For ikke å glemme iPhone 7 Plus, men husk at iPhone 8 er like om hjørnet.

Konklusjon: 8/10.

+ God ytelse.
+ Flott skjerm.
+ Vanntett.
+ Kjapp fingersensor (som fungerer best for høyrehendte).

– Skuffende batteritid.
– Kameraet er ikke like godt som hos konkurrentene.
– Føles litt stor.
– Store rammer rundt skjermen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse