Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Politiet kan nå tvinge deg til å åpne mobilen, PC-en og nettbrettet ditt

Om ikke gjør de det selv.

Det er Politiforum.no som melder om den nye praksisen i Norge som gjelder fra 1. juli. Om personen ikke åpner enheten, kan politi tvinge seg inn.

Oppdatert,

Loven lyder som følger:

«Ved ransaking av et datasystem kan politiet pålegge enhver som har befatning med datasystemet å gi nødvendige opplysninger for å gi tilgang til datasystemet eller å åpne det ved bruk av biometrisk autentisering.

Dersom noen nekter å etterkomme et pålegg om biometrisk autentisering som nevnt i første ledd, kan politiet gjennomføre autentiseringen med tvang.

Beslutning om bruk av tvang etter annet ledd treffes av påtalemyndigheten. Er det fare ved opphold kan beslutning treffes av politiet på stedet. Beslutningen skal straks meldes til påtalemyndigheten.»

Først i Norden
«Det blir mer og mer vanlig å bruke fingeravtrykk, irisgjenkjenning eller andre metoder for å låse opp datasystemer. Innholdet på slike enheter kan utgjøre avgjørende bevis i straffesaker.

Derfor er det viktig at politiet sikres tilgang til datasystem som åpnes ved biometrisk autentisering, om nødvendig ved bruk av tvang, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen i en pressemelding.»

Norge er først i Norden med tiltaket som uten tvil vil få personvern-organisasjoner til å reagere. Det er ikke uvanlig å lansere slike lover under fellesferien.

 

Kilde:
Politiforum

Stikkord: Mobil, personvern