Om ikke noe helt spesielt skulle skjer frem til den fullverdige anmeldelsen, er Laptop glimrende.
Om ikke noe helt spesielt skulle skjer frem til den fullverdige anmeldelsen, er Laptop glimrende.

Annonse


SNIKTITT: Surface Laptop er den beste maskinen vi har testet på lenge – iPad 10,5 støver

Vi er inne i en virkelig spennende periode fordi topp-produktene fra de tradisjonelle erkerivalene Apple og Microsoft når nye høyder, og det samtidig.

Les vår iPad Pro 10,5-sniktitt.

Surface – mer luksusfølelse enn MacBook
Det gjør det ekstra morsomt å være tester og spesielt å være kunde, for å pakke opp Surface Laptop føles like luksuriøst som det spesielle Alcantara-materialet som brukes i moteindustrien og som er lekkert plassert der hendene dine hviler og rundt alle tastene. Aldri mer kaldt aluminium som er pakket rundt resten av maskinen i stedet for magnesium.

Dette er ting Apple kunne ha gjort, spesielt med tanke på at de nå er knyttet tettere til moteindustrien enn de fleste av konkurrentene grunnet Apple Watch og armbåndsamarbeidet med luksusmerke Hermès.

Tastene er kjappe og behagelige, og det spesielle materialet gjør produktet personlig luksuriøst.
Tastene er kjappe og behagelige, og det spesielle materialet gjør produktet personlig luksuriøst. (Ill.: ITavisen)

MacBook-er gjør jobben, men de er så kjedelige
Men glem Apple, for det er Microsoft som gjorde det først (det er sågar vanskelig å ikke være enig med Microsoft i denne påstanden), og det er Microsofts Surface-produkter som er de mest spennende nå, ikke Apples iPads eller MacBook.

Laptop er et raffinert produkt: vi nevnte det spesielle materialet som dekker maskinen, men selv innpakkingen er tung når man pakker opp maskinen for første gang. Maskinen har dessuten favorittdesignet vårt for tiden, med en helt utrolig produksjonskvalitet på maskin og skjermen som er den tynneste i kategorien når man kombinerer berøring og oppløsning (vi kan ikke vente til at laptoper får 120Hz-bildeoppdatering som nyeste iPad – Laptop 2?).

Det andre som slår deg er hvor personlig det føles når Cortana veileder deg gjennom førstegangsoppsettet (hun er også proaktiv i Windows 10 nå, på samme måte som Google Now av typen “reis klokka 8:45 for å rekke farsdagsbrunsj” – fordi Cortana leser e-posten vår som Google har gjort en stund) – ikke at vi trenger hjelp til å taste inn navnet vårt og WiFi-påloggingen, men det er da jaggu hyggelig å få en velkomst som det, også fordi Cortana snakker naturlig nå. Det er nesten som en Microsoft Store-medarbeider står ved siden av deg.

Like pen på baksiden.
Like pen på baksiden. (Ill.: ITavisen)
Få porter og ingen USB C, men det er i hvert fall 1 x USB 3 å finne på maskinen og en på laderen.
Få porter og ingen USB C, men det er i hvert fall 1 x USB 3 å finne på maskinen og en på laderen. (Ill.: ITavisen)

Microsoft har klart det
Dette er bare en sniktitt, så vi skal ikke dekke absolutt alt, selv om det er vanskelig å la være (vi må bruke den mer for å være sikre på at vi ikke konkluderer for fort), men det er bare så vanskelig å ikke skryte av maskinen og selskapet.

Microsoft har løftet seg mye i løpet av de siste fem årene – de er omtrent akkurat der vi alltid ønsket dem med maskinvare som inspirerer og et “vi skal få til Windows 10 på alle”-enheter-filosofi som er hardnakka, smart og tøff nok til at det nesten er umulig å ikke la seg sjarmere av hvor hardt de prøver – spesielt når de lykkes.

Så når jeg sitter med Laptop i fanget fem år etter at jeg fryktet at Microsoft skulle ende opp som IBM, er det vanskelig å ikke smile som bare teknologinerder kan når de er forelsket: tastaturet er fantastisk behagelig, Windows Hello er mye bedre enn PIN-koder og iris-scanning og fingersensor (når det fungerer, og det gjør ikke Hello om det er mye sol – yo Microsoft: vi vet dere bor i regnet i Seattle, men dere har kunder i California også!), men her er den noe sjokkerende gladnyheten:

Dette er det første Surface-produktet fra Microsoft der batteriet faktisk får godkjent. Det stemmer: ingen tweaking eller detektivarbeid for å optimalisere batterietlevetiden på Laptop. Ei er vi redde for å ikke lade den på 60 prosent før vi legger oss heller. Det bare fungerer, og vi har ikke installert en eneste oppdatering spesielt for Laptop. Endelig!

Det eneste vi gjør er å aktivere batterimodus når vi ikke trenger så kraftig lys fra skjermen. Vi tipper batteriet holder fra 6 til 9 timer avhengig av bruk – vi ender trolig på rundt 7.

De har funnet formelen, nå må de perfeksjonere
Laptop er en laptop på alle tradisjonelle måter, med andre ord kan ikke skjermen vris spesielt eller tas av, noe som gjør en Surface Pen ganske poengløs vil vi tro (vi skal likefullt teste, men det tar tid da den nyeste generasjonen fremdeles ikke er i salg), men vi bruker likevel berøringsskjermen hele tiden, men til små operasjoner som å hente opp multitasking-menyen og bla Google Photos på nettet.

Vi kommer tilbake med en helhetlig test når vi føler vi har testet nok til å gjøre oss opp en mening, men dette lover svært godt.

PS: Vår Surface Pro-anmeldelse publiseres allerede i morgen tidlig, også har vi noe fra Kina.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse