Amerikas raskeste superdatamaskin er på tredjeplass over verdens raskseste. Det skal det bli en endring på.
Amerikas raskeste superdatamaskin er på tredjeplass over verdens raskseste. Det skal det bli en endring på.

Annonse


USA bruker 2,2 milliarder på neste generasjon superdatamaskiner

USAs Depertment of Energy (DOE) har annonsert at de vil donere 2,2 milliarder kroner til HPE, Cray, AMD, Intel, IBM og Nvidia for å lage den første exaskala superdatamaskinen.

En milliard milliarder beregninger
En exaskala datamaskin skal kunne gjøre en milliard milliarder beregninger i sekundet, og er forventet å ha den samme prosesseringsevnen som hjernen har på nevralt nivå.

Dette skal være ti ganger raskere enn dagens aller beste prototyper, og vil kreve gjennombrudd i flere felt, fra finans til vitenskapelige oppdagelser.

Kan endre forskning
Exaskala-maskiner kan endre måten vi gjør forskning på, hjelpe til med å kurere sykdommer og å utforske universet enda mer, ved å fjerne grensene vi har i dag for størrelsen på data og bruke raskere minne med markant høyere ytelse.

Annonse


Selskapene som har fått penger fra DOE over en treårsperiode har selv sagt at de vil dekke 40 prosent av kostnadene, som kan komme opp i 3,6 milliarder kroner.

Vil slå Kina
Poenget med utdelingen skal ikke minst være å slå Kina, ved å ha klar en exaskala maskin i 2021, men kineserne har allerede lovet å ha en exaskala maskin klar innen 2020 – så de må prøve å jobbe litt raskere for å slå dem.

den siste listen til top500 over verdens raskeste superdatamaskiner, er det imidlertid Kina som er på toppen og på andre plass, mens de raskeste maskinene fra USA kommer på tredje, fjerde og femteplass.

Kilder
The Verge
Engadget

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse