Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Egypt kan få tilgang til et mekka av reiseinformasjon dersom de får tilgang til Ubers "Heaven"-program. (Ill.: Jon Worth/Flickr)

Egypt ba Uber om tilgang til reisesporing, nå vil de tvinge dem

Får tilgang til mekka av resiesporing.

Da Uber startet opp i Egypt for ikke så lenge siden, ble de møtt av en forespørsel fra myndighetene – ville de gi dem tilgang til reisesporingen deres?

Viser alle reiser på et kart
Programmet som kalles «Heaven» internt i Uber, fungerer som er gigantisk digitalt kart som sporer alle Uber-turene i sanntid.

Dette kunne blitt et kraftig verktøy i hendene på myndighetene, som kunne sporet opposisjonsfigurer på vei rundt i byen og funnet frem til møtesteder for dissidenter og lignende.

Uber takket pent nei til forespørselen, men da gikk myndighetene til konkkurrenten Careem, som ble ble tilbudt «fordelaktig behandling,» men også disse takket nei.

Snart trenger de ikke tillatelse
Det kan imidlertid snart være slutt på behovet for å be om tillatelse for myndighetene i Egypt.

En ny lov som er på vei gjennom parlamentet i landet vil kreve at de nye reisetjenestene plasserer tjenerne sine i Egypt, og kobler dataene til «relevante etater» hos myndighetene.

Dette vil gi dem tilgang til akkurat det de ba om til å begynne med – et stort kart som plotter bevegelsene til samtlige Uber-passasjerer.

Større overvåkingsforsøk
– Det er vanskelig å se for seg en legitim grunn for å ha såpass detaljert informasjon om folks bevegelser med mindre det er en del av et større overvåkingsforsøk, sier Claire Lauterbach i Privacy International til The New York Times. – Og gitt Egypts menneskerettighetshistorie, er ikke dette et positivt tegn..

Egypt har tidligere gått langt i stoppe dissidenter, og har for eksempel blokkert den krypterte chattetjenesten Signal og har blant annet også blokkert Al Jazeera og tyve andre publikasjoner for å støtte «terrorisme og ekstremisme og å publisere løgner,» i følge myndighetene der.

Tilgang til Ubers «Heaven»-program vil imidlertid gi dem tilgang til et mekka av detaljert reisevirksomhet.

Kilder
New York Times
Engadget

Stikkord: transport, uber